Vannet synker i Trysil

Mandag nådde flommen i Trysil nivåer over det som regnes som hundreårsflom. Trøsten er at nå synker vannstanden.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Flomtoppen har nådd Trysilelva. På de siste målingene kan det se ut som at vannføringen har nådd toppen, og gått litt tilbake, forklarer vakthavende hydrolog i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE), Thomas Væringstad, til VG mandag kveld.

Han påpeker likevel at en ny, liten stigning fremdeles kan komme. Mandag ettermiddag nådde vannføringene i Trysil, som har opplevd mange flomskader, 690 kubikkmeter. Det er 20 kubikkmeter over det som regnes som en hundreårsflom.

Bedre værmeldinger

Det positive nå er at det er meldt lite nedbør de neste dagene, og det er litt kjøligere enn tidligere. Dermed vil snøsmeltingen avta og vannføringen avta i de fleste elvene.

- Det har vi allerede sett flere steder. For eksempel er Gudbrandsdalslågen på vei ned, sier Væringstad.

I Hedmark, der det er verst akkurat nå, vil vannet likevel stige flere steder. Hydrologen forklarer at langs Glomma har det avtatt på Elverum, mens det stiger på Kongsvinger og Skarnes fortsatt. Det vil det trolig gjøre i et par dager til.

VGTV: SE FLOMMEN FRA LUFTEN

Også Mjøsa og Øyeren stiger. Videre sørover, mot Østfold ventes det at flomtoppen kommer torsdag, eller fredag.

Både Mjøsa og elva Vorma er ventet å stige inn i neste uke, men ettersom at Glomma avtar raskere enn Vorma stiger, vil Glomma sør for der de to elvene møtes - like nord for Årnes - avta på et tidligere tidspunkt likevel.

Odd Gunnar Smette (85) i Nybergsund har sett kjelleren fylles med vann. Han fikk hjelp av naboene Linnea Jonsson (25) og Jørn Heggbranna (45) til å tømme den. Foto: Kyrre Lien

Fire nivåer

På nettsiden varsom.no/flom viser NVE sine flomprognoser for de neste dagene. Der er flomfaren delt inn i fire nivåer, fra 1 til 4, brutt ned til kommunenivå. De ulike nivåene har ulik betydning, forklarer Thomas Væringstad, som påpeker at hvor høy vannstanden er varierer fra elv til elv:

* Nivå 1 (grønn) - Da er det ingen fare for flom.

* Nivå 2 (gul) - Da venter vi lokale og små flommer. Det er opp til femårsflommer.

* Nivå 3 (oransje) - Dette er flommer mellom femårsflom og femtiårsflom. Her er det typisk at man opplever litt flomskader og at veier og jorder kan stå under vann.

* Nivå 4 (rød) - Da er det over femtiårsflommer, og det er potensielt fare for store skader.

STORE VANNMENGDER: Campingplassen på Trysil ligger delvis under vann. Foto: Kyrre Lien

Per mandag kveld ligger prognoser til og med onsdag ute. De viser at hele Hedmark og Oppland ligger på nivå 3 frem til onsdag. Eneste unntaket er kommunene Engerdal og Trysil som begge ligger på høyeste nivå - nivå 4 - både mandag, tirsdag og onsdag.

Også alle kommunene i Akershus og Østfold som ligger langs vassdragene har fått nivå 3.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder