Baneheia-dømt skal sykle Birkebeinerrittet

Jan Helge Andersen (33) er forberedt på reaksjoner når han
neste uke skal sykle Birken.

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over fem år gammel

For 12 år siden ble Andersen dømt til 19 års fengsel for forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen og voldtekt av henne og Lena Sløgedal Paulsen.

Snart slipper han ut fra fengselet og neste lørdag skal han sykle Birkebeinerrittet, skriver Fedrelandsvennen.

- Jeg tenker på det jeg gjorde hver dag, og jeg jobber med det hele tiden. Nå har jeg sittet 14 år i fengsel, det er lenge. Jeg har betalt for det jeg gjorde. Nå er det bare erstatningskravet, sier Andersen til avisen.

- Ta det som kommer

FÅTT DOMMEN: Her føres Jan Helge Andersen til Arendal Kretsfengsel i håndjern etter å ha mottatt dommen i Herredsretten i 2001. Foto:Tore Andre Baardsen,VG

Under rittet skal han delta på et lag med åtte innsatte fra Berg fengsel i Tønsberg, hvor han for tiden sitter på åpen soning.

På spørsmål fra Fedrelandsvennen om han er forberedt på å møte mange tusen mennesker i rittet svarer han at det nok ikke er mange som kommer til å kjenne han igjen.

- Kommer det reaksjoner, så kommer det reaksjoner. Da må jeg ta det som kommer, tenke gjennom det og gjøre det på beste mulige måte. Det er vanskelig å si hva en skal gjøre i en slik situasjon fram til en står der og noen sier noe.

Har ikke søkt

Til sammen er det 16.500 som skal sykle Birkebeinerrittet som går fra Rena til Lillehammer.

I fjor kunne han for første gang søke om løslatelse, etter at han hadde sonet ferdig to tredjedeler av straffen. 33-åringen sier til Fedrelandsvennen at han ennå ikke har søkt og er usikker på hvordan løslatelsen blir.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder