BLE TRODD: Advokat Sigurd Klomsæt (t.h.) ble i Oslo tingrett frikjent for å ha lekket bilder av Anders Behring Breivik fra Utøya til pressen. Her er han avbildet under behandlingen av saken i februar i fjor, sammen med sin forsvarer Arvid Sjødin. Foto: NTB scanpix

Mener Klomsæt må ha hatt medhjelper til lekkasje av Breivik-bilder

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Statsadvokaten mener advokat Sigurd Klomsæt selv ikke kan ha stått for lekkasjen av bildene av Anders Behring Breivik på Utøya.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over seks år gammel

Det kom frem i statsadvokat Kristian Jarlands innledningsforedrag i ankesaken mot Klomsæt, som startet i Borgarting lagmannsrett mandag.

Klomsæt, som var bistandsadvokat for en av ungdommene som overlevde skytingen på Utøya 22. juli 2011, ble frikjent for å ha lekket bilder av Breivik fra Utøya da saken ble behandlet i Oslo tingrett i slutten av februar i fjor.

- Klomsæt har ansvaret

- Slik jeg som aktor vurderer det, er det på det rene at Klomsæt ikke har foretatt den fysiske overleveringen eller sendingen av bildene, sa Jarland i dagens innledningsforedrag.

Han opplyste at det er bevist at advokaten var i Arendal og ikke var tilbake i Oslo før rundt klokken 16.45, omtrent samme tidspunkt som Aftenposten, som første mediehus, publiserte de omstridte bildene.

- Han må derfor ha hatt en medhjelper. Likevel er det Klomsæt, som var oppnevnt som bistandsadvokat, som har ansvaret. Han må altså ha gitt beskjed om at dette skulle gis ut til media, fortsatte Jarland.

Har ikke bevis

Han var dermed langt tydeligere rundt spørsmålet om hvordan bildene har havnet i media, enn det som kom frem fra aktoratets side i tingrettssaken.

Her åpnet politiadvokat Knut Skavang for at det var Klomsæt selv som stod for lekkasjen.

Jarland opplyste i lagmannsretten mandag at de ikke har konkrete bevis for hvordan Klomsæts påståtte medhjelper har lekket bildene.

- Mer uforklarlig

Klomsæts forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier til VG at statsadvokatens innledningsforedrag var oppsiktsvekkende.

- Det blir spennende å se hvem de mener har stått for selve lekkasjen. Statsadvokaten har brukt tid på å presisere en del ting som var uklart i tingrettssaken, men det har egentlig gjort det hele mer uforklarlig, sier Sjødin.

Da Klomsæt ble frikjent i fjor, mente retten at det ikke var bevist at bildene stammet fra det materialet Klomsæt hadde fått utlevert 3. februar 2012, i likhet med de andre bistandsadvokatene i saken.

De rettet også kraftig kritikk mot politiet for det de mente var mangelfullt arbeid med etterforskningen.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Politiets datasikkerhet sentral i Klomsæt-saken

 2. Lagmannsretten omgjør Klomsæt-frifinnelse

 3. Forkastet Klomsæts anke om bildelekkasjer

 4. Riksadvokaten: Politiadvokat gjorde grov tjenestefeil i Klomsæt-saken

 5. Tiltalt for å ha dopet og drept ektemannen: Nå avgjøres seksbarnsmorens skjebne

Fra andre aviser

 1. - Klomsæt må idømmes bot på 24000

  Aftenposten
 2. Klomsæt nekter straffskyld

  Aftenposten
 3. Sakkyndige mener bilder kan være manipulert

  Aftenposten
 4. - Sjokkert over at politi-pc ble tatt med hjem

  Aftenposten
 5. Google-sjef: Fikk høre at Breivik-bilde var lekket av politimann

  Aftenposten
 6. Dataeksperter mener Breivik-bilde var manipulert

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no