Henning Holstad ute av varetekt: Holstad fnyser av påstandene om hvitvasking av Nokas-penger

BYGDØY (VG) Politiet mener Henning Holstad (63) og Imran Saber (37) har hvitvasket penger, blant annet fra dødsranet Nokas. – Saklig, sier Frp-politikeren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag slapp den helerisiktede 63-åringen ut av Ringerike fengsel, hvor han har sittet i varetekt i tre uker. I dag avviste Høyestrett politiets anke om å varetektsfengsle Holstad.

– Det var fantastisk å slippe ut, det er første gang jeg har sittet i fengsel. Jeg taklet det, men jeg tenkte på kona og min fem år gamle datter. Det var nok verre for dem, sier Holstad.

Han tar imot VG på husbåten sin som ligger fortøyd på en liten øy vest for Bygdøy i Oslo. Der bor han sammen med kona Katarina (42) og datteren Linda. Nå er han sykemeldt i en periode fremover, som følge av varetektsperioden.

Bakgrunn: Henning Holstads ville liv

Avviser påstander om Nokas-penger

10. februar ble Holstad, som siden 1980-tallet har vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo, pågrepet i en koordinert politiaksjon.

Den intetanende 63-åringen var på kontoret i Oslo da politiet gikk til aksjon. Samtidig ble Imran Saber (37), kjent som «Onkel Skrue» i kriminelle miljøer, pågrepet et annet sted i hovedstaden.

Politiet mener de to siden 2005 har hvitvasket kriminelle penger, syv millioner, gjennom forretningsdriften til Frp-politikeren.

Siktelsen går ut på hvitvasking av syv millioner, og politiets teori er at noen av pengene stammer fra dødsranet av Nokas i 2005.

– Saklig, fnyser Holstad, og fortsetter:

– Det vil være ganske enkelt å se i regnskapene om det plutselig skulle dukke opp syv millioner. Alle transaksjoner har gått via bank og alle regnskaper er revidert. Jeg avviser disse påstandene på det sterkeste.

Om forholdet til «Onkel Skrue»

Ifølge Holstad er bakgrunnen for anklagene et bittert oppgjør med en tidligere regnskapsfører som jobbet for ham. Regnskapsføreren har vært inne til flere avhør i straffesaken mot 63-åringen.

STØTTE: Henning Holstad sammen med kona Katarina. Hun forteller at politiet tok med seg datterens iPad da de ransaket husbåten. – Jeg lurer på hva de skal med den, sier hun. Foto:Frode Hansen,VG

Etter det VG får opplyst mener politiet at Saber blant annet skal ha fått utbetalt lovlig lønn, og vært ansatt som blant annet konfliktløser.

– Han har jobbet som en konsulent for meg. Det startet mens jeg drev med drosjer. Husk at jeg brøt drosjemonopolet, noe som gjorde at jeg skaffet meg mange fiender.

– Jeg jobbet mye opp mot innvandrermiljøet, et miljø Imran kjenner godt. Han hjalp meg blant annet med informasjon om hvem jeg kunne stole på og ikke. Han ble en god sparringspartner, sier Holstad.

Og mens Saber sonet en dom i Bastøy fengsel på 2000-tallet, skal han ha jobbet på drosjesentralen til Taxi 2 i Oslo, et selskap Holstad drev frem til konkursen i 2009.

– Da tok han imot drosjebestillinger på telefonen. Etter endt arbeidsdag, tok han turen tilbake til Bastøy, sier Holstad.

Etter hvert fikk de to et nærere forhold, blant annet var Saber gjest i bryllupet til Holstad.

– Ville endre livet sitt

– Jeg vil ikke si at vi er venner, men vi er fortrolige med hverandre. En dag sa Imran til meg: «Vil du hjelpe meg?». Han forsto at han måtte endre livet sitt, alternativet var fengsel. Jeg tok ham i hånden og sa «ja».

Holstad sier han blant annet har hjulpet Saber med erstatningssaken mot Oslo kommune, hvor han fikk utbetalt 725.000 kroner for å ha blitt sviktet av barnevernet.

– Og nå har politiet tatt beslag i den summen, det er skikkelig drittsekk-oppførsel.

Holstad har også bistått Saber i saken hvor han er tiltalt for heleri og utnyttelse av personers nød, en sak som kommer opp for Oslo tingrett til høsten.

MEDSIKTET: Imran Saber er siktet i samme sak som Henning Holstad. De to har kjent hverandre i mange år. Foto:Markus Aarstad,

– Jeg er overbevist om at han er uskyldig i den saken, og den saken kan jeg godt, sier Holstad.

Frp-politikeren mener det er politiet og media sin skyld at Saber blir fremstilt som multikriminell.

– Hva er han egentlig dømt for? Hvor er bevisene for at han er kriminell? Jeg har i alle år hatt kontakt med mennesker i mange slags miljøer. Jeg snakker med alle. Selv om jeg snakker med en prostituert, gjør ikke det meg til prostituert, sier Holstad.

Holstad var også siktet for narkooppbevaring etter at en av politiets hunder markerte på en jakke under ransakingen i husbåten.

– Den tilhørte en kamerat av meg. Han har ADHD, og bruker ritalin som medisin, sier Holstad.

Politiet ville ta hårprøver av Holstad for å påvise narkobruk, men fikk ikke rettens medhold i dette.

Avslutter politiker-karrieren

Så sent som i 2008 var han både gruppeleder og komitéleder for Frp i bystyret. Holstad er for tiden er vararepresentant for Frp til bystyret i Oslo.

Til høsten er det fylkes- og kommunevalg.

– Jeg er fortsatt medlem av partiet, men jeg har ingen sentrale verv lenger. Jeg avgår som politiker til høsten. Da har jeg vært med i 25 år, sier Holstad.

Han har hørt lite fra politikervennene etter at han slapp ut.

– Jeg fikk en tekstmelding fra én ganske høyt opp i systemert, men jeg ønsker ikke å si hvem. Han ønsket meg lykke til, sier Holstad.

TILBAKE PÅ SKUTA: Helerisiktede Henning Holstad (63) er hjemme igjen etter tre uker i varetekt. Han nekter straffskyld og avviser å ha gjort noe straffbart. Foto:Frode Hansen,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder