Lørenskog: Politiet søkte med hund på eiendommen

FJELLHAMAR (VG) I dag og i morgen vil politiet bruke hund og mannskaper til å søke etter gjenstander og andre spor i jakten på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen (69).

Det opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding torsdag formiddag.

– Politiet vil blant annet bruke hund, og også mannskaper, til å søke etter gjenstander og eventuelt andre spor som måtte befinne seg på stedet, sier etterforskningsleder Tommy Brøske.

Ifølge politiet er en av årsakene til at undersøkelsene blir gjort nettopp nå, at de har ventet med å gjøre disse søkene til snøen har smeltet.

Ved 12.15-tiden ankom en krimteknikerbil og en sivil politibil Sloraveien for å starte undersøkelsene. Det var også et politihelikopter som sirklet over området. Like før 12.30 tiden startet politiet å søke med hund.

VGs reporter på stedet forteller at politihundene beveget seg rundt verandaen, bak huset, foran garasjen og ved inngangsdøren til Hagens hus. Politiet gjorde også søk ned mot vannet.

Under søket lette politiet i hagen ved gangveien som går forbi huset, og pekte i forskjellige retninger, blant annet mot gangveien.

Like før klokken 13.00 pakket politiet sammen og kjørte fra eiendommen. Søket varte i under en time. VGs reporter melder om at det ikke så ut til at politiet tok med seg noe fra eiendommen.

les også

Slik reagerte politiet på meldingen om kidnapping

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra dette huset i Lørenskog 31. oktober i fjor. Foto: Tore Kristiansen

– Spor kan fremstå som ferske

Tidligere hundefører Kai Iversen forteller at det kan være fordeler med å gjøre søk etter vinteren.

– Når det har vært minusgrader og frost beholder lukt seg bedre. De bevares, og når det tiner kan spor fremstå som ferske, sier Iversen til VG.

Samtidig forteller han at det har gått lang tid siden forsvinningen og at dette kan være en ulempe når man søker spor.

Politiet gikk de rundt med en sprayflaske mens de utførte søk på eiendommen. Den tidligere hundeføreren mener flasken kan ha inneholdt vann.

– Det ser ut som om flasken inneholder sterilt vann. Dette bruker man for å få opp luftfuktigheten. Det er vanskelig for hunden å lukte når det er tørt, og fuktigheten bedrer luktesansen, sier Kai Iversen.

Han har selv brukt vann flere ganger når han har søkt med hund. Iversen understreker også at han ikke vet hva slags spor politiet ser etter.

SPRAY: Politiet gikk de rundt med en sprayflaske mens de utførte søk på eiendommen. Foto: Helge Mikalsen

Ber naboer være observante

– I forlengelsen av de utvendige undersøkelsene i Sloraveien, ber vi folk som ferdes i nærområdet om å være observante med tanke på gjenstander som måtte dukke opp nå som snøen er borte, skriver politiet.

Det er nå drøye fem måneder siden Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor.

Politiet melder torsdag at det ikke har vært ny kontakt med de antatte gjerningspersonene. Det har heller ikke kommet noe bevis for at Anne-Elisabeth er i live. Det er dermed over to måneder siden sist man hørte noe fra motparten. Den gang skisserte de en måte på å gi et livsbevis på.

– Vi ble orientert av politiet at de ville gjøre disse undersøkelsene for noen dager siden og vi set positivt på at politiet bruker alle muligheter til kunne spore gjerningspersoner, sier bistandsadvokat Svein Holden til VG.

STORT DOKUMENT: Ti topphemmelige uker

GJØR NYE UNDERSØKELSER: Etterforskningsleder Tommy Brøske. Her på en pressekonferanse på politikammeret i Ski. Foto: Tore Kristiansen

Også i slutten av mars gjennomførte politiet nye undersøkelser i boligen. De var da på stedet i rundt én time. I midten av mars gjennomførte politiet lydtester både inne og utenfor boligen til ekteparet Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Det var musikkprodusenten Truls Birkeland som bisto politiet i disse undersøkelsene.

Det ble også båret ut beslagsesker fra boligen.

Politiet uttalte da at det ikke var knyttet noen dramatikk til de nye undersøkelsene, og at det i de fleste store etterforskninger var behov for nye undersøkelser og etterundersøkelser på åstedet.

Dette begrunner politiet også de torsdagens og fredagens undersøkelser med.

– Det er slik at omfattende politietterforskninger ikke kun gir svar, de avdekker også nye spørsmål som må undersøkes, skriver politiet.

1600 tips i saken

Politiet har mottatt cirka 1600 tips i saken, og har tidligere gått ut med at dette dreier seg om blant annet mistenkelige biler, mulige skjulesteder og gjerningspersoner, og ulike observasjoner.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å gå ut med noen konkrete detaljer om tipsene, men forteller at de blir fulgt opp forløpende.

– Slik saken står nå, er det av hensyn til den pågående etterforskningen, fortsatt svært begrenset hva politiet kan kommentere rundt konkrete detaljer knyttet til etterforskningsskritt, spor, avhør og hva vi sitter med av opplysninger og informasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder