«Lance» har lagt til kai i Longyearbyen

LONGYEARBYEN (VG) Lørdag morgen har «Lance» ankommet Longyearbyen like før klokken 09.00 – 29 dager etter de «satte seil» for å hente ut polfarerne Børge Ousland og Mike Horn.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Jørgen Braastad (foto)
 • Knut Arne Hansen
 • Martha C. S. Holmes

– Det var jo tider hvor vi tenkte at dette her, det er ikke sikkert det kommer til å gå så bra. Men vi ga aldri opp – vi sto fast ved planen, vi sto fast ved rutinene, og så kom vi til slutt i mål. Og det å stå her og se Longyearbyen fra denne flotte båten «Lance» som har tatt oss trygt med fra 82 grader og frem til nå, er en stor opplevelse for meg, sier polfarer Børge Ousland til VG, mens han sto om bord i skipet og så lysene fra land.

– Det er veldig rart – sist jeg så lys og bygninger var i Alaska for nesten fire måneder siden.

Det har vært oppbruddsstemning om bord i «Lance» lørdag morgen. Lugarer har blitt pakket ut av, og sekker snørt igjen. Det er flere som skal av i Longyearbyen før skipet skal videre til Tromsø. Internett har endelig tikket inn, så det strømmer inn med meldinger til alle som står opp og skrur på telefonen.

Les VGs oppdateringer fra skipet her!

– Nå skal jeg ta mine første steg på landjorde på nesten fire måneder, så det blir moro, sier Børge Ousland mens han går i land fra «Lance».

– Spesiell tur

Polfarerne Børge Ousland (57) og Mike Horns (53) ekspedisjon over Nordpolen startet i Alaska 25. august i år. Målet var å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard med seilbåt og ski. De to skulle egentlig hentes ut av isen med en seilbåt da ekspedisjonen over Nordpolen var over, men de enorme kreftene i isen kunne ha knust en seilbåt. Dermed ble «Lance» leid inn for å hente dem.

Etter å ha gått på ski siden 12. september kom polfarerne seg endelig om bord på «Lance» etter 87 dager på isen. Da startet en lang kamp for å komme seg ut på åpent hav, før de kunne sette kursen mot Longyearbyen.

Å komme seg til Svalbard var lettere sagt enn gjort. Isen på Nordpolen festet et jerngrep rundt skipet «Lance», som ble sittende bom fast. Etter to uker slapp isen endelig taket natt til 27. desember. Hadde det ikke vært for hardt arbeid for egen maskin, hadde de fremdeles vært på isflaket, ifølge Ousland.

Kaptein Stig Roaldsand sier til VG at det har vært en helt spesiell tur.

– Å gå så langt opp i isen i november og desember måned, det er en utfordrende jobb. Det er mørkt, og det har vært mye is, sier han.

Men han var ikke bekymret for om det skulle løse seg da «Lance» satt fast i isen.

– Før eller siden måtte isen slippe taket i båten. Det er en sterk og god båt som har vært oppe i isen i mange år, så den har bevist hva den kan. Det jeg var mer bekymret for var at jul og nyttår nærmet seg, og det var en frivillig gjeng om bord og alle ville jo hjem, sier kapteinen.

Samtidig sier han at julen de tilbrakte om bord på «Lance» i polarisen var helt spesiell, og fin.

ENDELIG LØS: Her har «Lance» endelig kommet seg løs fra isens jerngrep. Foto: Jørgen Braastad

Gleder seg til å møte familiene

Ousland sier familien har vært en stor støtte for ham under denne ekspedisjonen, og det er også dem han gleder seg mest til å se igjen.

– Jeg gleder meg egentlig mest til å se familien og de dagligdagse små tingene som alle tar for gitt, det er det jeg gleder meg mest til.

Han og polfarer Mike Horn skal reise vider til Tromsø, der seilbåten «Pangea» ligger. Det var den som etter planen skulle komme dem i møte i polisen, før de bestemte seg for å leie inn skipet «Lance». Horn var redd den tunge isen på denne siden av polhavet ville kunne ødelegge seilbåten.

– Vi så oss om etter en båt, og «Lance» er jo en kjent polarskute som har vært her oppe i mange år. Så viste det seg at den lå i Tromsø og var ledig for oppdrag, og da var jo veien kort til å gjøre en avtale og leie denne båten her. Så det angrer jeg overhode ikke på. Det er en flott skute som har gjort jobben sin, med veldig flotte folk ombord, sier Ousland.

Aleksander Gamme, som var en av de to «hjelperne» som ble sendt ut fra skipet «Lance» for å møte de to polfarerne på ski da de var i ferd med å gå tomme for mat, går av skipet i Longyearbyen. Han gleder seg også til å møte familien sin når han flyr hjem med første mulige fly søndag.

Han sier turen har vært uforutsigbar, og spennende.

– Jeg tror ingenting kommer til å overgå scenarioet der vi ligger på hver vår side av råken - vi klarer ikke treffes, timeglasset tikker, det er bekmørt. Så peaker det år du får et sånt fantastisk møte som vi hadde ute på isen, sier han.

Børge Ousland og Mike Horn har møtte Bengt Rotmo og Aleksander Gamme ute på isen den 7. desember, etter å ha vært på hver sin side av en råk. En råk er en stor sprekk i isen med vann og isflak.

Les også

Mer om

 1. Longyearbyen
 2. Børge Ousland
 3. Ekspedisjon

Flere artikler

 1. «Lance» til kai i hjemhavnen Tromsø

 2. Polfarerne om bord på «Lance»: – Vanskeligste turen jeg har gjort

 3. 80 dager på polarisen: – Sjangler rundt som to fulle menn

 4. Ousland og Horn: – Nå har de hentet krefter fra kjelleren

 5. «Lance» sitter fast i isen: – Det er en kjempebekymring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder