25 hus i Nittedal evakuert etter jordras

NITTEDAL (VG) Halve veien forsvant etter at et jordras gikk i Nittedal. Kommunen har satt krisestab.

Geologer som har gjort undersøkelser på rasstedet i Heggeveien på Li, anbefaler en utvidelse av sperringene rundt stedet hvor raset gikk. De nærmeste bedriftsbygningene er evakuert, opplyste Øst politidistrikt tidligere mandag formiddag.

25 hus er evakuert.

– Geologene har nå sett på sine kart og tatt ut et større område enn vi hadde i starten i forhold til mulig ras senere. Så vi kommer til å evakuere 25 husstander, sier Morten Thorsen ved 110-sentralen til kanalen.

VG har snakket med ordfører Hilde Thorkildsen 14.15 mandag, etter at kommunen har hatt et utvidet krisestabsmøte.

– Vi har i samråd med geolog og politiet besluttet at det fortsatt skal evakueres i en 100 meters radius fra raskanten. Vi vil ikke ta noen sjanser. Det er opprettet et pårørendesenter på Rotnes kirke fra klokken 17, og alle evakuerte vil få transport dit, sier ordføreren.

MÅ KOKE DRIKKEVANNET: Jürgen Albert Jean Manal fikk SMS fra Nittedal kommune mandag med pålegg om å koke drikkevannet. Foto: TORE KRISTIANSEN

Det er fortsatt fare for nye ras. Kommunen går nå gjennom adresselister for å finne ut om det er flere enn innbyggerne i de 25 husene som ble evakuert tidligere i dag, som må evakueres.

VG treffer Jürgen Albert Jean Manal (50) i det han kommer syklende mot rasstedet mandag ettermiddag.

– Wow, hva er det som har skjedd? spør han.

Manal er på vei hjem fra arbeid og har ikke fått med seg at det har rast.

– Jeg fikk en SMS i dag tidlig om at drikkevannet må kokes, men dette visste jeg ikke noe om, sier 50-åringen som opprinnelig kommer fra Canada.- Det er jo litt skremmende, medgir han.

Deler av veien har rast ut, og det er tydelige sprekker i asfalten, opplyste operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB tidligere mandag formiddag.

Politiet fikk melding om jordraset klokken 8.45 mandag morgen. Meldingen kom fra en forbipasserende.

les også

Rapport etter dødsskredet: Burde brukt øverste farenivå for styrtregn

Uten vann

– Politiet er på stedet med en god del ressurser, det er også brannvesenet og kommunen. I tillegg flyr helikoptre over området for å se nærmere på skadene, sier Marstad.

Som følge av raset har det oppstått brudd på en høyspentledning og en hovedvannledning, skriver Romerikes Blad.

Bruddet på vannledningen har medført problemer med vanntilførselen i hele kommunen.

les også

Klimaforsker: – Vil se hyppigere jordras i årene som kommer

Strømmen stenges

Nittedal kommune opplyser at de samarbeider med Nedre Romerike Vannverk (NRV) om en alternativ tilførsel av drikkevann. De anbefaler beboere i sørlige deler av Nittedal å koke vannet før bruk.

Det er flere høyspentkabler i bakken i området der jordraset har gått, og strømmen stenges for at det kan gjøres vurderinger på rasstedet, opplyser politiet.

Jordskredet har gått i nærheten av et boligområde og en skole, og det også en fotballbane ved veien der raset har gått.

Gravearbeider

VG har fått opplyst at det har vært utført gravearbeider på stedet der raset gikk i formiddag.

Det bekreftes av ordfører Hilde Thorkildsen.

– Det stemmer at det har vært graving i forbindelse med ny hovedvannledning. Dette arbeidet ble avsluttet i juni. Det ble gjort teknisk-geologiske undersøkelser i forkant, og rapportene herfra er nå oversendt geologen, sier Thorkildsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder