BEGRAVET: Den ti år gamle gutten er ligger begravet på en gravlund i Oslo. Det gikk over to måneder før offentligheten fikk vite at dødsfallet hans ble etterforsket. Foto:KARIN BEATE NØSTERUD/VG,

Den endelige obduksjonsrapporten er klar: Politiet: Tiåring døde trolig av uttørring og avmagring

Straffesaken kan bli henlagt

Lege varslet barnevernet

Den ti år gamle gutten som ble funnet død på Mortensrud 27. august veide 14,8 kilo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til VG.

Han døde av uttørring og avmagring. Han var 14,8 kilo da han ble funnet og 131,5 centimeter høy, sier Kraby.

Ifølge nettdoktor.no er middels vekt for en tiåring som er 138 centimeter høy cirka 31 kilo.

Dødsdatoen er satt til dagen han ble funnet, forteller politiadvokaten.

I en pressemelding siterer politiet fra obduksjonsrapporten:

«Det er ikke påvist noen sikker dødsårsak. Basert på obduksjonsfunn og analysefunn er det rimelig å anta at døden skyldes uttørring og avmagring. Nedkjøling kan også ha spilt en rolle. Ved avmagring kan nedkjøling forekomme ved romtemperatur til tross for påkledning.»

BAKGRUNN: I ett år hadde naboer hørt bråk fra leiligheten - så ble det stille

Straffesaken kan bli henlagt

Moren i 30-årene er under døgnobservasjon ved Dikemark sykehus.

Om de rettspsykiatrisk sakkyndige mener at den siktede moren er utilregnelig, kan påtalemyndigheten bli tvunget til å henlegge saken.

For å bli dømt til fengselsstraff må man være tilregnelig, og for å bli idømt såkalt tvungent psykisk helsevern må påtalemyndigheten bevise gjentakelsesfare.

Moren er tidligere ikke straffedømt og har heller ingen annen voldshistorikk.

– Resultatet kan med andre ord bli at siktede faller mellom to stoler, med den konsekvens at saken blir henlagt uten noen form for reaksjon, har Kraby tidligere uttalt til VG.

BAK LUKKET DØR: Guttens mor ringte selv til AMK etter å ha funnet sønnen død i deres hjem i utkant-Oslo. Foto:Mattis Sandblad,VG

Sist sett tidlig august

Flere medier, også VG, har tidligere meldt at den foreløpige obduksjonsrapporten pekte på underernæring som den trolige dødsårsaken.

Det var 27. august i år at den ti år gamle gutten ble funnet død i sitt eget hjem, der han bodde sammen med sin mor, som nå er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Politiet har gjennomført dommeravhør med flere av guttens klassekamerater. Etter disse avhørene mener politiet at gutten sist ble sett av to av disse barna i begynnelsen av august.

Ifølge disse to barna på ti og tolv år, skal det da ikke ha vært noe synlig unormalt med gutten.

Lege varslet barnevernet

Nå krever en rekke offentlige instanser svar i saken, i tillegg til politiet.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har åpnet rutinemessig tilsyn med barneverntjenesten i bydel Søndre Nordstrand der gutten bodde.

Bakgrunnen for dette er at barnevernet i bydelen mottok en bekymringsmelding i april, som ble sendt inn av en lege, ifølge VGs opplysninger.

Barnevernet i bydelen har ikke ønsket å kommentere saken.

Videre har fylkeslege Petter Schou engasjert seg i saken og bedt om en redegjørelse fra Søndre Nordstrand om all kontakt mellom gutten og helsepersonell.

Alt helsepersonell har ifølge loven en absolutt meldeplikt til barnevernet når det er grunn til å tro at «barn blir mishandlet i hjemmet», «det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt», eller når barnet har «vist vedvarende og alvorlige atferdsvansker».

I tillegg følger Utdanningsetaten opp om skolen tiåringen gikk på har fulgt alle rutiner.

Barnelege: – Horribelt

Arne Kristian Myhre, spesialist i barnesykdom og medlem av Den rettsmedisinske kommisjon, kjenner ikke til den konkrete saken. Han reagerer imidlertid kraftig på obduksjonsfunnene.

– Det høres helt horribelt ut at en tiåring veier under 15 kilo. Det vitner om ekstrem underernæring. Da er man sårbar for alt.

Med erfaring fra Afrika, har Myhre sett mange avmagrede barn – men sjelden hjemme i Norge.

– Underernærte får mye lettere infeksjoner, og særlig infeksjon på tarm fører til at man taper mye væske. Derfor skal det det veldig lite til å bli uttørret hvis du først er underernært. Ekstrem underernæring gjør at du er sårbar for alt annet – også uttørring, forklarer Myhre.

Rettsmedisiner: Kan gå 60 dager uten mat

PROFESSOR: Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum sier at alle kroppsfunksjoner lider når kroppen ikke får mat. Foto:Espen Braata,VG

Torleiv Rognum har jobbet som rettsmedisiner i over 30 år.

– Jeg kan ikke uttale meg om denne saken, men tilfeller av farlig avmagring vi har hatt i Norge er i hovedsak spiseforstyrrelser og eldre og ensomme mennesker. Det er veldig sjelden at barn utsettes for dette og jeg kan ikke huske det, uttalte Rognum til VG i november.

Han presiserte at man har sett tilfeller av uttørring, men at dette ikke er det samme som sultedød. Ved uttørring skyldes døden forstyrrelser i saltbalansen, forklarte rettsmedisineren.

– Uten væske vil man dø etter sju til ti dager. Ved manglende ernæring kan det gå 40–50 dager, og kanskje opp mot 60 dager, avhengig av om man får i seg væske. 60 dager uten ernæring er ikke forenlig med liv. Da brytes kroppens muskler ned og organene svikter. Tidligere i forløpet faller blodtrykket, immunforsvaret brytes ned og man blir slapp og kraftløs. Generelt så lider alle kroppsfunksjoner når kroppen ikke får mat, sa Rognum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder