NYTT ABORTILBUD: Om få måneder vil helseminister Bent Høie åpne for et prøveprosjekt med abort utenfor sykehuset. KrF liker det dårlig. Foto: JAN PETTER LYNAU

Tillater abort utenfor sykehusene

KrF reagerer mot nytt forsøk

Om få måneder vil kvinner som ønsker abort, kunne oppsøke en spesialist og få utført svangserskapsavbruddet utenfor sykehuset.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I løpet av høsten vil spesialister i gynekologi og fødselsleger i to helseforetak få rett til å sette i gang et såkalt medikamentelt svangerskapsavbrudd utenfor sykehusene.

Forsøksordningen kan gjøre det enklere få gjennomført et svangerskapsavbrudd, siden kvinnene kan gjennomføre aborten hjemme hos seg selv.

Omstridt

Forsøket er omstridt i KrF, som frykter komplikasjoner når kvinnene skal gjennomføre aborten hjemme med en abortpille.

- Jeg er kritisk til at avtalespesialistene skal kunne dele ut disse pillene, og så overlate kvinnene til seg selv og ikke til et sykehus som har et døgnåpent tilbud. Oppstår det komplikasjoner på kveld eller natt, er det ikke sikkert at kvinnene klarer å få kontakt med legen som satte i gang aborten, sier Olaug Bollestad, KrFs medlem i Stortingets helsekomite, til VG.

Hun varsler nå at hun vil be helseminister Bent Høie (H) om å redegjøre nærmere for dette nye aborttilbudet. Deretter vil KrF vurdere om partiet vil forfølge saken videre.

Torsdag formiddag har Stortinget diskutert et forslag fra SV om reservasjonsretten som regjeringen og KrF vil innføre.

Niende uke

Men forslaget om å utvide aborttilbudet til avtalespesialistene, kommer opprinnelig fra den rødgrønne regjeringen, som ønsket å åpne for hjemme-abort innen niende svangerskapsuke.

Allerede i 2011 fikk Helsedirektoratet i oppdrag å sette i gang et to år langt prøveprosjekt hvor avtalespesialister kunne gjennomføre svangerskapsavbrudd som hjemmebehandling

Men det har tatt flere år å avklare både jus og økonomi i forslaget.

Først måtte regjeringen endre abortforskriften.

Deretter var det vanskelig å finne ut hvordan disse abortene skulle rapporteres til Medisinsk Fødselsregister.

I forrige uke sendte Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, et brev til Høie og etterlyste prøveordningen.

- Jeg synes dette har tatt utillatelig lang tid, sier Kjønaas Kjos til VG.

Helseminister Bent Høie opplyser at prosjektet kan starte opp om få mpåneder, så snart systemet for melding til Medisinsk Helseregister er på plass.

Det er kvinner som bor i helseregionene Sørøst og Vest som får dette tilbudet først.

- At tilbudet er medisinsk og menneskelig forsvarlig, må være det sentrale, sier Olaug Bollestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder