SØKER: Politiet søker i Langvannet også torsdag i forbindelse med forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen (68). Foto: Tore Kristiansen, VG

Etterforskningsleder til VG: Stor mulighet til å oppklare saken

Det har gått over 12 uker uten et eneste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen (68). Likevel er politiet optimistiske med tanke på å få løst saken.

– Jeg mener fortsatt politiet har en stor mulighet til å oppklare denne saken, sier etterforskningsleder Christian Berge ved Lillestrøm politistasjon til VG.

Han viser til at det utføres en rekke etterforskningsskritt hver dag, og at det kommer inn flere tips. Noen av dem er mer interessante enn andre og blir ettergått tilsvarende, ifølge Berge.

– Hver dag har vi god fremgang, og det er der vi står i dag. Det er god optimisme med tanke på å løse saken, sier etterforskningslederen 14 dager etter at den ti uker lange topphemmelige etterforskningen ble kjent for offentligheten.

Dette er en mer optimistisk tone enn politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt hadde da VG intervjuet ham forrige uke.

PÅ PLASS: Etterforskningsleder Christian Berge var torsdag formiddag på plass ved Langvannet. Foto: Tore Kristiansen, VG

– Vi er ikke nær en oppklaring, sa han til VG da.

Hasseldal sier nå at han ikke har ytterligere kommentarer til saken enn det han allerede har gitt til VG, etter å ha blitt gjort kjent med uttalelsene til Berge.

Hasseldal opplyste til VG forrige uke at forsviningssaken hadde høyeste prioritet i Øst politidistrikt nå, og at innsatsen ville gå utover andre saker i distriktet.

les også

Nytt vitne i Lørenskog: Så mystiske menn med fiskestang og telelinse

På spørsmål til etterforskningsleder Christian Berge om hvor lenge politiet kan holde oppe det trøkket i saken de har nå sier han:

– Det er ingenting som tilsier at vi ikke skal holde det trykket vi har nå.

Dokumentar: Den hemmelige politioperasjonen – Ti uker ingen skulle vite om

OPTIMIST: Etterforskningsleder Christian Berge leder forsvinningssaken i Øst politidistrikt. Her er han avbildet ved politiets tipsmottak på Gardermoen. Foto: Tore Kristiansen, VG

les også

Hagen-forsvinningen: Dette er gåtene politiet må løse

Søker i vann

Onsdag var det nøyaktig 12 uker siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra hjemmet sitt i Lørenskog i Akershus. Politiets hovedteori er fortsatt at hun ble bortført – og at den eller de som står bak krever store penger for å løslate henne. Ifølge VGs opplysninger er det fremsatt et løsepengekrav på ni millioner euro i kryptovaluta. Det tilsvarer om lag 88 millioner kroner i dagens kurs.

Les siste nytt om Lørenskog-forsvinningen her

Onsdag formiddag startet politiet søk i den lille innsjøen Langvannet, like ved boligen til ekteparet Hagen. Dykkerne gjorde søk helt frem til det ble mørkt onsdag.
Torsdag startet søkene opp på nytt. Etterforskningsleder Berge var torsdag formiddag på plass ved Langvannet en halvtimes tid - både ved hullet der dykkerne tar seg ned, inne i brannvesenets stabsbuss og ved den mobile posten der folk kan komme med tips til politiet.

Innsatsleder Anders Bru sier til VG at Berge var der for å se hvordan de jobber og følge med i alle ledd av etterforskningen.

– Det er ikke mer dramatisk enn det. sier han.

VG forsøkte å få en kommentar fra Berge, men han ønsket ikke å si noe. 

Allerede pressemeldingen onsdag var politiet opptatt av å få frem at de ikke søker etter den savnede 68-åringen, men etter relevante spor som kan knyttes til saken.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober i fjor. Foto: PRIVAT

Hva legger politiet i en slik formulering?

– Som sagt så er dette et søk vi gjør fordi boligen ligger i nærheten av vannet, og det er naturlig å søke der. Dette søket er ett av etterforskningsskrittene som har stått igjen, fra den fasen før dette hadde vært i mediene. Hvorfor søket ble gjort i dag, er en praktisk tilnærming. Det er ikke noe dramatikk i søket, eller hvorfor det gjøres nå, sier Berge.

VG var på plass ved Langvannet da dykkere fra brannvesenet begynte sine søk. Innsatsleder Anders Bru sa at de ikke kommer til å kommentere eventuelle funn underveis. På spørsmål om hva som kan være relevante spor, svarte han:
– Det kan være gjenstander for eksempel, uten at jeg kan gå noe nærmere inn på det.

les også

Betaler ikke løsepenger: – Familien følger politiets råd

Ingen kommentar til kidnapper-kontakt

Selv om politiet er optimistiske med tanke på å løse saken, så er kontakten med det de har omtalt som motparten fortsatt problematisk.

Mandag 14. januar uttalte politiinspektør Tommy Brøske til VG, at de ikke hadde hatt noe som helst kontakt med en motpart siden kidnappingshistorien sprakk i mediene 9. januar.

Berge ønsker nå hverken å avkrefte eller bekrefte om det har vært noen kontakt med motpart siden 14. januar.

– Vi står på samme sted som vi har uttalt tidligere. Vi har et stort behov for å få den andre part over på en annen kommunikasjonsplattform, og det er det som har vært vår oppfordring, sier Berge.

Lørenskog-forsvinningen: – Saken begynner etter hvert å fremstå veldig spesiell

INGEN KONTAKT: Politiinspektør Tommy Brøske uttalte til VG den 14. januar at det ikke hadde vært noe form for kontakt med motparten i forsvinningssaken siden saken sprakk i mediene 9. januar. Foto: Tore Kristiansen, VG

– Hva legger dere i det, at dere da åpenbart ikke får kontakt med dem nå, selv om dere kommer med disse oppfordringene gjentatte ganger?

– De vurderingen rundt at vi da ikke får kontakt, som jeg ikke bekrefter, det har jeg ikke noe svar på til deg i dag, sier Berge.

I stedet gjentar han det som har vært politiets mantra de siste dagene:

– Det er brukt en utfordrende kommunikasjonsplattform. Og vi har et behov for at en motpart kan komme på en annen plattform enn den som er i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder