TOMME SKOLER: Alle skoler i Norge ble stengt 12. mars. Foto: Janne Møller-Hansen

Ekspertgruppe anbefalte at hele barnetrinnet gjenåpnes

Ekspertgruppens vurdering var at hele barnetrinnet (1.-7.-trinn) kunne gjenåpnes hvis praktiske smittevernhensyn kunne ivaretas.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Ane Muladal
 • Lone Lohne

Artikkelen er over 123 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Ekspertgruppen, som på oppdrag av regjeringen har vurdert hvorvidt skoler og barnehager å skoler kan åpne igjen, anbefalte ikke at dagens nasjonale stengningsvedtak videreføres.

De mente at hele barnetrinnet (1.-7. trinn) kunne gjenåpnes dersom praktiske smittevernhensyn ivaretas, ifølge deres anbefalinger til regjeringen.

Dersom åpning av hele barnetrinnet ikke var praktisk mulig, anbefalte de å prioritere de yngste barna først, og at heldagstilbud i barnehager og 1.–4. trinn med SFO må åpne. Det er også dette regjeringen har landet på, i sine ferske vedtak.

Regjeringen har bestemt at barnehagene vil gjenåpne 20. april, mens 1. til 4. trinn og SFO/AKS åpner 27. april.

Statsminister Erna Solberg sa i tirsdagens pressekonferanse at ambisjonen er «at alle elever på en eller annen måte skal komme tilbake til skolen før sommeren».

les også

Erna Solberg: Her er endringen i tiltakene

Advarte om negative konsekvenser

Ekspertgruppen advarte mot å bruke skolestengning som et generelt «føre var-tiltak» på grunn av de negative konsekvensene stengning har for barn og unge.

Videre anbefalte de at avgangselever på 10. trinn og i Vg3, samt elever på Vg2 som skal ut i lære, prioriteres først i ungdoms- og videregående skole.

Dette er delvis i tråd med det regjeringen la frem tirsdag.

27. april vil regjeringen gjenåpne videregående skole for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2, dersom det kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

les også

Bent Høie: – Vi går langsomt ned fra toppen

– En mer forsiktig tilnærming

Ekspertgruppen ble ledet av Hege Nilssen, direktør i Utdanningsdirektoratet.

– Regjeringen har lyttet til våre råd og valgte en noe mer forsiktig tilnærming. Ekspertgruppen var opptatt av å synliggjøre konsekvenser av stengte barnehager og skoler for barn og unge, og å gi anbefalinger for gjenåpning. Ekspertgruppen har særlig pekt på at denne situasjonen er mest krevende for de yngste barna, sier hun til VG.

– Hva blir konsekvensen for barna fra 5. trinn og oppover?

– Barn fra 5. trinn og oppover må ha en lengre periode med opplæring hjemme. Tilbakemeldingene viser at det er vanskeligere å gi undervisning hjemme til de yngste barna. Derfor er det riktig å prioritere disse.

les også

Barnehagene og småskolen åpner i slutten av april

Viktigst å prioritere de minste

– Det var mange hensyn å ta her. Det at regjeringen har gått ut med en annen tilråding enn de vi kom til, er vi helt innforstått med, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet, til VG.

Hun er også en del av ekspertgruppen.

FORNØYD: – Den viktigste anbefalingen var at de minste barna må få et tilbud og at det måtte gjelde alle. Det føler vi regjeringen har fulgt opp, og det er vi veldig fornøyde med selv, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege i Folkehelseinstituttet og medlem av ekspertgruppen. Foto: Frode Hansen, VG

– Jeg vil ikke si det er så stor ulikhet mellom rådene vi ga og det regjeringen besluttet, så lenge man får prioritert de minste, sier Greve-Isdahl videre.

– Hva tror du er grunnen til at regjeringen ikke har tatt alle anbefalingene til følge?

– Som Erna Solberg sa, så skal dette gjøres trygt. Derfor er det mulig å gjøre det gradvis. Jeg tenker at siden barnehager og skoler sjelden er samlokalisert, så hadde det ikke så mye for seg å skille på datoene. Men regjeringen har valgt å gjøre det på en litt mer forsiktig måte, og det er helt greit.

Greve-Isdahl forsikrer at det vil komme tydelige veiledere til både foreldre og ansatte.

– Mange barnehageansatte og lærere lurer nå på hvordan dette skal gjennomføres. Det vil komme veldig tydelig informasjon fra oss og Utdanningsdirektoratet fremover. Det skal være trygt å komme tilbake.

Det har gått nesten fire uker siden regjeringen kom med de sterkeste og meste inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid.

Tirsdag kom statsminister Erna Solberg med ny informasjon om hvordan krisen skal håndteres videre.

Les om de nye tiltakene her eller hør Solberg snakke om dem her:

Frykter barnehageåpning er uforsvarlig

I en undersøkelse fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL) utført i helgen, mente bare en av tyve privateide norske barnehager at det er riktig å åpne for ordinær drift første uke etter påske.

Samtidig frykter over halvparten av barnehagene at de kan bli presset til å åpne før det er forsvarlig.

Nå sier PBL-leder Anne Lindboe at de skal brette opp ermene.

– Vi forholder oss til avgjørelsen som er tatt, og at det er vurdert smittevernfaglig forsvarlig å åpne igjen. PBL forbereder seg nå på en periode med færre ansatte på jobb, fordi mange allerede er sykmeldte, er i risikogruppen, eller har nære pårørende i risikogruppen, sier hun.

– Er det praktisk mulig å gi samme tilbud 20. april som før 12. mars?

«HELT UMULIG»: Administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Anne Lindboe, mener det blir «helt umulig» å gi barna det samme tilbudet 20. april og før 12. mars. Bildet er fra 2014, da hun var barneombud. Foto: Sæther, Patrick da Silva

– Nei, det vil være helt umulig. Det har vi ikke nok ansatte til. Men vi vet jo heller ikke hvor mange barn som kommer til å komme, om alle kommer eller nesten ingen.

Lindboe viser til Sverige, der omtrent halvparten holder barna hjemme, selv om barnehagen er åpen.

– Vi forventer kanskje litt flere barn enn det. For barna har det en verdi å være i barnehagen, det ser vi spesielt for de sårbare, sier hun.

les også

FHI i fersk rapport: Oslo er nærmere fase tre av corona-epidemien

– Små barn er tett på hverandre

Lindboe er glad for at det er satt ned en egen gruppe som skal lage nasjonale retningslinjer for hvordan smittevernet skal ivaretas.

– Barnehagesektoren er der det er vanskeligst å overholde smittevernreglene, med to meters avstand, at man ikke skal ta på hverandre. Små barn er tett på hverandre, de stikker hånden i munnen, man må løfte og trøste når det trengs, sier Lindboe.

– Heldigvis er det ingenting som tyder på at barn blir alvorlig syke, men det er uklart om de er smitteførende. Det gjør at noen ansatte er bekymret, men foreldrene skal i hvert fall være trygge på at det er trygt å sende barna tilbake til barnehagen.

les også

Slik endres norsk skole etter corona-krisen

Pluss content

Krevende for de yngste

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, skriver i en e-post til VG at han forholder seg til regjeringen beslutning om gradvis åpning.

Handal er glad for at statsministeren er tydelig på at det skal komme gode smittevernregler, men understreker likevel at det kommer til å bli krevende, spesielt for de aller yngste barna.

BER OM TYDELIGHET: Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, forholder seg til regjeringen beslutning om gradvis åpning, men ber om at det kommer tydelige nasjonale retningslinjer for hvordan smittevernreglene skal praktiseres. Foto: Odin Jæger / VG

Les også

 1. Ulrikke (8,5) om at skolen åpner: – Gleder meg til å møte vennene mine

  ARENDAL (VG) Coronatiltakene har gitt familien Moksness mer tid sammen, men nå er de klare for en litt mer normal…
 2. Utdanningsforbundet om gjenåpning av skolene: – Må skje på en måte som oppleves som trygg

  Regjeringen vil gradvis åpne skoler og barnehager etter påske. Utdanningsforbundet mener gjennomføring av…
 3. Julie (19): – Han var ikke syk i mine øyne, han var bare farfar

  Pluss content

Mer om

 1. Barn
 2. Skole
 3. Coronaviruset
 4. Erna Solberg
 5. Utdanningsdirektoratet
 6. Folkehelseinstituttet
 7. Guri Melby

Flere artikler

 1. Utdanningsforbundet om gjenåpning av skolene: – Må skje på en måte som oppleves som trygg

 2. Derfor trosser regjeringen ekspertutvalg om skoleåpning

 3. Melby ser på flere muligheter for hvordan skolene gradvis kan åpne

 4. Slik blir den nye skolehverdagen for de minste

 5. Smitteeksperter: Dette må til for å åpne barnehager og skoler

Fra andre aviser

 1. Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie

  Bergens Tidende
 2. Kunnskapsminister Guri Melby håper elevene i alle klassetrinn kan møte på skolen før sommeren. Det kan by på utfordringer.

  Aftenposten
 3. Hvorfor skal 5.–7. trinn fortsatt holdes borte fra skolen? Dette er regjeringens forklaring.

  Aftenposten
 4. Utdanningsforbundet: Mange lærere er bekymret for at skolene åpnes etter påske

  Aftenposten
 5. Fra mandag skal barnehagene åpne igjen. Men retningslinjene er fortsatt ikke kjent.

  Aftenposten
 6. Nå er det bestemt hvordan Norge skal se ut etter påske. Regjeringen vraket flere ekspertråd.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder