SENDT TIL ELEVER: Denne SMSen ble sendt til elever ved Brønnøysund videregående, før Trygve Slagsvold Vedum skulle besøke skolen. Foto: Skjermdump

Skole i SMS til elever før Vedum-besøk: «Ingen buing»

Før Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Brønnøysund videregående, sendte skolen ut klare instruksjoner om hvordan elevene skulle oppføre seg.

 • Oda Ording
 • Frank Ertesvåg

Vedum skulle besøke Brønnøysund videregående fredag 15. november.

Da ville skolen gjennomføre en markering for å bevare linjene som fylkesrådet ønsker å legge ned for å spare penger; teknikk- og industriell produksjon (TIP) og restaurant- og matfag.

I forkant av besøket ble det sendt ut en SMS til elevene ved skolen, der det understrekes at Sp-lederen er en støttespiller som de skal «heie på og klappe inn». Det presiseres også at elevene ikke skal bue. «Dette er kjempeviktig», står det videre i SMSen.

Leder Aleksander Sund i Rød Ungdom Sømna, forteller at han og flere andre elever reagerte på instruksjonene fra skoleledelsen.

– Det mener jeg er politisk sensur. Det føltes som om vi ikke fikk lage plakater og dele meningene våre, men i stedet måtte hylle Vedum, sier Sund.

Det var Brønnøysund Avis som omtalte saken først.

Rektor beklager

RU-politikeren hadde andre planer for Vedums besøk.

Han ønsket å protestere mot at Senterpartiet, som ett av partiene i fylkesrådet, ønsker å legge ned linjene ved skolen.

– Så jeg hadde planer om å skrive en plakat om at han måtte ta seg en prat med fylkesrådet. Men da tekstmeldingen kom, gikk ikke det, sier Sund.

Rektor Sylvi Halseth sier til VG at hendelsen bør sees i lys av situasjonen skolen var i. Hun viser til at det torsdag ettermiddag kom melding om at fylkesrådet opprettholdt innstillingen om nedleggelse av de aktuelle utdanningsprogrammene.

– Det skaket mange. Det var stort engasjement både i lokalmiljøet og innad i skolen. Jeg ble fortalt at det var planlagt en markering fra lokalmiljøet i forbindelse med Vedums lunsj ved vår skole, med oppmøte fra lokale entreprenører, og ble etter hvert forespurt om elever som ønsket det fikk lov å delta på markering.

– Kan du forstå at elevene oppfattet meldinga som politisk sensur?

– Jeg beklager at meldinga kunne oppfattes som politisk sensur. Det er viktig å få presisere at intensjonen med meldinga var at elever som ønsket å engasjere seg, skulle få mulighet til det. Samtidig er deler av meldinga uheldig. Det er opp til den enkelte elev og andre å gjøre seg opp en mening om hvem som er støttespillere eller ikke. Det med buing kontra klapping, omhandlet nok at Vedum skulle være en lunsjgjest, og vi ønsker våre gjester velkommen.

– Senterpartiet sitter i fylkesrådet som ønsker å legge ned de aktuelle linjene markeringen handlet om. Kan du da forstå at elever reagerer på at Vedum beskrives som «en støttespiller»?

– Ja, jeg forstår at det reageres på dette. Som skoleleder er jeg opptatt av at elevene skal ha egne politiske meninger og at skolen skal være et miljø for å få utvikle politisk engasjement.

– Helt uhørt

Margunn Ebbesen sitter på Stortinget for Høyre.

Hun er selv fra Brønnøysund og har vært elev på Brønnøysund videregående.

– Jeg synes det er hårreisende at skolen har fått seg til å sende ut en slik sms til elevene. Jeg håper det bygger på en misforståelse at rektor sender ut dette på denne måten. Innholdet er helt uhørt, sier Ebbesen til VG.

– Det er også bekymringsfullt at Vedum gir inntrykk av å være en slags frelser for Nord-Norge når hans eget parti Sp faktisk utgjør en del av flertallet i fylkesrådet i fylkeskommunen. Og det er som kjent fylkeskommunen som har budsjettansvar og eierskap til de videregående skolene, minner Ebbesen om.

Vedum vil ikke kommentere SMS-en

Trygve Slagsvold Vedum vil ikke kommentere spesifikt innholdet i SMS-en som ble sendt ut av skolens ledelse før han kom på besøk.

– Den var det skolen som sto for. Som partileder besøker jeg folk ofte, og jeg dro innom skolen på det som ble et hyggelig besøk. Jeg var ikke klar over at det kom så mange, og over at engasjementet var så stort, sier Sp-leder Vedum til VG.

– Du likte hyllesten du fikk?

– Jeg liker å møte folk, jeg. Jeg hadde god tid, og brukte tiden til å snakke med folk, svarer Vedum.

– Du blir angrepet av Høyres Margunn Ebbesen for å gi inntrykk av å være en frelser for Nordland - mens Sp er med i flertallet i fylkesrådet?

– Jeg håper at Ebbesen tar seg tid til å reise også til mitt hjemfylke Hedmark for å besøke folk. I Helgeland møtte jeg nedleggingstruet tingrett, kemner og et kuttrammet Brønnøysundregister. Fylkeskommunen sliter økonomisk på grunn av reduserte rammer fra regjeringen. Sp lokalt har på sin side sagt at de videregående skolene skal skjermes.

Les også

 1. NRK må svare for kritikken mot «Folkeopplysningen» - elevene får ikke si noe

  Kringkastingsrådet behandler klagene som er kommet inn på programmet «Folkeopplysningen», som ble beskyldt for å sende…
 2. Elever om Folkeopplysningens valg-stunt: – En positiv tankevekker

  I et halvt år ble elever ved Lillestrøm videregående skole eksponert for falske nyheter som en del av NRK-programmet…

Mer om

 1. Sømna
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Nordland
 4. Senterpartiet (Sp)
 5. Rødt (R)
 6. Margunn Ebbesen

Flere artikler

 1. Skolen ba elevene hylle Senterparti-lederen

 2. Skole ba Unge Venstre pakke ned banner: - Upassende

 3. Skolesjef Marte Gerhardsen i Oslo: Går fra 22 til 6 direktører

 4. Læreren Clemens Saers (68) ble skadet for livet av elev – anker erstatningssak til Høyesterett

 5. Politiet om skoletruslene: - Vi mistenker at det er et program

Fra andre aviser

 1. Skole ga elever beskjed om å heie på Sp-lederen

  Aftenposten
 2. Fem av 18 Agder-skoler har fått trusler: – Åpenbart ikke reelle trusler

  Fædrelandsvennen
 3. Her er de utroligste bortforklaringene fra 2019

  Aftenposten
 4. Ber regje­ringen snu: – Vil være en kata­strofe for oss

  Fædrelandsvennen
 5. Hjemmeskole er nytt for alle

  Fædrelandsvennen
 6. Elevene lager «ny» fylkesvei

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder