NYUTNEVNT: Statsminister Erna Solberg (H) med sin nyutnevnte justis,- beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. Foto: Vagenes, Hallgeir

First House offentliggjør deler av Waras kundeliste

Som ledd i Tor Mikkel Waras tiltredelse som justisminister, har hans tidligere arbeidsgiver First House offentliggjort deler av hans kundeliste.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Krav om kundeliste

Wara sa opp sin stilling, sitt partnerskap og solgte aksjene sine i selskapet samme dag som han fikk plassen ved Kongens bord.

First House har valgt å offentliggjøre en liste over «de kundeforhold som er allmenn kjent og kunder som har gitt aksept til offentliggjøring», melder Aftenposten kort tid etter at Wara trådte ut på Slottsplassen som nyutnevnt statsråd.

Etter at Wara ble utnevnt som statsråd, kom det krav fra SP-leder Trygve Slagsvold Vedum, Torgeir Fylkesnes (SV) og PR-byrå-veteran Hans Geelmuyden om at kundelistene fra First House skulle legges fram.

– Det at man har jobbet i andre steder og hatt kunder som har krav på konfidensialitet, kan ikke vi fra regjeringens side endre. Det er First House som må åpne om kundeliste. Og det har jeg forståelse for at de stor grad kommer til å gjøre, sier statsminister Erna Solberg.

les også

Tor Mikkel Wara blir ny justisminister: Var Frps «wonderboy»

– Må passe på habiliteten sin

På spørsmål fra VG om statsministeren selv har bedt om å se kundelistene, svarer hun:

– Det han har oppgitt til meg er at han ikke har jobbet med noen større kunder, eller store forhold som går direkte på justisministerens ansvarsområde. Men han har jobbet mye med næringsliv, og det betyr at han som statsråd må passe på habiliteten sin, sier Solberg til VG.

Selv sier Wara at det er opp til byrået om kundelistene skal legges fram, men at han foreløpig ikke kan se at det er områder innenfor Justisdepartementet der han vil være inhabil på grunn av tidligere kundeforhold.

– Nei, det ser jeg ikke, men jeg skal selvfølgelig gå gjennom dette når jeg får satt meg inn i departementets arbeidsoppgaver. Men det er en fordel at jeg stort sett har jobbet med nærings- og finanspolitikk, og det er ikke naturlige kunder, i alle fall ikke i First House, som har hatt justisdepartementet som et område man har jobbet mot.

Av offentlige kunder har Wara hatt Østfold fylkeskommune og Statens lånekasse (foredrag).

Dette er lista over andre kunder som offentliggjøres:

Finans Norge (foredrag), Nordea Corporate (foredrag), Norsk Sykepleierforbund Akershus (foredrag), YS stat (foredrag), Harald A. Møller, Møller Mobility Group AS, Virke KBS, REMA 1000, Get, Ringnes, Sichuan Road & Bridge, som vant byggekontrakten på Hålogalandsbrua i Narvik kommune. Broen skal etter planen åpnes i løpet av 2018, Travel Retail Norway, Bertel O. Steen og Norske Arkitekters Landsforening.

I tillegg nevner selskapet et oppdrag for Politiets fellesforbund, som ble avsluttet for tre år og tre måneder siden.

Videre viser First House til at det kan være konkurransemessige forhold hos både selskapet og hos kundene som gjør at de ikke opplyser om kundeforholdet.

les også

Wara: Har blitt strengere på innvandring

VIL VITE ALT: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener alle Tor Mikkel Waras kunderelasjoner bør offentliggjøres. Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Solberg burde stille krav

SVs Torgeir Knag Fylkesnes i Stortingets kontrollkomité er ikke fornøyd med kundelista First House har lagt fram. Han sa tidligere onsdag at det kan bli aktuelt å be statsråden fratre med mindre alle kundeforhold blir lagt på bordet.

– Hele oppdragslista er det eneste som gjelder, litt er ikke bedre enn ingenting. Dessuten er det store mangler i lista som er lagt fram. Det står ikke hva oppdraget har vært eller hvilke interesser han har fremmet for disse aktørene.

Han understreker viktigheten av at man til en hver tid vet hvilke interesser som er i spill i regjeringen.

– Dette problemet har oppstått ved at Erna Solberg ikke stilte krav til at Tor Mikkel Wara om at han måtte fram med lista da hun tilbød ham plassen i regjeringen. Dermed dytter hun ansvaret over på First House.

– Solberg framstår som prinsippløs, eller i beste fall naiv i forhold til hvilke interesser som kan være i spill i regjeringen, mener stortingsrepresentanten.

Partiet har et forslag til behandling hos presidentskapet som innebærer krav til at regjeringsmedlemmer offentliggjør eventuelle kundelister og oppdrag de har gjort for kunder de siste to år, dersom de kommer fra konsulentstillinger eller lignende.

– Forslaget kom før jul, men det ble plutselig veldig aktuelt, sier Fylkesnes.

FIKK RÅD: Forbundsleder Sigve Bolstad er fornøyd med tjenestene Tor Mikkel Wara utførte for Politiets Fellesforbund. Foto: Jørgen Braastad

Politisk rådgiving til Politiets Fellesforbund

Wara bistod Politiets Fellesforbund med politisk rådgivning, strategi og politianalysen i 2014.

– Han har politisk bakgrunn og kan systemet. Han vet hvordan ting fungerer. Han ga oss opplæring, gode råd og tips. Vi var veldig fornøyd med ham, sier forbundsleder Sigve Bolstad til VG.

Wara hjalp Politiets Fellesforbund i en periode på cirka tre måneder.

– Vi var i startgropa for nærpolitireformen og trengte råd for hvordan gå fram for politisk påvirkning og lobbyvirksomhet, med mer. Slikt driver vi for så vidt med hele tiden.

Forbundslederen ønsker Wara velkommen som justisminister.

– Vi ønsker et tett og godt samarbeid. Vi står foran store utfordringer nå som reformen skal implementeres. Vi skal se om ordningen fungerer og om det som er gjort virker.

Administrerende direktør Per Høiby i First House vil ikke kommentere hvorvidt Wara har hatt flere kunder som ikke er ført opp på listen.

Han sier at grunnen til at kundelisten stort sett viser kunder Wara har arbeidet med de siste 12 månedene, er at det bare er gått timer siden den tidligere partneren ble utnevnt til justisminister.

– Vi har bare hatt litt tid på oss til å sette sammen listen. Så får vi vurdere om vi legger fram flere kundeforhold etter hvert, sier han til VG.

les også

Erna om ny justisminister: – Det er statsråden selv som har ansvaret for å vurdere sin habilitet

Også stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) kom fra en stilling som seniorrådgiver i First House da hun ble landbruksminister i 2013. Da nektet First House å legge fram en oversikt over hvilke kundeforhold hun hadde hatt. Til slutt ble det til at en liste over Listhaugs offentlige kunder ble lagt fram, mens de private kundene og bedriftene forble hemmelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder