REGJERINGSDRAMA: Johan Aas, fylkesleder i innlandet Frp, her på vei inn på Frps ekstraordinære landsstyremøte om bompenger i juni i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Frp-fylkestopp om regjerings-exit: – Aldri vært nærmere enn nå

Siv Jensen har snakket om krav før. Det er heller ikke første gang Frp-topper har truet med regjerings-exit. Men denne gangen er det reelt, sier fylkesledere til VG.

 • Anne Stine Sæther
 • Frank Ertesvåg
 • Kari Spets
 • Jørn Pettersen
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Fredrik Solstad (foto)

Etter Frps gruppemøte om hjemhentingen av IS-kvinnen og barna hennes onsdag, var Siv Jensen klar på at Frp ikke vil sitte i regjering for enhver pris.

LES OM AKSJONEN HER: Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

Frp vil definere noen tydelige krav overfor Høyre og statsminister Erna Solberg og vil ha situasjonen avklart innen utgangen av januar, opplyser Jensen.

Men det er ikke første gang Siv Jensen har snakket om en kravliste.

Det samme gjorde hun i forbindelse med bompengeopprøret i fjor, som også sendte regjeringen ut i en krise. Også da var det flere fylkesledere som truet med at partiet burde gå ut av Solberg-regjeringen.

– Svir ekstra

VG har spurt Frp-fylkestopper om det gjør at også denne trusselen fra Frp om å gå ut av regjeringen nå fremstår som litt tom.

les også

Frp krever svar fra Erna innen slutten av januar

– Nei, det er ikke en tom trussel, er tilbakemeldingen fra flere fylkesledere:

– Organisasjonen har ikke vært nærmere exit fra regjeringen enn den er nå. Dette svir ekstra fordi vi hadde en stor prosess om denne saken på landsmøtet. Vårt standpunkt kom etter en grundig debatt. Nå opplever vi at de andre regjeringspartiene ignorerer vår prosess. Det er ikke noe man bare kimser av, sier Frode Hestnes, fylkesleder i Vestfold og Telemark.

Han legger til at det svir ekstra når andre partier feirer hentingen av IS-kvinnen og hennes barn som en seier.

– Dette er reelt

Frode Hestnes opplever at medlemmene i hans del av partiet er delt.

– Noen mener nok er nok og at nå bør Frp ut av regjering. Andre mener at det er bedre å bli for å forhindre en mer liberal innvandringspolitikk, sier han.

Fylkesleder i Innlandet Frp, Johan Aas, melder det samme:

– Det har nok aldri vært nærmere enn nå. Dette er reelt, skriver han i en SMS til VG.

– Dette er ingen tom trussel fra vår side, melder fylkesleder Odd Eilert Persen i Troms og Finnmark Frp.

Også stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos svarer klart på spørsmålet.

– Nei, skriver hun i en sms til VG på spørsmål om exit-trusselen er tom.

– Mye forargelse

Frp er Møre og Romsdals største parti. Leder Frank Sve sier han sjelden har fått så mange tilbakemeldinger fra medlemmer som i denne saken.

– Det er så mye forargelse blant våre medlemmer. Partiledelsen skal få sendt over en liste over viktige saker fra de forskjellige fylkene. I Møre og Romsdal handler det om vindmøllene på Haramsøya. Vi vil ikke ha vindmøller som ødelegger naturen vår. Så er det sykehusproblematikken i fylket. Det koker, vi sitter i regjering for å få gjennom politikken vår. Nå må avvente og se hva Erna svarer på kravene våre, sier Sve.

OPPRØRT: Frank Sve er lederen i landets største Frp-fylke. Medlemmene er opprørte og engasjerte. Foto: Krister Sørbø

Han mener Norge har forhandlet med en terrorist og latt henne vinne.

– Like etter sender Abid Raja ut en melding der han sier at alle IS-kvinnene med barn bør hentes hjem. Folk i Norge blir vettskremte. Er dette bare begynnelsen? Skal Erna ta i mot alle? Når Erna sier at hun måtte skjære igjennom, blir folk enda sintere. Det er en arrogant måte å gjøre det på og det er utrolig overraskende at Erna kunne finne på å gjøre dette, sier Sve.

Innstrammingsmuligheter på asylfeltet

Stortingsrepresentant Jon Helgheim er partiets innvandringspolitiske talsmann.

– Hva som blir kravene, kan jeg ikke kommentere, sier Helgheim og legger til at han har full tillit til at Siv Jensen klarer å håndtere dette videre.

DE VINGLER: Frps Jon Helgheim sier hjemhentingen av IS-kvinnen er mer enn partiet kan tåle. Grensen for Frp gikk ved barna, sier han. Foto: Fredrik Solstad

Helgheim sier at det er åpenbart at både Frp og han mener at det er mange innstrammingsmuligheter på asylfeltet, og da kanskje spesielt på familiegjenforening.

– Partileder Siv Jensen sier at begeret er fullt. Hva mener partiet med det?

– Når partiet sier det, handler det om at dette var for mye, mer enn det vi mener partiet kan tåle. Det handler om en sak som er viktig for partiet. Vi har stått for den samme linjen hele tiden. De andre regjeringspartiene har vinglet.

Høyre, Venstre og KrF for svake

På VGs spørsmål om de tre andre partiene i regjeringen har vært for myke eller svake, svarer Helgheim:

– Ja, det mener jeg. Jeg sier ikke at dette er lett for noen, men her har Frp tatt et standpunkt tidlig. Vi har hatt en ryddig prosess på dette. Vi har sagt i fra hvor grensen går og vi har sagt nei til å hente mor som frivillig har sluttet seg til IS, sier stortingsrepresentanten som er innvandringspolitisk talsperson og fronter Frps innvandringspolitikk.

Helgheim vil ikke si når han ble kjent med at kvinnen og barna var på vei hjem.

– Kvinnen vil bli pågrepet av politiet og varetektsfengslet når hun kommer til Norge. Hvilken fare mener du at hun utgjør fremover?

– Det er det ingen som kan ha noen fasit på. Noen sier risikoen er lav. Det er det ingen som kan si noe om. Det blir bare synsing, sier Helgheim.

– Jeg og mange i landet har sett hva IS har gjort og står for. De står for grusomme handlinger. At det er de som skal få hjelp av norske myndigheter er svært problematisk for Frp og våre velgere.

– Morens ansvar

Det ene barnet som hentes hjem er alvorlig syk, og vil få behandling på et norsk sykehus. Statsminister Erna Solberg (H) har uttalt til VG at hjemhenting også av IS-kvinnen var eneste mulighet for å å gi det syke barnet helsehjelp.

– Hadde dere tålt et dødsfall?

– Hvis det hadde skjedd det barnet noe, er det ene og alene morens ansvar, sier Jon Helgheim.

– Mor har fått alle tilbud om hjelp, både der nede og at vi kunne hentet barna til Norge. Det er praktisk mulig. Men her har en kynisk mor satt sine egne interesser foran barnas beste. Da er det bare mor som ville vært ansvarlig for det.

Han sier at Frps grense gikk ved barna.

– Å hente en antatt terrorist eller et IS-medlem med det de har på samvittigheten til Norge, der går det faktisk en grense. Da går vi over på å utfordre sikkerhet også for norske innbyggere. Da blir det veid opp mot hverandre. Det er vanskelige avgjørelser. Grensen vår gikk der, sier Helgheim.

Hoksrud: – Skuffet over «regjeringens kuvending»

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud, som har vært både statsråd og statssekretær, avviser alle spørsmål onsdag kveld. Han viser til sin Facebook-side. Der skriver han at han er skuffet over det han kaller «regjeringens kuvending» i saken om IS-kvinnen og de to barna.

– Jeg reagerer på at regjeringen nå snur og henter hjem en IS-mor som skyver barna sine foran seg. Barn hun har fått etter at hun valgte å tilslutte seg IS.
Det mener jeg er helt uakseptabelt, skriver Hoksrud.

REAGERER: Bård Hoksrud skriver på Facebook at IS-kvinnen «skyver barna sine foran seg». Foto: Tore Kristiansen

Han skriver han er glad for at partiet tok dissens.

– Dessverre har vi et stort flertall både i regjering og i stortinget som vil hente disse hjem, skriver Hoksrud som nå er medlem av Stortingets finanskomite.

Mer om

 1. Erna Solberg
 2. Siv Jensen
 3. Syria
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Regjeringen
 6. Høyre (H)
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Frp krever svar fra Erna innen slutten av januar

 2. Flere partitopper for «Frp-exit»: – Jeg er mektig lei

 3. Carl I. Hagen åpner for endringer i partiledelsen

 4. Nye opplysninger om IS-kvinner: – Hvis det stemmer har vi blitt ført bak lyset

 5. Siv Jensen om bråket i regjeringen: – En grunn til at vi ser en regjering som ikke er så populær

Fra andre aviser

 1. Jensen sier hun advarte Solberg: – En sak som har sprengkraft i seg i Fremskrittspartiet

  Bergens Tidende
 2. Frp kaller inn til krise­møte om regje­rings­spørs­målet

  Fædrelandsvennen
 3. Fire fylkesledere ber Siv Jensen ta Frp ut av regjering.

  Fædrelandsvennen
 4. Fire fylkesledere ber Siv Jensen ta Frp ut av regjering.

  Aftenposten
 5. Sinne i Frp: – Jeg skammer meg over å sitte i regjering

  Aftenposten
 6. Helgheim: Frp krever å få innfridd krav i tillegg til plattformen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder