RAMSALT: Forfatter og forlegger Aslak Nore er ikke nådig mot forfatterkollega Karl Ove Knausgård. Foto:Frode Hansen,VG

Nore ut mot Knausgård: - Smålig og uvitende

Nok en forfatter og forlegger kaster seg inn i den betente debatten om Ibsenpris-vinner Peter Handke. Aslak Nore går hardt ut mot Handkes forlegger Karl Ove Knausgård.

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Gud hjelpe meg for et smålig, uvitende og vranglesende innlegg fra Knausgård», skriver forfatteren, som også er VG-spaltist og forlagsredaktør i Gyldendal, på Twitter søndag.

Nore reagerer på Knausgårds innlegg i VG, der han under tittelen «Grove og insinuerende påstander» går kraftig i rette med seniorrådgiver Aage Borchgrevink i Helsingfors-komiteen. Sistnevnte skrev i et svar til Knausgård fredag at «Handke plasserer seg i revisjonistenes rekker og får ros av Knausgård for «nyansering»».

FORSVARER HANDKE: Forfatter Karl Ove Knausgård, som er den østerrikske forfatterens norske forlegger. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Hissige fronter

De siste ukene har debatten rast om pristildelingen til Peter Handke. Forfatteren som talte i Slobodan Miloševic begravelse beskyldes, blant annet av Borchgrevink, for å ta serbiske krigsforbrytere i forsvar og bagatellisere krigsforbrytelser. Forrige uke rykket flere forfatterkolleger ut med støtte til Knausgård, og Jon Fosse uttalte at «Norge ter seg som en gjeng idioter».

I fredagens innlegg skriver Borchgrevink blant annet at «Enkelte land (som Sveits) har straffebestemmelser mot benektelse av folkemord, men disse paragrafene brukes sjelden».

Det var denne setningen som fikk det til å renne over for Knausgård, og i søndagens flammende innlegg foreslår han å stille Handke for en domstol: «Skulle Handke bli dømt – i enkelte land (som Sveits), hvor det finnes lover mot det Borchgrevink anklager Handke for, eller i menneskerettighetsdomstolen eller den internasjonale straffedomstolen – skal jeg ta Borchgrevinks beskyldninger på alvor, og også forplikte meg til å ikke publisere Handkes bøker», skriver forfatteren som også er Handkes forlegger.

KONTROVERSIELL: Prisvinner Peter Handke ble møtt av demonstranter utenfor Nationaltheatret før utdelingen av den internasjonale Ibsenprisen. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Aslak Nores skarpe kommentar om forfatterens innlegg skapte en liten debatt på Twitter søndag kveld, da Klassekampens litteraturkritiker Tom Egil Hverven tok Knausgård i forsvar.

– Forundrer meg at du ikke ser at dette er et innlegg om litterær kvalitet og sannhetsverdien av utsagn, polemisk formulert, skriver Hverven på Twitter, og mener det er forståelig at Knausgård reagerer «i møte med urimeligheter».

Aslak Nore repliserer med at det er Knausgårds debatt-teknikk, og det han mener er stråmannsargumentasjon, han reagerer mot. Han kaller også Knausgård arrogant, og mener han ikke forstår Balkan-politikken

VG har vært i kontakt med Aslak Nore, som skriver tilbake på Twitter at han er i utlandet og ikke ønsker å uttale seg.

– Fjaser uforstående

– Det jeg oppfatter at Knausgård prøver å vise, ved å være litt urimelig og overdrive, er at det er noe urimelig ved Borchgrevinks posisjon, det å ikke anerkjenne at Handke opererer som en forfatter. Utgangspunktet her, er at vi er uenige om hvorvidt Handke fortjener en pris, sier Tom Egil Hverven til VG.

– Mener du at vi kan skille mellom Handkes politiske holdninger og hans rolle som forfatter?

OSLO 20090518: Dommerfullmektig Anine Kierulf i Oslo tirsdag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

– Nei, tvert imot. Det er derfor vi diskuterer dette hele tiden. Det springende punktet er ikke om Handke utviser dårlig politisk skjønn, det er vel de fleste enige om. Spørsmålet er hvor store konsekvenser det skal ha for vurderingen av litteraturen hans, sier litteraturkritikeren.

Også Anine Kierulf, jurist og ekspert på ytringsfrihet, engasjerte seg i disputten søndag kveld. Hun går i rette med Hverven, og skriver at Knausgård «forholder seg kunstnerisk opportunt og feilaktig til reelle juridiske institusjoner» når han oppfordrer til å bringe Handke inn for internasjonale domstoler.

– Aage snakker om eksisterende normer og institusjoner, som KOK (Karl Ove Knausgård, journ. anm.) bare fjaser uforstående om, skriver Kierulf i et svar til Hverven.

VG var søndag kveld i kontakt med Kierulf, som ikke hadde anledning til å fortsette diskusjonen, men godkjente sitatene fra Twitter-debatten.

Mandag publiserte VG et nytt innlegg i Handke-debatten signert Aage Borchgrevink og generalsekretæren i Den norske Helsingsforskomité, Bjørn Engesland. De mener Knausgårds siste innlegg er en avsporing av debatten:

«Denne saken har en bakgrunn som Knausgård unngår å snakke om: krigen i Bosnia og dens etterspill. Titusenvis av sivile ble massakrert, over 80 prosent av dem var muslimer, ifølge en norsk-støttet kartlegging.», skriver de to kronikkforfatterne, og fortsetter:

«Helsingforskomiteens rolle i denne saken har vært å få frem dette aspektet av Handkes mangslungne virke, blant annet ved å hente en serbisk menneskerettighetsforkjemper til Oslo. Hennes budskap var at Handke sto i veien for forsoning på Balkan.»

Karl Ove Knausgård har fått forelagt karakteristikkene av seg via forlagssjef Eirik Bøe i Pelikan forlag. Bøe opplyser til VG mandag at Knausgård så langt ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder