Krisemøter i KrF etter valgnederlaget

Det ble borgerlig seier, men KrF gjorde sitt dårligste valg i etterkrigstiden. Nå starter jakten på hva som gikk galt.

  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

I alle valg siden 1945 har KrF fått minst 5,5 prosent. I årets valg havnet de på kriselave 4,2, og kjempet mot sperregrensen gjennom store deler av valgnatten.

Det er et historisk nederlag for KrF.

Nå skal det nedstemte partiet diskutere krisen i flere møter på Stortinget og partikontoret, før det etter hvert er duket for tøffe forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

Bakgrunn: Historisk dårlig valg for KrF

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad tror det kan gå lang tid før disse forhandlingene kommer i gang.

– Jeg tror det tar litt tid før det kommer i gang, det kan fort ta uker. Vi har fått en henvendelse fra Erna, men har ikke satt en tid enda, sier Ropstad til VG.

Krisen ble blant annet tema når den gamle stortingsgruppen var i møte nå på formiddagen. Der diskuterte de hva som gikk galt i valgkampen og hva som ga KrF det sjokklave resultatet.

Uenige om strategi

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk allerede søndag ut i VG og sa at han kunne gjort en bedre jobb i valgkampen og at han hadde sovet lite etter partilederdebatten.

Internt i partiet var det søndag reaksjoner på om det var lurt å gå ut med et så selvkritisk budskapet ett døgn for valget. Og om Hareide burde vært skjermet i en sårbar situasjon.

Også KrFs nestleder innrømmer at de alle kunne gjort en bedre jobb:

Da Hareide gikk opp på scenen foran sine kolleger på valgkvelden, la han heller ikke skjul på at han hadde en del av ansvaret for at KrF har gjort en dårlig valgkamp.

Kommentar: KrFs dype bølgedal

KrF avviser at det de driver med i dag er krisemøter, selv om tema er hvordan de skal løfte seg etter det historisk dårlig valgresultatet - og hva som gikk galt.

– Vi har ingen krisemøter, vi har bare planlagte møter der vi oppsummerer valget og ser på hvordan vi kan få mest mulig gjennomslag for vår politikk, sier Ropstad.

Nå blir jobben å løfte partiet igjen.

- Nå skal vi løfte hver stein

KrF hadde gått inn i valgkampen med mål om å se bedre resultater enn sist stortingsvalg. I stedet havnet de på det laveste resultatet i etterkrigstiden. Forklaringen innad i partiet er at KrF ikke har fått frem sakene sine godt nok. Men hvorfor de ikke har greid det, har det blitt vanskeligere å sette fingeren på.

KrFs stortingsgruppe møttes i dag til prat om hva som gikk galt.

– Men vi skal ha en mye bredere prosess på enn stortingsgruppen. Men det må vi ta med oss hele organisasjonen på og bruke tid på. Men vi skal løfte oss som parti, det er det ingen tvil om, vi må bruke tid, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til VG.

– Du kan ikke finne en enkelt sak, dette er mye mer sammensatt, og det må vi faktisk vær villig til å se på. Det er andre parti som har klart på dette før, se på SV. Det betyr at dette er fullt mulig, sier KrF-nestlederen.

Bollestad sier de skal løfte hver stein etter valgnederlaget:

KrF om regjeringsdrømmen: Mindre realistisk

KrF gikk til valg på å få til en blågrønn regjering med Høyre og Venstre, uten Frp, men sentrale personer i KrF-ledelsen har sett håpet svinne for dette alternativet gjennom sommeren.

Med et Frp som har gjort et sterkt valg, skal det mye til for at Erna Solberg velger dem bort. Det erkjenner Ropstad.

– Vi vil si ja til en invitasjon fra Erna til å møtes, også vil vi ønske en sentrum/høyre-regjering. Så får vi se hva responsen blir. Men det ser ikke sånn ut at det blir en sentrum/høyre-regjering. Det er mindre realisme i det nå, jeg ser jo det, sier Ropstad.

Hold deg oppdatert: Venstre vurderer å bli med i regjering

Nestleder Olaug Bollestad vil likevel ikke legge ballen død, dagen etter valget.

– Det ble sagt fra Erna i natt at hun ønsker å invitere til samtaler, og KrF er høflige, så vi skal ha samtaler. Men vi har et klart budskap, og det er et at hvis Frp blir valgt som partner i regjeringen, går vi i opposisjon, sier Bollestad til VG.

Går ikke inn i regjering, selv om Venstre gjør det

Bollestad er klart på at de ikke går inn i regjering med Frp, selv om Venstre gjør det.

– Nei, vi har sagt at vi ikke kan gå i regjering med Frp og heller ikke støtte en regjering med Frp, eller ha en samarbeidsavtale, sier også Ropstad.

– Selv om Erna velger Frp over dere i regjering, vil dere ikke felle henne nå?

– Hvis det kommer et mistillitsforslag mot Erna nå, har vi sagt at vi ikke støtter det, svarer Ropstad.

Partiet venter nå på en erklæring om hvem Høyre vil samarbeide med i regjering.

– Hvis de er kloke, legger de politikken opp mot sentrum, og da sitter de tryggere enn hvis de legger dem opp mot blåblått, sier Bollestad.

KrF mister sentral forhandler

Et av de mest kritiske tapene for KrF etter valget, er at Hans Olav Syversen nå ryker fra Stortinget. Han har vært forhandlingsleder for KrF i de tøffe møtene med Høyre, Frp og Venstre – og beskrives som en diplomat som bidro til å holde de borgerlige partiene samlet – og som en mann som hadde tillit hos alle de fire partiene.

«DIPLOMATEN» RØK: Hans Olav Syversen (i front) har vært mannen KrF har sendt som forhandlingsleder i budsjettkrigene med Høyre og Frp. Nå er han ute av Stortinget. Foto: Espen Rasmussen VG

– Det har vært noen tøffe tak, samtidig har deg for meg personlig vært spennende med åtte budsjettforhandlinger. Jeg synes vi har fått til mye gjennom de budsjettavtalene, og samarbeidet med de andre har vært konstruktivt, sier Syversen til VG.

SISTE: Sjekk hvilke andre profiler som ryker fra Stortinget

Spørsmålet er hvem KrF nå skal sende «i krigen» for å forhandle med Høyre og Frp.

– Jeg har vært veldig opptatt av at vi skulle få resultatet så litt diplomat kan det hende jeg har vært, sier Syversen.

Her kan du se de beste bildene fra valgnatten:

Les også

Mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Knut Arild Hareide

Flere artikler

  1. Kilder til VG: Ropstad hyrer inn KrF-veteran for å hjelpe ham med regjeringsforhandlingene

  2. Ropstad om Hareides ultimatum: Beredt til å overta

  3. KrF blør medlemmer: 500 færre enn i 2018

  4. Listhaug vil ikke dempe seg for KrF

  5. KrFU-nestleder trekker seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder