Viking Sky har ankommet Molde: – Endelig!

MOLDE (VG) Etter et dramatisk døgn i hardt vær, la Viking Sky til kai i Molde sentrum søndag ettermiddag. Her ble cruiseskipet møtt av stor jubel.

Til tross for at politiet tidligere søndag ba mennesker holde seg unna Molde sentrum, hadde hundrevis møtt opp på kaia for å gi Viking Sky en varm velkomst.

Om bord på skipet var 436 gjester og et mannskap på 458, som har lagt bak seg et svært dramatisk døgn i værharde Hustadvika.

– Endelig!

Det var 1373 personer om bord da cruiseskipet fikk motorstans og sendte ut en mayday-melding ved 14.00-tiden lørdag.

Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon. Mannskapet fikk etter hvert start på tre av fire motorer, og skipet seilte videre til Molde, assistert av flere slepebåter.

Også mange av passasjerene som ble evakuert fra skipet i natt, møtte søndag opp for å ønske sine medpassasjerer velkommen i land.

«Endelig!», ropte en av de evakuerte fra kaia til vennene sine som søndag ettermiddag var trygt i land.

Politiet har sperret av området, og passasjerene blir hentet av buss og ambulanse på kaia og fraktet videre.

Hotellene i Molde har stilt sine rom til disposisjon for cruisepassasjerene. Her blir de fulgt opp og får hjelp til hjemreise.

– Imponert

Beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ankom Molde søndag formiddag, for å bli orientert om status i saken og snakke med dem som har deltatt i redningsaksjonen.

– Jeg er her også på vegne av regjeringen, for å si tusen takk til alle de involverte som virkelig har vist mot og raushet, og ikke minst profesjonalitet, under hele aksjonen, sier Tybring-Gjedde til VG.

– Dette har vært en svært, svært krevende situasjon, som har pågått over veldig lang tid.

Tybring-Gjedde sier at beredskapen har fungert slik den bør gjøre ved en slik hendelse.

– Samhandlingsprinsippet og dugnadsånden fungerer, så dette er et veldig godt eksempel på at vi har en god redningsberedskap i Norge.

Hun vil rette en spesiell takk til mannskapet om bord på de sivile og militære redningshelikoptrene, «som har stått på under svært krevende forhold».

Beredskapsministeren er imponert over hvordan passasjerene og mannskapet har håndtert situasjonen.

– Men situasjonen er egentlig ikke over, selv om de har kommet i land og er trygge. De må bearbeide sine opplevelser.

13 på sykehus

Totalt har 25 personer blitt behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund etter den dramatiske hendelsen.

Søndag ettermiddag opplyser Helse Møre og Romsdal at sykehuset i Molde har tatt imot 13 pasienter. En av dem ble sendt videre til Haukeland universitetssjukehus i Bergen, seks har fått kortvarig behandling på poliklinikk, mens seks fortsatt er innlagt.

Sykehuset i Kristiansund har tatt imot tolv pasienter. Syv av dem er fortsatt innlagt, mens to er utskrevet og tre har fått kortvarig behandling på poliklinikk.

Tilstanden betegnes som alvorlig for en av disse pasientene, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder