MISTET KONA: Jan Harsem mistet sin gravide kone Christine da «Scandinavian Star» brant i 1990. Foto: Tor Arne Dalsnes/Line Møller

Har kjempet for gjenopptakelse i 22 år: Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført

(VG Nett) I 22 år har Jan Harsem kjempet for gjenopptagelse av brannen som drepte 159 mennesker - deriblant hans gravide kone.

 • Anne Stine Sæther
 • Sigrid Helene Svendsen
 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Tim Peters
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over syv år gammel

Han er glad for at flere sakkyndige nå krever ny gransking av «Scandinavian Star»-brannen.

I VG i dag forteller fire sentrale sakkyndige som jobbet med saken i 1990, at de mener den bør granskes på nytt.

- Kjell Schmidt Pedersen og Øystein Jæger Meland har sagt det samme tidligere. At flere sakkyndige nå mener det samme, bekrefter at det er mange ubesvarte spørsmål i saken, sier Harsem, som nå sitter i styret i Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter brannen.

Mange nederlag

Han håper at synspunktene til brannekspertene blir hørt og mener at de bør legges vekt på.

- Det er vanskelig å tro at det legges vekt på. Til det har det så mange nederlag og så mange år der vi har stanget hodet i veggen, sier Harsem.

I april sendte han en begjæring om gransking av saken til de tre regjeringene i Norge, Sverige og Danmark. Med kravet om gransking følger også et forslag fra de to sakkyndige Kjell Schmidt Pedersen og Øystein Jæger Meland der de beskriver hvordan de mener at nye undersøkelser kan gjennomføres 23 år etter brannen.

Schmidt Pedersen ble oppnevnt som sakkyndig for granskingen i 1990. Han var da direktør ved forskningssenteret Sintef i Trondheim. Øystein Jæger Meland var forsker ved samme institutt og leverte viktige deler av den branntekniske rapporten. De to danske brannekspertene Ejnar Danø og Anders Klingenberg kom begge fra Dantest.

BILDESERIE: Dødsskipets historie

Ejnar Danø var sammen med Kjell Schmidt Pedersen ansvarlig sakkyndig for hele den branntekniske vurderingen.

De jobbet for granskingskommisjonen, men fokus på passasjersikkerhet og skulle undersøke brannforløpet fra den startet og til kaptein Hugo Larsen gikk fra borde klokken 03.20. Også politiet begrenset sin etterforskning til denne tidsperioden.

Dermed ble det undersøkt svært lite rundt resten av brannforløpet som varte totalt 38 timer. Det har siden vært sterkt kritisert.

Oslopolitiet vurderer nå om de skal etterforske brannen på nytt.

- Helt elementær etterforskning er ikke gjennomført. Det eneste riktige vil være å både gjenoppta politietterforskningen og starte en gransking av hvordan denne saken er håndtert. Det er ingenting i veien for at dette kan skje samtidig, sier Harsem.

I brevet til de tre regjeringen skriver han: Støttegruppen mener det er helt avgjørende å iverksette faglig funderte undersøkelser for å avklare hvorvidt det
samlede brannforløpet på «Scandinavian Star» kan forklares med én brann som forløp med en rekke oppblussinger på
forskjellige steder, eller om brannforløpet bare kan forklares med at det er foretatt flere brannstiftelser, slik Skansen
og Sweco konkluderer i sine rapporter.

Skansen og Sweco er to uavhengige branntekniske laboratorier som har gjennomført undersøkelser av brannforløpet på «Scandinavian Star».

- Korthus som vakler

Terje Bergsvåg er nestleder i Stiftelsen for Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star, og mener det at de fire sakkyndige ber om ny granskning, er helt avgjørende.

- Vi sammenligner det nesten med et korthus som vakler. Hvis du tar vekk de fire nederste kortene, så pleier det å gå dårlig med korthuset, sier han til VG.

I april presenterte gruppen en rapport som blant annet sa at den mistenkte for brannen, danske Erik Mørk Andersen, døde ett døgn før siste brann. 14 fagpersoner hadde da gått gjennom hendelsesforløpet.

Etterforskningen er begjært gjenopptatt flere ganger tidligere, uten hell. Nå tror Bergsvåg at de vil få gjennomslag.

- Det er sammenhengen når du setter alle brikkene sammen og ser helheten. Vi har nærmere tretti forskjellige ting som vi kaller beviser, mens politiet mente det var en rekke uheldige omstendigheter, fordi de ikke skjønte sammenhengen, mener han.

VG skrev tidligere i dag om Synnøve og Knut Nilsen som var blant de mange som mistet noen av sine aller kjæreste i mordbrannenbrannen på «Scandinavian Star» 7. natt til 7. april 1990. De er glade for den samlede oppfordringen fra de fire.

- Vi har hele tiden sagt at etterforskningen har vært for dårlig. Støtten fra de sakkyndige er vi svært glade for, sier Synnøve Nilsen til VG.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. «Scandinavian Star»: Undersøkelse til en million kan løse gåten

 2. Ble helt som 14-åring: Vidar reddet tre fra flammene på dødsfergen

 3. Politiet vil gå gjennom «Scandinavian Star»-brannen på nytt

 4. Politiets sakkyndige frikjenner mannskapet på «Scandinavian Star»

 5. Vil etterforske Scandinavian Star-saken på nytt

Fra andre aviser

 1. Kan besvare kjernespørsmål om «Scandinavian Star»-brannen

  Aftenposten
 2. Politiet: Ikke bevis for flere brannstiftere på Scandinavian Star

  Fædrelandsvennen
 3. Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

  Aftenposten
 4. VG: Ingen tiltaler i ny Scandinavian Star-etterforskning

  Aftenposten
 5. Dette er de nye «Scandinavian Star»-bevisene

  Bergens Tidende
 6. Det blir ny etterforskning av Scandinavian Star

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no