Data-Jon på TV i USA

Nå har også de amerikanske TV-nyhetene fattet interesse for den oppsiktsvekkende Økokrim-aksjonen mot Jon Johansen (16). I dag er ABC News i Vestfold for å intervjue det norske datageniet.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

- Vi vil møte ham på skolen for å filme ham i miljøet der, og hjemme foran datamaskinen, der vi skal intervjue ham om hans syn på denne saken. Vi vil selvfølgelig knytte den til de rettssakene som pågår i USA nå, der filmindustrien vil fjerne Internett-linker til Johansens dataprogram, forteller norske Svein Mikkelsen i ABC News.

- Kan bli stor sak

- Vi skal også intervjue Jon Bing, og kanskje noen fra Økokrim. Forhåpentlig er vi først ute av de store TV-kanalene med denne nyheten, sier Mikkelsen.

Han jobber i ABCs London-redaksjon, og var den som fanget opp saken i norske medier, for så å tipse redaktørene i New York.

- Dette kan bli en stor sak, selv om datanyheter tradisjonelt blir betraktet som mer nisjestoff. Det er også mulig at innslaget sendes i weekendutgaven, sier Mikkelsen.

Det var mandag Økokrim foretok razzia hjemme hos Johansen, etter at de amerikanske filmgigantene anmeldte ham og faren for brudd på straffeloven og åndsverkloven. De mener Johansen har knekket koder i DVD-filmer og laget et dataprogram som kan brukes til ulovlig kopiering av filmene.

Johansen hevder at programmet er laget for å kunne spille av DVD-film på PC'er med operativsystemet Linux, og at det er både lovlig og forbrukervennlig.

Ikke alene

I kjølvannet av den voldsomme oppmerksomheten denne saken har fått er det også blitt trukket frem at det ikke er Jon Johansen som utførte selve kodeknekkingen. Men det opplyste han selv i et intervju med VG i november i fjor:

- Det er irriterende at mediene slår opp «15-åring knekket kode». Jeg gjorde ikke dette alene, men sammen med to andre, en nederlender og en tysker. Navnene får du ikke, men vi kaller oss MoRE, sa Jon den gangen.

Det skal imidlertid være tyskeren som er selve kodeknekkeren, og sammen laget de programmet DeCSS som Johansen så la ut på hjemmesiden sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder