17-åring har sommerjobb som fiskeskipper: Tenåringsbrødre på breiflabbfiske

RØDØY (VG) I hele sommer har sytten år gamle Jacob Heløy
drevet som fiskeskipper. Som mannskap har han sin to år yngre bror Sivert.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Der noen ungdommer tar storbyferie, andre foretrekker en sommer på stranden og andre liker fjellet, er det havet som teller for Jacob og Sivert.

Bare avbrutt av noen dager på Trænafestivalen har de to tenåringsbrødrene drevet fiske etter breiflabb lengst ute på Helgelandskysten. Sammen har de drevet familierederiets sjark. 17-åringen som innleid skipper og broren som mannskap.

– Det har gått greit det. Fisket har vært variert som alltid, men vi har da hatt noen gode «sjøvær» (fangster) innimellom, sier den unge skipperen, da de møter VG på fiskeværet Myken.

Fortsatt på ungdomsskolen

Når det ikke er sommerferie går Jacob på linjen Fiske og fangst på Meløy videregående skole. Ett år til nå, så har han papirer for å føre langt større fiskebåter. Sivert skal gjøre unna siste år på ungdomsskolen, før han tar fatt på sin fagutdanning som fisker.

Men fiskere er de begge allerede!

– Vi kan ikke ligge stille en hel sommer. Hverken vi eller båten, sier Jacob, mens han manøvrerer «Heløygutt II» sjøvant ut fra Myken.

Rundt oss piskes sjøen til hvitt på skjærene som truer like under havflaten. Vinden er flau, men fortsatt ruller det inn dønninger fra havet, som om de vil minne oss om at med en kurs satt rett vest, er det Grønland neste.

Se VG direktesending fra lofotfisket

Hadde solen vært synlig, ville den stått i sør, slik den alltid gjør midt på dagen. Da guttene manøvrerte seg inntil den første garnlenken denne dagen, var det ikke mange timene etter midnatt. 500 garn skal hales og settes før arbeidsdagen er over, og da blir det liten tid til å følge med på klokken.

SKIPPER: Jacob Heløy (17) har sommerjobb som leieskipper. Foto:Geir Otto Johansen,VG

Men etter ti-tolv timer med haling og setting av garn, har det gjerne blitt fire timers kjøring for å levere fisken denne sommeren. Nærmeste mottak har vært stengt i ferien, og da må de kjøre til Træna med fisken.

– Vi har fire lenker med garn stående nord for og rundt Myken, og en litt lenger sør, forklarer den unge skipperen. Han kurser rett mot der kartplotteren viser at denne ene lenken med 50 breiflabbgarn står.

Storebror og sjef

Det er bare to uker igjen av det guttene synes er verdens beste sommerjobb, så det gjelder å henge i under innspurten.

– Har dere ikke hatt annen ferie?

– Skolen er jo ferie, sier Sivert.

– Dessuten tok vi oss fri noen dager under Trænafestivalen. Det får holde, skyter skipperen inn, før han sender broren på dekk for å gjøre klart til haling.

– Da går greit å ta kommandoer av broren?

– Ja, vi har da ikke sloss ennå, svarer Sivert og smiler.

– Du vet, på en båt er det alltid slik at det er en som må ha kommandoen. Sånn er det bare.

Om mannskapet er ungt, så går det drevent for seg når garnene skal hales og settes, og fisken skal sløyes.

Familie-tradisjon

­ ­– Mamma og pappa var ikke betenkt over å sende dere alene til havs med fiskebåten?

TIL HAVS: Tenåringsbrødrene jacob og Sivert Heløy setter kursen mot fiskefeltene. Foto:Geir Otto Johansen,VG

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har vært med mamma og pappa på sjøen og fiske siden vi begynte å gå – ja kanskje allerede mens vi lå i barnevognen. Så det vet vel hva vi står for, sier Sivert.

Og far, Leif Sivert Heløy, bekrefter at de ikke er bekymret for de unge fiskerne.

– Klart noe kan skje, men det kunne det jo gjøre om det gikk på land også. Jeg var litt spent på den første turen, men jeg vet jo at de kan dette.

Begge har vært med faren på lofotfiske. Jacob som mannskap, mens Sivert har tatt seg skolefri for å skjære torsketunger.

– Det er jo bedre å komme i gang i tide enn for sent, mener 15-åringen

For, som ungdommer flest, har de begge mange planer for fremtiden, men ingen av dem er uten et liv som fisker.

– Vi er vokst opp i et familierederi, og da er det jo greit å kunne fortette de tradisjonene. Ingen av foreldrene våre har lagt noe press på oss. Vi kunne blitt det vi ville, men det er fiskeri vi vil drive med, er brødrene Jacob og Sivert Heløy skjønt enige om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder