GIKK BORT: Grete Roede sovnet stille inn lørdag formiddag. Foto: Janne Møller-Hansen

Grete Roede er død

Roede gikk bort lørdag, etter å ha hatt kreft i lengre tid. – Få som har gjort en så stor forskjell for så mange mennesker, sier sjefen for Roede-selskapet.

Slankedronningen Grete Schultz Roede gikk bort lørdag formiddag, 80 år gammel.

Til NTB forteller datteren Jeanette Roede at hun sovnet stille inn med familien rundt seg på Hospice Stabekk i Bærum.

Hun har hatt livmorhalskreft i lengre tid.

– En klok og dyktig forretningskvinne

Administrerende direktør Lis Pedersen i kostholds- og livsstilsselskapet Grete Roede AS, sier til VG at det er en utrolig trist dag for alle de 200 ansatte i selskapet.

– Vi vil minnes henne både som en veldig klok og dyktig forretningskvinne som alltid var i utvikling. Samtidig var hun også en utrolig varm og nær person, sier Pedersen.

Les også: Familien Roede tjener fett på slanking

Hun trekker også frem Roedes evne til å være 100 prosent tilstede i samtaler med mennesker - noe hun mener har bidratt til å bygge opp en sterk kultur.

– Hun har jo hatt en veldig stor betydning for nordmenns liv og helse, ved at hun har startet opp et selskap som har hjulpet så mange til å mestre sunne vaner og få et liv med bedre helse og en lettere hverdag.

– Det er få som har gjort en så stor forskjell for så mange mennesker. Både det Grete selv gjorde da hun var i selskapet inntil 2001, og det vi andre har fått jobbe videre med som en del av hennes livsverk.

Minnes en sterk og varm person

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug sier til VG at det er trist å høre om Roedes bortgang, og at hun sender sine varmeste tanker til hennes nærmeste som er i sorg.

– Hun har gjort en viktig innsats for å forbedre folkehelsen i befolkningen over mange år, og hjulpet enkeltmennesker til å få et bedre liv, sier Listhaug.

Treningsmotivator Yngvar Andersen forteller at han minnes en sterk og varm person med en veldig karisma.

– Hun klarte, mot alle odds, å få et livsstilskonsept til å utvikle seg og vokse i fem tiår. Og hun taklet å trekke seg ut av livsverket uten å bli syvende mor i huset, en imponerende bragd. Hun har betydd mye for mange, sier han.

– Har gjort mye for mange

Også lege og indremedisiner Fedon Lindberg meddeler sine varmeste kondolanser.

Han forteller at han traff henne første gang i 1999, da de deltok sammen på TV2s God Morgen Norge i forbindelse med at han hadde begynt å åpne klinikker i Norge.

– Siden har jeg truffet henne ved flere anledninger. Den siste gangen var vel da vi deltok sammen på TV-programmet «Fingrene av fatet», sier Lindberg.

– Det jeg vil si er at hun har vært svært hyggelig, og hun har gjort veldig mye for veldig mange i Norge i forbindelse med både kosthold og vekt som hun har fokusert på. Så det er mange som kan og bør være takknemlige for den jobben hun har gjort.

Valgte å avslutte kreftbehandlingen

Roede har tidligere fortalt åpent om hvordan hun måtte søke skyggen oftere etter at hun ble diagnosert med hudkreft for tolv år siden.

I 2016 ble det oppdaget at hun hadde eggstokkreft, som allerede hadde spredt seg til andre organer da hun ble operert.

I september i år fortalte Roede til Dagbladet at hun hadde tatt valget om å avslutte all behandling, da hun ble redusert og uvel som følge av cellegiften.

– Det er ikke sånn jeg vil leve den tiden jeg har igjen. Jeg vil heller ha igjen litt mindre tid, og heller prøve å ha det litt ålreit, sa hun til avisen da.

MØTTE KONGEN: Grete Roede møtte Kong Harald og Dronning Sonja i 2003, da Roede mottok Kongens fortjenestmedalje. Foto: Cornelius Poppe

Prisvinnende slankegründer

Roede ble kjent da hun startet selskapet Grete Roede AS som driver kurs for slankere. Hun startet virksomheten med bakgrunn i egne vektproblemer.

Siden 2001 er det datteren Jeanette, Erik Roede og Rune Ludviksen som har eid firmanavnet og kurskonseptet.

les også

Morsdag og morskap

Pluss content

Hun har blitt tildelt en rekke priser, blant annet Kongens fortjenestmedalje i gull i 2003 for sitt helsefremmende arbeid blant overvektige nordmenn.

– Roede gjorde en betydelig innsats for folkehelsen ved å bidra til at så mange har lagt om til et sunnere kosthold. Hun var en tydelig talsperson for endring av vaner som en investering i helsen på lang sikt, ikke sjokkdietter som sjelden gir varig endring. Råd basert på kunnskap og budskap om at det også er lov å kose seg iblant har gjort at mange har klart å gjennomføre gode livsstilsendringer. En viktig stemme for sunnhet har gått bort, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Roede fikk Folkehelseprisen tildelt av Nasjonalforeningen for folkehelsen i 2000 med begrunnelse at hun har fått så mange til å gjøre noe med sin overvekt, ved å spise fornuftig for å bedre sin egen helse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder