SURROGATMØDRE: Disse lokale kvinnene sitter på rad og rekke ved Kaival Hospital i Anand i India. Sykehuset matcher dem med barnløse par, og tar seg så av dem i tiden de går gravide, under fødsel og etterpå. Bildet er fra 2006. FOTO: Ajit Solanki, AP

India stopper baby-eksport til Norge

(VG Nett) Nye surrogat-regler i India har bråstoppet norske pars mulighet til å gjennomføre lovlig surrogati i landet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

VG er kjent med at norske par de siste ukene har fått beskjed fra indiske surrogati-klinikker om at de i øyeblikket ikke kan hjelpe utlendinger med å lage barn i India.

De nye reglene kom omtrent samtidig med avsløringen i Haugesunds Avis om at kronprinsesse Mette-Marit i all hemmelighet hadde reist til India for å hjelpe et homofilt vennepar med å ta vare på deres nyfødte baby, mens vennene ventet på visum.

BAKGRUNN: Rekordmange surrogatbarn hentet hjem til Norge fra India

29. november la det indiske innenriksdepartementet ut et nytt dokument på sin hjemmeside, hvor de strammer inn visumreglene for utenlandske borgere som ønsker surrogati-hjelp i India.

Homofile nektes

Nå vil Innenriksdepartementet i New Delhi ha en slutt på surrogati-turismen fra utlandet, og vil samtidig nekte all hjelp til homofile par.

India krever nå et spesielt medisinsk visum fra utlendinger som ønsker å få barn via surrogatmor i landet. For å få dette visumet, må de vordende foreldrene ha en erklæring fra hjemlandet om at landet aksepterer surrogati.

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) vil imidlertid ikke utstede noe slikt dokument. Det klargjør hun i et ferskt brev til Stortinget:

«Det indiske lovforslaget regulerer intern rett i India. Det er imidlertid klart at norske myndigheter ikke vil kunne bekrefte at surrogati er tillatt i Norge», skriver Thorkildsen til Stortingets familiekomité.

I dokumentet skriver den indiske regjeringen at de ikke lengre vil anerkjenne hjelp til homofile par.

Dette er kravene som India nå stiller for å utstede medisinsk visum:

** Bare heterofile par som kan bevise at de har vært gift i minimum to år vil få utstedt medisinsk visum.

** Myndighetene i landet søkeren kommer fra, må godkjenne surrogati.

** Paret må kunne dokumentere at de kan ta vare på barnet og forsørge det.

** Behandlingen skal kun foregå på klinikker som er godkjent av indiske myndigheter.

** Paret må legge fram dokumentasjon på at de har inngått en avtale med surrogatmoren.

** Indiske myndigheter skriver i klartekst at alle disse vilkårene må være oppfylt før man kan få utstedt medisinsk visum.

- Dette er en fantastisk god nyhet for fattige indiske kvinner som har blitt utnyttet til å assistere foreldre fra den rike delen av verden, sier KrF-politiker Øyvind Håbrekke.

- Da vil det i praksis være stopp for surrogati-tilbudet i India. Jeg legger til grunn at norske myndigheter selvsagt ikke vil utstede noen slike dokumenter som India nå krever, legger Håbrekke til.

VG er også kjent med et brev fra politisjefen i Mumbai, til sjefen for en fertilitetsklinikk i storbyen.

Politisjefen skriver at klinikken vil bli holdt strafferettslig ansvarlig etter indisk lov dersom den ikke kontrollerer at dokumentene til vordende utenlandske foreldre er i samsvar med de nye visumkravene.

Utenriksdepartementet var i går ikke kjent med de nye indiske surrogati-reglene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder