Dødelig hundesykdom: Veterinærinstituttet har funnet to bakterier som kan være årsak

Veterinærinstituttet vet fortsatt ikke årsaken til den mystiske hundesykdommen, men kan utelukke at det er snakk om forgiftning.

Onsdag ble det kjent at flere hunder i Oslo-området har dødd av en dødelig og ukjent hundesykdom. Under en pressekonferanse fredag opplyser Veterinærinstituttet at minst syv hunder har dødd av sykdommen, men at tallet trolig er høyere.

Er du hundeeier? Les Mattilsynets råd til hundeeiere!

Foreløpig har instituttet kun registrert den dødelige hundesykdommen i østlandsområdet.

Det finnes imidlertid ingen oversikt over hvor mange hunder som er rammet av symptomene som knyttes til den mystiske sykdommen.

Fikk du med deg? Pakker kofferten og flykter fra dødelig hundesykdom

Anbefaler å ha hunden i bånd

Veterinærinstituttet opplyser at de har funnet bakteriene Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, som begge kan forårsake diaré.

De kan imidlertid ikke slå fast med sikkerhet at bakteriene er årsaken til sykdommen.

– Den ene er veldig vanlig. Den kommer som følge av unormale forhold i tarmen, og kan vokse opp og forverre tilstanden. Den andre bakterien vi må se nærmere på. Det kan være et samspill mellom dem som er årsaken til sykdommen, sier leder Bjarne Bergsjø for bakteriologisk laboratorium.

Bergsjø forteller at det ikke finnes en egen vaksine mot de aktuelle bakteriene.

Hvis det viser seg at bakteriene er en del av sykdomsårsaken, vil hygiene være et viktig tiltak for å hindre smitte.

– Hundeeiere bør tenke på at det har vært mye nedbør og oppsamling av vann som hunder drikker. Vann kan være smitteførende, så det beste er å ha hunden i bånd for å hindre at de drikker fra det, sier Bergsjø.

Han understreker samtidig at sykdomsårsaken fortsatt er åpen, og at de nå vil undersøke om sykdommen kan stamme fra virus, andre bakterier eller sopp.

Utelukker forgiftning

Veterinærinstituttet opplyser at de utelukker forgiftning etter funn, men de har foreløpig ikke mer opplysninger om smittekilden.

Mattilsynet har kontaktet både svenske, finske, danske og færøyske myndigheter – men ingen har erfart lignende tilfeller, opplyser beredskaps- og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet.

– Når antar man å kunne vite hvorvidt dette smitter og eventuelt hvordan?

– Vi jobber på spreng med å klarlegge årsaksforhold for å kunne si mer om smittsomhet og overførbarhet. Smittestoffer har ulik evne til å smitte, men igjen, vi må henstille til å følge de rådene som er gitt, opplyser Jarp.

Veterinærinstituttet har sendt ut et spørreskjema til 25 hundeeiere, for å blant annet kartlegge hvilket fôr de syke hundene har spist. 17 av dem har så langt svart.

– Det er veldig komplekse opplysninger, det vil si mange fôrtyper, og de har foreløpig ikke gitt et entydig svar.

Det fremstår foreløpig som at det ikke er enkelte raser eller hunder i en viss alder, som er spesielt utsatt for å bli syke.

– Vi ser at det er hunder nærmest opp i alle aldre og alle raser. Men det er også viktig å understreke at vi ikke kan si med sikkerhet at alle hundene har den alvorlige sykdommen.

– Veldig sjelden

Sikkerhetsdirektøren kan ikke bekrefte om situasjonen har blitt bedre eller verre. Hun betegner den imidlertid som alvorlig.

– Det er en spesiell situasjon med tanke på alvorlighetsgraden i tilfellene; at norske friske hunder dør så fort, er veldig sjelden. Jeg har ikke vært borti det før.

Det er også for tidlig å slå fast med sikkerhet at sykdommen er smittsom.

Informasjonen de har mottatt gjennom spørreskjemaer fylt ut av hundeeiere, viser at det ikke nødvendigvis er påvist symptomer hos alle individer i samme hundehold.

– Det kan være én av to eller én av tre som har blitt syke, sier Jarp.

Se veterinærinstituttet jobbe på spreng for å løse hundemysteriet:

les også

Mystisk hundesykdom: Begynner å se et mønster

Store skader på tarmslimhinnen

Veterinærinstituttet har så langt obdusert fire hunder, som trolig har dødd av den samme ukjente hundesykdommen. Gjennom obduksjonene har de klart å finne likhetstrekk mellom hundene.

– Vi ser jo at det er store skader på tarmslimhinnen. Det er store ødeleggelser av det øvre laget i slimhinnen i tarmen, sa patolog og veterinær Mette Valheim tidligere fredag.

Instituttet opplyser på pressekonferansen fredag at de vil få inn minst en ny hund til obduksjon, og at de tar i mot prøver via Mattilsynet fra dyreklinikker som har mottatt syke eller døde hunder.

Gjennom undersøkelser av prøvene håper de å kunne finne nok likhetstrekk til å slå fast hva som er årsaken til sykdommen.

I tillegg skal de i løpet av helgen ta i mot og undersøke hunder som har utviklet symptomene.

– Vi vil jobbe videre med kartleggingstudier i samarbeid med veterinærer, Veterinærforeningen, Veterinærhøyskolen og Mattilsynet. Det gjør vi for å få enda bedre data som beslutningsgrunnlag, for å komme videre i å finne årsaksforholdet, sier Jarp.

Dødelig hundesykdom sprer seg: – Har aldri opplevd lignende

Avkrefter salmonella

Instituttet har så langt eliminert de vanligste årsakene til blodig tarmbetennelse, som for eksempel salmonellainfeksjon. De første obduksjonene har også vist at hundenes indre skader ikke er forenlig med rottegift og lignende forgiftninger.

Mer om hundesykdommen: Få med deg symptomene

De har samtidig sagt at de ikke forventer et svar på hva sykdommen er og hva den kan skyldes, før over helgen.

Flere dyreklinikker har meldt om økt frekvens av symptomene som knyttes til sykdommen. Enkelte kenneler har også avlyst arrangementer som innebærer større ansamlinger av hunder, for å begrense eventuell smitte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder