OSLO: En jublende folkemasse på Honnørbryggen ønsket kongefamilien velkommen tilbake til Norge 7. juni 1945. F.v. kong Haakon, kronprinsesse Märtha, prinsessene Raghild og Astrid, prins Harald og kronprins Olav. Foto: NTB Scanpix

75 år siden hjemkomsten til Kong Haakon VII

I dag er det 75 år siden Kong Haakon VII kom hjem til Norge etter fem lange krigsår. En jublende folkemasse i Oslo ønsket dem velkommen hjem.

 • Ole Løkkevik

Det var den 7. juni 1945 at Kong Haakon VII og Kronprinsfamilien gikk i land på Honnørbryggen i Oslo. Etter fem år i eksil var Kongefamilien tilbake i hjemlandet.

Kong Haakon og Kronprins Olav hadde vært i England sammen med den norske eksilregjeringen, mens Kronprinsesse Märtha og barna hadde vært i USA.

– Møtet med far er det sterkeste minnet jeg har fra 7. juni 1945, forteller prinsesse Astrid, fru Ferner, i en artikkel på Kongehusets nettsider.

– Det var dårlig vær – så vi kunne ikke se land, men jeg husker godt småbåtene som møtte oss ytterst i Oslofjorden. Det var vårt første møte med «Norge». Alle båtene var pyntet med løv og norske flagg. Etter hvert som vi seilte innover fjorden mot Oslo ble det flere og flere båter. Til slutt var det så mange båter at vi nærmest kunne gå tørrskodd i land.

Se bilder fra den historiske dagen:

Datoen 7. juni var ikke tilfeldig: Det var samme dagen fem år før at Konge og Kronprins måtte forlate Norge med den britiske krysseren Devonshire og reise til England.

– Det var en meget tung dag, sa Kong Haakon på Rådhusplassen.

– Vi sto overfor det at hvis vi ble i landet, da ville vi bli fanger. Vi ville være fanger og ikke representere det frie Norge. Av den grunn var vi nødt til å fortsette vårt arbeid for Norges frihet utenfor landet.

Fem år senere, på Honnørbryggen, sto en jublende folkemasse og ønsket Kongefamilien velkommen hjem til Norge.

7. juni var også datoen Norge oppløste unionen med Sverige i 1905 – et vedtak som gjorde Norge til en selvstendig nasjon.

Årlig utfører Forsvaret en Kongelig saluttering på denne dagen, inkludert i dag, ved festningene i Oslo, Bergen, Trondheim og Vardø.

Mer om

 1. Kongefamilien
 2. Andre verdenskrig

Flere artikler

 1. Folkets konge

 2. Jo, kongen er «en av oss»

 3. Pluss content

  Alene på jobb da nazistene banket på

 4. Norges bidrag til de alliertes felles seier

 5. Det norske flagget symboliserer globalisme

Fra andre aviser

 1. Der norske politikere og militære hadde sviktet og tapt, sto kongen fast

  Aftenposten
 2. Kongefamilien overrasket alle. Se bildene.

  Bergens Tidende
 3. Kongeparet kjørte i «Frihetsbilen» gjennom Oslo

  Aftenposten
 4. Kongefamilien kjørte gjennom Oslos gater i åpen bil

  Fædrelandsvennen
 5. Hele kongefamilien i sommermodus

  Aftenposten
 6. Kong Haakon valgte ikke selv å komme hjem 7. juni

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder