AMBASSADØREN: Ingrid Schulerud (55) på plass i Brüssel - hvor mannen allerede er NATO-sjef. Bildet er tatt under et større VG Helg-intervju i desember. Foto:Harald Henden,VG

Schulerud blir ambassadør - UD avviser særbehandling

Jens: – Veldig hyggelig for Ingrid

Fagdirektør Ingrid Schulerud i Utenriksdepartementet blir Norges nye ambassadør til Belgia og får dermed arbeid i samme by som ektemannen - NATO-sjef Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Utnevnelsen ble gjort i statsråd fredag.

Schulerud jobber nå med EØS-saker i Utenriksdepartementet og pendler derfor ofte til Brussel.

I desember ga hun et større intervju til VG om sitt liv i nettopp Brüssel (VG+)

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, understreker at Schulerud ikke har fått noen særbehandling.

- Fagdirektør Ingrid Schulerud søkte på stillingen som ambassadør i Belgia i forbindelse med den ordinære utlysningsprosessen i UD. Vår behandling av stillingen har fulgt samme prosess og vurderingskriterier som for øvrige lederstillinger i utenrikstjenesten, sier Andersen til VG.

– Hyggelig

Ektemann og NATO-sjef Jens Stoltenberg har gir VG denne kommentaren til utnevnelsen:

- Veldig hyggelig for Ingrid at hun fikk den jobben. Hun har vært mye i Brussel, så på mange måter er det jeg som flyttet etter henne. Nå får hun fast jobb og det er veldig koselig.

– Jeg gleder meg veldig til å jobbe i Belgia, som er et land i hjertet av Europa, sier hun til Dagbladet.

Jens flyttet i fjor

Tidligere norsk statsminister Jens Stoltenberg overtok som generalsekretær i NATO med sete i nettopp Brussel i fjor. De to giftet seg i 1987 og har to barn sammen, en sønn og en datter. Ingrid er datter av den norske skribenten og kåsøren Mentz Schulerud – og dermed niese av Anne-Cath. Vestly.

SAMMEN IGJEN: Når fagdirektør i UD Ingrid Schulerud (55) blir ambassadør i Brüssel, kan hun igjen bo fast sammen med sin ektemann, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Ingrid Schulerud har lang erfaring i UD. Hun har i flere år jobbet i Europaavdelingen, der hun blant annet har hatt ansvar for forhandlingene med EØS-landene om de nye finansieringsordningene.

Schulerud gikk på aspirantkurset i UD i 1988.

Fagdirektør Ingrid Schulerud søkte på stillingen som ambassadør i Belgia i forbindelse med den ordinære utlysningsprosessen i UD. Vår behandling av stillingen har fulgt samme prosess og vurderingskriterier som for øvrige lederstillinger i utenrikstjenesten.

Virket kjedelig

I et intervju med VG Helg i desember, mintes Schulerud sin aller første Brussel-tur, et sikkerhetspolitisk møte i NATO for mer enn 20 år siden:

– Jeg husker de slitne, grå brakkelignende gamle sykehusbygningene hvor NATO-hovedkvarteret fortsatt holder til, og tenkte at Brussel må være verdens kjedeligste by, sa hun.

Hennes første – og inntil nå eneste utestasjonering var Budapest, Ungarns hovedstad. Jens var delvis med, de hadde små barn.

Karriere og Brussel

Om karrieren som kona til statsministeren sier hun:

– Historien om at mine ting ble satt på vent da Jens ble toppolitiker og etter hvert statsminister, er på mange måter en mediemyte. Gjennom alle disse årene har jeg hatt en spennende jobb i UD, jeg har kunnet fordype meg i Europa og har bygget opp et bredt kontaktnett. Jeg ble jo diplomat fordi jeg liker å jobbe med mennesker.

– Da det ble klart at Jens skulle til Brussel, var det han som kom til min verden. Barna våre har fått inntrykk av at Brussel var en kjedelig by som jeg ofte måtte dra til på møter. Gradvis har jeg blitt mer og mer glad i byen. Forhåpentligvis kan vi nå oppleve denne flotte byen sammen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder