DØD: Sauen «Ulla», som har ruslet rundt på leirskolen i fem år, forsvant natt til tirsdag. Da Frank Westlie fant henne, var det ene låret spist opp. Han tror ulv har skylden, men er ikke redd for leirskolebarnas sikkerhet siden ulven ikke går på mennesker. Foto: STELLA BUGGE

Mulig ulveangrep nær leirskole

VANGEN (VG) Bare fire hundre meter unna populære Vangen Skistue i Østmarka, er det funnet tre døde sauer. I nærheten lå det ulvemøkk.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over seks år gammel

Stedet er et yndet turmål og leirskole for både barnehagebarn og skoleelever. To av sauene ble funnet nedenfor en bratt skrent, mens den tredje lå i et bjerkekratt.

Ikke bitt av ulv

Låret til den ene sauen var spist opp, men ingen av dyrene var bitt i ryggen eller nakken som er karakteristisk for ulv når den nedlegger et bytte. To av dyrene var faktisk ikke rørt i det hele tatt.

- De var ikke bitt eller avlivet av ulv, men at ulv har skremt dem kan godt hende siden det lå ulvemøkk der. Det skal litt til at de har gått utfor den kanten på egenhånd, sier Jan Wilberg, regionsansvarlig for rovvilt i Statens naturoppsyn i Oslo, Akershus og Østfold.

Men det kan også ha vært noe annet som har skremt sauen «Ulla» og hennes to halvvoksne lam.

Det er i følge Wilberg, som inspiserte dyreskrottene på torsdag, heller ikke mulig å si om det er ulv eller andre dyr som har forsynt seg av den ene sauen.

ULVEMØKK: Statens naturoppsyn har tatt med seg en prøve av denne ulvemøkken, som ble funnet ikke langt unna de døde sauene. Prøven skal sendes til DNA-analyse. Foto: STELLA BUGGE

I Østmarka holder det mye omtalte ulveparet Fenris og Frøya til, og Wilberg har tatt en prøve av ulvemøkken for å sende den til DNA-analyse.

Les også: Her er ulvene endelig på kamera.

Men han tror ikke det er snakk om møkk fra andre ulver, siden dette er ulveparets revir.

Avklaring om det er født ulvevalper i Oslo kan drøye til snøen kommer.

Mener ulv har skylden

Frank Westlie (50), er overbevist om det er ulv som har skylden for at han har mistet tre sauer.

- Det er trist at gode, gamle Ulla har gått med, sier Westlie som tror sauen døde da den falt ned skrenten.

Han driver Vangen Skistue sammen med en kompanjong og sauene løper fritt inn og ut av tunet. Også om natten.

Ikke ulvehater

Men ulvehater er han ikke.

- Vi er ikke direkte sinte, men vi er litt irriterte, sier Westlie, som absolutt ikke frykter for leirskolebarnas sikkerhet.

- Ulven går jo ikke på mennesker, den holder seg unna oss. Dessuten er barna sammen med voksne og det er program hele tiden, sier han.

Denne filmsnutten viser med all sannsynligheten enten Fenris eller Frøya som lusker forbi et viltkamera.

Westlie forteller at han har sett ulvespor hele vinteren når han kjørte opp skiløyper, og at han ofte ser ulvemøkk.

KVELDSKOS: Her gir Frank Westlie de gjenlevende sauene og en av hestene på Vangen litt pellets til kveldssnacks. Foto: STELLA BUGGE

De tre sauene, Ulla og hennes to halvvoksne lam, forsvant natt til tirsdag og Westlie begynte å bli bekymret da de ikke dukket opp på tunet utenfor leirskolen som vanlig på onsdag.

De lette etter sauene i flere timer, men dyrene lå i så ulendt terreng at det var mer eller mindre umulig å se dem. Først da de begynte å søke med elghund, ble sauene funnet.

Statens naturoppsyn ble tilkalt og inspiserte skrottene på torsdag.

Tigget boller

Westlie forteller at Ulla var veldig menneskekjær og at hun alltid trippet bort for å tigge boller med en gang hun hørte noen åpne kjøkkenvinduet.

Sauene har aldri sprunget langt inn i skogen, men gått og gresset i nærheten av Vangen hvor de har løpt inn og ut av tunet. Men heretter får de ikke lov til å være ute om natten. Nå må de tre gjenlevende sauene inn når det blir mørkt.

Mer om

  1. Dyr
  2. Miljøvern

Flere artikler

  1. Pluss content

    Ulveangrep ved leirskole?

  2. 29 av familiens 36 sauer er døde: – Det er helt forferdelig

  3. 87 sauer drept av ulv på under en uke: – En tragedie

  4. Her poserer ulven for Marie Helena

  5. Må ha helt ferske spor for å kunne bruke hund i jakten på ulven

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder