Se bildene før og etter Veslemannen-raset

RAUMA (VG) «Spiret» er helt borte og forandringene i fjellsiden er store.

I morgentimene er det tydelig at det har rast store mengder i fjellsiden.

VGs reportere på stedet hører at det fortsatt går steinsprang fra fjellsiden fredag morgen etter at det raste store mengder torsdag kveld.

les også

Store deler av Veslemannen har rast: – Største skredet siden vi startet overvåkningen

Når tåken letter så vidt er det tydelig at det karakteristiske «Spiret» har falt. Det er dette som er enklest å få øye på dersom man ikke kjenner så godt til fjellet.

Fjellsiden er også helt forandret. Fredag morgen er geologer på vei til Romsdalen, hvor de blant annet skal bruke drone for å få bedre oversikt.

– Da vil man få en status på utløpsområdet, se hvor langt raset har gått og se nærmere på selve skredet med det blotte øyet, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE til VG klokken 8 fredag morgen.

Steinsprang gjennom natten

Ifølge NVE har det vært bevegelse og steinsprang ved Veslemannen gjennom natten også. Som følge av mørket som lå over det mye omtalte fjellpartiet da store deler raste ut torsdag kveld, har NVE foreløpig ikke full oversikt over omfanget.

– Det har gått jevnt med mindre steinsprang gjennom hele natten. Nå som det har begynt å lysne, så ser vi på webkamera at det meste tilsynelatende har rast. Men det vil alltid være et ustabilt parti igjen etter et slikt skred, sier vakthavende geolog Gudrun Majala til VG like etter klokken 06.

Hun sier at de ikke tror at det vil komme nye, store skred fredag til tross for at det fremdeles er bevegelse i fjellet.

Hovedraset, det største skredet som noen gang har gått i fjellpartiet siden NVE begynte sine målinger i 2014, gikk i 21-tiden torsdag kveld. Det massive skredet førte til at hele kløften og større deler av fjellsiden ble dekket av støv.

Det siste døgnet gikk det mange mindre ras og steinsprang, men ingen så store som dette. Bevegelsene tok seg også kraftig opp i fjellsiden utover torsdag kveld:

Geolog i NVE, Lars Harald Blikra, fortalte at det øvre partiet beveget seg men hastighet på en meter i timen, mens nedre del, «Spiret», beveget seg kanskje 70 centimeter.

Lettet

Det var en tydelig lettet ordfører Lars Olav Hustad som møtte pressen ved fjellpartiet sent torsdag kveld, etter at raset hadde gått. Stemningen er fremdeles like god da han møter VG ved foten av Veslemannen rundt 12 timer senere.

– Det har gått opp for meg at det kanskje nå er over. Det føles godt. Ikke minst med tanke på de som nå etter all sannsynlighet kan få flytte hjem om noen dager, sier han fredag morgen.

SLIK GIKK RASET: Det startet høyt oppe i fjellsiden, der «Spiret» sto, og fordelte seg deretter ut i to kløfter i fjell og videre ned fjellsiden. I den røde ringen ser du et bildet fra da «Spiret» fortsatt sto frem til raset. Foto: Torstein Boe

les også

Gråtkvalt ordfører: – Nå skal vi markere at denne tiden er over

Beboerne under fjellet har måttet evakuere totalt 16 ganger de siste fem årene. Nå håper de at de endelig skal få slippe å måtte flytte på seg:

– Det har vært utmattende fordi vi ikke har visst når det skulle skje. Nå ser jeg veldig frem til å få være i fred og å slippe å følge med på værmeldingen hele tiden, for det tror jeg vi har gjort mest i hele Norge, sier Gunn Wallstad Sogge, som er blant de elleve beboere.

STEINSPRANG: Slik ser det ut fredag morgen. Steinen er restene av det som har rast. Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix

Ingen tvil

Geologene er fredag morgen på vei fra Trondheim, og ifølge ordfører Hustad vil de trolig finne svar på hvor store masser som raste i løpet av fredag. De vil da kalle inn til en pressekonferanse.

I det dagslyset har kommet til Rauma fredag ser man tydelig at fjellpartiet «Spiret» er borte.

– Man ser klart og tydelig at det har vært aktivitet, og at store deler av Veslemannen har kommet. Det er det ikke mye tvil om, sier ordfører Hustad, som har fulgt utviklingen de siste årene.

– Nå er det opp til geologene å finne ut av hvor mange tusen kubikk det er snakk om, men jeg tror ikke det som eventuelt er igjen vil bli et problem for oss, sier han til VG.

Siden det store raset gikk rundt klokken 21 torsdag, har ordføreren opplevd en enorm pågang.

– Jeg har vel ikke hatt mer trafikk på telefonen noen gang i mitt liv, og jeg må bare beklage til familie og venner som ennå ikke har fått svar av meg. Det er en enorm interesse.

– Det er flere fjell her. Kan du love at det ikke vil rase mer fremover?

– Det sies vel at mer kan rase om noen hundre år, men den bekymringen tar vi ikke nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder