Mot grønt jordskjelv i Trondheim

Velgerflukten fortsetter for Ap

Ap fortsetter tilbakegangen i Trondheim, men Rita Ottervik
sikrer seg trolig en ny periode som ordfører, godt hjulpet av et grønt valgskred.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 36,3 prosent på Infacts ferske meningsmåling

for Trondheim. Dermed ligger ordfører Rita Ottervik an til å miste to av sine

representanter i bystyret. Velgerflukten fra Ap, som har styrt Trondheim siden 2003, har vært dramatisk de siste måneden.

I mars fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på nesten 48 prosent i en måling Respons Analyse utførte for Adresseavisen. I juni var oppslutningen sunket med 6 prosentpoeng – mens Infacts tall nå viser en nedgang på ytterligere 5 prosentpoeng.

– Oi, er ordførerens spontane reaksjon når VG refererer tallene.

– Dette er betydelige lavere enn vi har hatt på andre målinger. Det betyr bare at vi må jobbe hardt de siste dagene for å få ut budskapet og overbevise våre sympatisører, sier Ottervik.

# Få siste nytt om valget i VGs direktestudio

Høyre tilbake

NEDTUR: Rita Ottervik (Ap) får en kalddusj fra velgerne i dagens måling, men vil høyst sannsynlig fortsette som ordfører i Trondheim. Foto: Scanpix. Foto: ,

Likevel ser ikke det rødgrønne flertallet i Trondheim til å være truet. Høyre får en oppslutning på 21,2 prosent, som vil bety at de mister tre mandater i bystyret. Også Venstre mister ett mandat, mens Frp vinner to nye mandater.

Den store vinneren i dagens måling er Miljøpartiet de grønne, som får en oppslutning på 9,3 prosent. Mandatberegningen viser at De grønne ligger an til å øke sin bystyregruppe fra to til seks representanter, og dermed bli det nest største partiet i den rødgrønne koalisjonen.

Les også: Høyre styrker seg i Oslo

Blant de yngste velgerne har De grønne en oppslutning på hele 17 prosent, klart større enn både Høyre og Frp.

De grønnes ordførerkandidat Hilde Opoku er strålende fornøyd med resultatet.

– Det er utrolig artig at den fremgangen vi har hatt fortsetter så nær valget. Det viser vel at vi har truffet en nerve i befolkningen og at mange er enige med oss i behovet for en omstilling i grønn retning, sier hun.

Følg VG på Facebook

Tøffe krav

Samtidig varsler hun tøffe krav i forhandlingene dersom De grønne kommer tilbake med en tredoblet bystyregruppe, slik de nå ligger an til.

– Hvis dette blir resultatet betyr det selvsagt at vi skal ha politisk gjennomslag for våre klimakrav og krav om sosial boligbygging og grønt skifte, sier hun.

– Er det naturlig å kreve varaordføreren?

FORNØYD: De Grønes toppkandidat i Trondheim, Hilde Opoku, varsler tøffe krav i forhandlingene med de andre partiene. Foto: Tor Erik Schrøder , NTB scanpix

– Det er naturlig å diskutere det. Det handler både om synlighet og gjennomslag, men det viktigste er politikken.

Små bevegelser

På dagens nasjonale partibarometer er det fortsatt små endringer. Både Høyre og Arbeiderpartiet har svingninger i oppslutningen som ligger godt innenfor feilmarginen, mens Frp tilsynelatende ligger oppsiktsvekkende stabilt.

Senterpartiet har de siste dagene sett ut til å være inne i en negativ trend, men er i dag tilbake på en oppslutning på syvtallet, mens SV igjen faller under den magiske grensen på 4 prosent, som ville fått dramatiske konsekvenser for mandatfordelingen dersom det var stortingsvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder