REAGERER: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Espen Breivik, VG

Reagerer på mulig Stålsett-fengsling: – Håper det fører til at loven endres

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide omtaler Gunnar Stålsett som «Norges moralske kompass» – og håper at en eventuell fengselsdom mot den pensjonerte biskopen vil føre til en lovendring.

Den tidligere KrF-lederen forteller at han fikk sjokk da han hørte nyheten om at biskop emeritus Gunnar Stålsett risikerer ubetinget fengsel for å ha gitt en asylsøker uten lovlig opphold jobb i 14 år.

– Hedersmannen Gunnar Stålsett har vist Norge det moralske kompass, og dersom han dømmes for dette, så vil han stå igjen som den moralske vinneren. Dette er et trist utslag av at vi på Stortinget ikke har gitt ureturnerbare asylsøkere retten til å jobbe, sier Hareide til VG.

– Men han innrømmer å ha brutt loven?

– Det er loven det er noe galt med. Vi kan håpe dette fører til at det kommer en lovendring, og at den nye loven blir stående som en «Lex Stålsett».

Ikke alle er enige med Hareide og de andre støttespillerne av Stålsett - her kan du lese hva kritikerne mener: Justisminister Kallmyr: – Stålsett må straffeforfølges som alle andre

Her er tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett sammen med kong Harald utenfor Nobels Fredssenter i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De «ureturnerbare»

Den kvinnelige asylsøkeren som Stålsett har gitt jobb til er såkalt «ureturnerbar». Det betyr at hun har fått endelig avslag på opphold i Norge, men heller ikke kan returneres til noe annet land, siden det er strid om identitet eller opprinnelsesland.

LES OGSÅ: Dette er «de ureturnerbare»

En annen som har kjempet en lignende kamp er Arne Viste fra Sola, som ble i oktober dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Han har anket saken, men vært tydelig på at han er villig til å gå i fengsel.

– Dette er en sårbar gruppe mennesker som lever i limbo i Norge, og som vi i tillegg nekter retten til å jobbe. Jeg tror det strider mot den allmenne rettsforståelse å straffeforfølge en 84 år gammel tidligere biskop, som ikke har tjent en krone på dette, men som har stått for det han mener er riktig ved å gi et sårbart menneske muligheten til å jobbe, sier Hareide.

– Jeg er takknemlig til Stålsett for det han har gjort, avslutter den tidligere KrF-lederen.

Abid Raja: Venstre støtter Stålsett

I 2015 gikk både KrF og Venstre ut i VG og mente at lovene for ureturnerbare asylsøkere burde endres, blant annet ved å gi dem arbeidstillatelser. Begge partier lovet å jobbe for å endre regjeringens politikk på dette feltet.

Venstre-politiker Abid Q. Raja sier han har store deler av sin partigruppe med seg på å uttrykke støtte til Stålsett.

– Venstre stiller seg bak Gunnar Stålsett. han har gjort en humanistisk handling, og har vært sannferdig med det fordi han ønsker å endre samfunnet, sier Raja til VG.

– Jeg mener de som gir arbeid til asylsøkere uten arbeidstillatelse, og ikke utnytter dem, men som gjør det av humanistiske hensyn, bør gis unntak fra straffeforfølgelse. Dersom loven endres, så vil heller ikke Stålsett måtte fengsles, fortsetter han.

SV vil endre loven

Stortingsrepresentant - og medlem av justiskomiteen - Petter Eide understreker at SV mener at såkalte ureturnerbare asylsøkere skal ha rett til å arbeide.

– De må få en type hjelp og det akkurat det Gunnar Stålsett har gjort i dette tilfellet. Han har fulgt sin samvittighet, og det er ganske uverdig at han skal straffes for det. Det må vi ha raushet nok i det norske samfunnet til å akseptere, sier Eide til VG.

Hans partikollega Karin Andersen, leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, opplyser til VG at SV i Stortinget 5. desember vil foreslå at de såkalt «ureturnerbare» gis midlertidig arbeidstillatelse så lenge de er her.

– Nå dyttes de ut i svart arbeid,- og humane medmennesker som gir dem jobb der de ikke blir utnyttet, blir straffet, sier Andersen.

VG var torsdag kveld i kontakt med samtlige medlemmer i Stortingets justiskomité via epost og telefon, men - med unntak av SVs Petter Eide - unnlot alle å kommentere saken.

Støtte i sosiale medier

Også i sosiale medier har profilerte advokater og andre gått ut og forsvart den pensjonerte biskopen etter at nyheten sprakk:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder