PENISPROBLEMER: Kommunikasjonsavdelingen har tatt grep etter at flere ansatte har varslet om problemer med penisbilder. Foto: Tor Erik Schrøder

Universitet blir nedlesset av penisbilder på Snapchat: – Jeg fikk sjokk

Studenter og ansatte med tilgang til Universitetet i Agders offisielle Snapchat-konto opplever å få tilsendt penisbilder, eksplisitte videoer og seksuelle forespørsler.

Snapchat-kontoen med nesten 4000 følgere har i lang tid slitt med menn som sender penisbilder. Kontoen benyttes i stor grad av frivillige studenter tilknyttet Universitetet i Agder (UiA), som legger ut historier fra universitetet.

Saken ble først omtalt av Agderposten (bak betalingsmur).

les også

Makt og seksuell trakassering: Derfor sender menn penisbilder

Pluss content

– Jeg logget meg inn på Snapchat-kontoen for første gang i månedsskifte januar-februar. Da jeg åpnet bildene som var sendt til kontoen, fikk jeg sjokk, sier Ingrid Dihle.

Hun jobbet i kommunikasjonsavdelingen ved UiA frem til juni i år. De siste seks månedene har hun hatt ansvaret for å promotere studentvalget og rektorvalget ved skolen.

Hun anslår å ha brukt kontoen 20 til 30 ganger de siste månedene. Hver gang ble hun møtt av nye penisbilder, videoer og seksuelle forespørsler.

– Avsender hadde ofte et helt tilfeldig brukernavn som Erik123, og det var mange som jeg antar ikke befinner seg i Norge, basert på brukernavn og språk i bildene. Derfor var det vanskelig å vite om det var studenter ved skolen som sendte bildene, sier Dihle.

«Guess how big it is»

Fordi bildene ble sendt til en offisiell konto, og ikke til henne selv, sier Dihle at det ikke gikk inn på henne i særlig stor grad.

– Jeg har ikke tenkt at det var seksuell trakassering, eller at jeg føler meg krenket. Hadde det vært noen jeg kjente som sendt det til min egen konto, ville det vært mer alvorlig.

En annen ansatt i kommunikasjonsavdelingen ved UiA, bekrefter at hun også har åpnet bilder med eksplisitt innhold.

– Da jeg logget meg inn på kontoen, ventet det tre bilder. Jeg åpnet det første og der var det en penis med teksten: «Guess how big it is», sier Maiken Kleiven Græsli.

Noterer brukernavn

Tale Maria Krohn Engvik (39), bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, driver en av landets mest populære kontoer med 190.000 følgere. Også hun opplever å bli tilsendt penisbilder.

– Jeg er sjelden streng, i hvert fall mot ungdommene, men jeg sier tydelig ifra.

Hun er påpasselig med å lagre det hun har skrevet og noterer brukernavnet til avsenderen.

– De fleste blir flaue og ber om unnskyldning. Folk må gjerne kose med seg selv, så lenge man ikke deler det med andre som ikke har samtykket. Er det noen man kjenner, kan man først si tydelig fra. Og har du gjort noe du angrer på; vær smart å be skikkelig om unnskyldning, sier «Helsesista».

POPULÆR: Tale Maria Krohn Engvik er kjent som «Helsesista» på Snapchat. Der gir hun råd og deler av hverdagen sin til 190.000 følgere. Foto: Annemor Larsen

Ulovlige å sende uønskede bilder

Å sende penisbilder uoppfordret er etter loven det samme som å hoppe ut av en busk og blotte seg, ifølge Kripos.

– Det er ikke lov å sende nakenbilder som for eksempel «dickpics» uten at mottageren vil ha det. Det kan være straffbart etter flere bestemmelser i straffeloven, skriver kommunikasjonssjef i Kripos, Ida Dahl Nilssen, i en e-post.

Hun viser til straffelovens § 298, som sier at det regnes som seksuelt krenkende atferd å sende penisbilder uten at mottageren har bedt om det.

– Et brudd kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år, skriver hun videre.

Dersom bildene viser noen under 18 år, regnes det som å dele seksualiserte bilder av barn, noe som er straffbart etter straffeloven § 311. Det kan også regnes som skremmende eller plagsom atferd etter straffelovens § 266.

les også

Derfor tar vi nakenbilder: – Jeg ville gjøre ham glad

Pluss content

Har ikke anmeldt bildene

Kommunikasjonsavdelingen ved UiA har forsøkt å kartlegge omfanget, men hevder det er vanskelig å få full oversikt.

– Bildene forsvinner jo som kjent, sier fungerende kommunikasjonsdirektør og fagansvarlig for digitale kanaler, Øivind Moen Eskedal.

De har heller ikke vurdert å anmelde forholdet til politiet.

– Vi har ingen kontroll over hva folk sender oss, enten det er i sosiale medier, i posten eller på e-post. Og det ville sett rart ut om UiA tok skjermbilder som bevis av denne typen bilder. Men skjer det igjen skal vi notere ned brukernavn og blokkere brukeren, sier Eskedal.

Kommunikasjonsavdelingen har i tillegg tatt en runde med studenter og ansatte som har brukt kontoen den siste tiden.

– Vi låner ut kontoen til engasjerte studenter. Det er synd at studenter som ønsker å gjøre noe positivt for universitetet mottar slikt innhold.

VG har vært i kontakt med de ni andre universitetene i Norge. De fleste oppgir at de ikke har en aktiv Snapchat-konto. Universitetet i Sørøst-Norge oppgir at de har en aktiv konto, men har ikke opplevd lignende problemer. Nord universitet har ikke besvart VGs henvendelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder