Blogger VamPus: - Det er et samfunnsproblem

Shabana Rehman: - Ønsker mobbedepartement

KVINNESJIKANE: Torgrim Eggen skriver i VG at kvinner utsettes for seksuell sjikane i langt større grad enn menn. Han får støtte fra Shabana Rehmann og Heidi Nordby Lunde, som takker ham for å ta opp problematikken. Foto: Knut Erik Knudsen/ Scanpix / Privat

Torgrim Eggen: - Kvinner terroriseres for å ytre egne meninger

(VG Nett) Forfatter Torgrim Eggen mener at kvinner som deltar i samfunnsdebatten utsettes for ekstrem sjikane fordi de ikke er menn.

 • Dyveke Nilssen

Artikkelen er over åtte år gammel

Meldinger som «Jævla kvoterte feminist tyrker-horer» og «Du trenger en skikkelig omgang» sendt til ulike kvinner har fått forfatter Torgrim Eggen til å steile.

52-åringen, som er kjent for å slenge med leppa i mange retninger, reagerer på at han aldri har mottatt trusler med seksuelt hold, men at mange kvinner gjør det.

I går skrev han en kronikk i VG med tittelen «Menn som hater kvinner», som omhandler tematikken.

- Jeg har vært klar over problemet en stund, og da jeg leste en kronikk av bloggeren VamPus bestemte jeg meg for å undersøke det litt nærmere. Det er jævlig guffent, sier Torgrim Eggen til VG Nett.

Les hele kronikken her!

80 prosent plages

I kronikken viser han til at han har snakket med fem kvinner som er aktive bloggere, spaltister og nettdebattanter.

Fire av fem av kvinnene han tok kontakt med har regelmessig opplevd seksuell trakassering og trusler. Eggen kaller det terror.

«Trusler om seksualisert vold er terror, slibrigheter på sms er terror og det er terror som har til hensikt å stanse legitime meningsytringer», skriver han.

LES OGSÅ: Saksøker for sex-sjikane på Hegnar Online-forum

Sytende feminister

Eggen frykter at den regelmessige seksuelle sjikaneringen fører til at kvinner avstår fra å bli med i samfunnsdebatten.

- Det fører til at viktige meninger ikke kommer frem fordi de vet det vil føre til trusler, sier han, og håper at kronikken hans kan føre til bevissthet rundt temaet.

- Jeg tror det er viktig at en mann tar opp problemstillingen, ingen kan beskylde meg for å være en sytende feminist, mener han.

AVSLØRTE OVERGREP: Dette blogginnlegget av bloggeren VamPus fikk Eggen til å reagerer. Foto: Skjermdump

Eget departement

Spaltist og komiker Shabana Rehman sier til VG Nett at hun stiller seg hundre prosent bak Eggens uttalelser, og sier at problemet er altfor vanlig.

- Det er så vanlig at man burde ha et eget departement eller registrering av sjikanen som fokuserer på kjønnsrelatert mobbing på heltid, sier hun.

Rehman satt i 2010 i Kvinnepanelet nedsatt av Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (Sv), og sier hun har samme erfaring derfra.

- Jo mektigere, likestilte eller synlige kvinner er, jo mer seksualisert mobbing eller sjikane risikerer de, sier hun, og legger til at det ikke begrenser seg til utradisjonelle utalelser.

Hva mener du om denne saken? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen!

Sjikane fra kvinner

Rehman sier man forventer feilfrihet, moral og politisk korrekt oppførsel av kvinner eller fargede.

- Det er ikke rom for prøving, feiling eller å tenke høyt eller utradisjonelt. Da er det mer akseptert at du er en hore eller kriminell, mener hun.

Spaltisten mener også at det ikke bare er menn som sjikanerer kvinner, og at det er et stort problem at det også finnes kvinnelige sjåvinister på nettet som ikke tolererer kvinner med egne meninger.

- Jeg anmelder eller videresender sjikane til politiet. En annen mer effektiv teknikk er å publisere mobbingen. De tåler ikke å komme frem i lyset og forsvinner fort, råder hun.

- Politiet gjør ingenting

En slik taktikk følger også blogger Heidi Nordby Lunde, bedre kjent som VamPus. Også hun opplever jevnlig seksuell trakassering, og svarer konsekvent avsender med at hun vil anmelde saken.

Hun frustrerer over at lite blir gjort, og 28. mars i år skrev hun et innlegg på bloggen sin om et av flere tilfeller av seksuell trakassering som hun har anmeldt til politiet.

- Jeg skrev et innlegg og ba om hjelp til å finne vedkommende ettersom politiet ikke gjorde noe. De hevder at det bare blir verre dersom man tar opp problemet, sier Lunde.

Frykter skeiv debatt

Mannen ble senere arrestert og hadde da ifølge Lunde 40-50 anmeldelser på seg. Hun mener det er et tegn på hvor viktig det er å anmelde ubehagelige henvendelser.

- Da har politiet en registrering på noe som kanskje flere opplever, og dersom noe skulle skje så har politiet spor å gå etter, sier hun.

Den kjente bloggeren hevder hun selv ikke lar det gå inn på seg, men mener det vitner om at det er et alvorlig samfunnsproblem.

- Det er et alvorlig samfunnsproblem at kvinner blir utsatt for den type grov sjikanering. Dersom dette fører til at 50 prosent av Norges befolkning trekker seg unna samfunnsdebatten, blir den skeiv, og det er nyanser, erfaringer og kunskap som ikke kommer frem, sier hun til VG Nett.

Flere artikler

 1. Kronikk: Menn som hater kvinner

 2. Slik rammes de av hat-ytringer

 3. Slik blir de hetset på nett

 4. Pluss content

  Samfunnsdebatant Amal Aden: Politiet ba meg dempe meg

 5. Samfunnsdebattanter: Be Jaquesson om unnskyldning, Seltzer!

Fra andre aviser

 1. Kvinner hetses til taushet

  Aftenposten
 2. Kvinner hetses til taushet

  Bergens Tidende
 3. – Kvinnehets skaper skjev samfunnsdebatt

  Aftenposten
 4. Ubehaget ved ukulturen i kommentarfeltet

  Aftenposten
 5. Voldtektsoffer grovt sjikanert på Facebook

  Aftenposten
 6. - Kvinner bør anmelde truslene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no