Brannmenn pågrep bussdrapsmann med pulverapparat

Ambulansearbeider skadet under pågripelsen

Vitne: Virket som en evighet før politiet kom

ÅRDALSTANGEN/OSLO (VG) Inne i bussen lå bussjåføren og de to passasjerene døde. Utenfor ventet det lokale brannvesenet bevæpnet med hammere og brannslukningsapparat.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Overfor VG forteller vitner om de nesten uvirkelige scenene som utspant seg i grøftekanten på fylkesvei 53 i Sogn og Fjordane mandag kveld.

VGTV: Politisjefen om omveien

Inne i bussen fra Valdresekspressen kunne de se hvordan mannen (30) fra Sør-Sudan beveget rundt med det som er beskrevet som en lang kjøkkenkniv.

Utenfor sto ambulansepersonell og det lokale brannvesenet, som er ansatte på Hydros anlegg i Årdal, og ventet på politiet.

- Ambulansepersonell og personer fra brannvesenet prøvde å få ham ut av bussen. Han var helt taus, bortsett fra at han sa at han ville snakke med politiet, sier et vitne til VG.

Da visste de ikke at bussjåføren i 50-årene og de to andre passasjerene - en kvinne (19) og en svensk mann i 50-årene - lå døde i bussen.

- Brannvesenet bevæpnet seg med hammere og annet utstyr, men da han kom ut av bussen uten kniven, ble han ikke angrepet annet enn med håndmakt og med et pulverapparat, forteller et øyenvitne.

SPERRET AV: Den kaprede bussen ble stående i grøftekanten på riksvei 53. Foto: NTB SCANPIX

Det var en av de ansatte i ambulansetjenesten som egenhendig gikk på mannen og fikk ham under kontroll. Brannmannskapet bidro med å spraye ham med et pulverapparat og holde kontroll på mannen til politiet kom til stedet.

En av de ansatte fra ambulansetjenesten skal ha blitt skadet i basketaket.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

- Det virket som en evighet før politiet kom, sier et vitne til VG.

Dramaet startet nesten én og en halv time før politiet kom til stedet. Politiet fikk de første meldingene om at noe var galt klokken 17.35 mandag ettermiddag. Brannvesenet i Årdal rykket ut til det man først trodde var en trafikkulykke.

Valdresekspressen, som var på vei over fjellet fra Årdal via Fagernes til Oslo, sto i grøftekanten på fylkesvei 53, ikke langt fra Jåteli.

Inne i Scania-bussen var tragedien et faktum:

For andre gang på ti år hadde en drapsmann utstyrt med kniv gått amok og drept sjåfører og passasjerer på Valdresekspressen.

Lensmann Magne Knutsen i Årdal var selv om bord på bussen mandag kveld. Han vil ikke si noe om scenene som møtte ham.

Den antatte gjerningsmannen - en 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan - ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus med kuttskader.

- Pasienten er lettere skadet, skriver sykehuset i en pressemelding.

Fikk debrief

Samtidig som den antatte drapsmannen fikk behandling for skadene på sykehuset i Bergen, var de lokale brannmannskapene og ambulansepersonellet samlet for en debrief etter den dramatiske hendelsen.

På kommunehuset i Årdalstangen var kommunens kriseteam samlet for å hjelpe pårørende og berørte etter trippeldrapet.

Også ved hovedkontoret til Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap på Fagernes var de ansatte svært preget over at tragedien har rammet dem for andre gang på ti år.

- Vi er preget av stundens alvor, og det er nesten uvirkelig at et selskap av vår størrelse blir rammet av denne typen hendelser to ganger på ti år, sier disponent Kristoffer Kvame til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder