ÅPNER SAK: Komiteens leder Dag Terje Andersen opplyste tirsdag om at komiteen åpner sak. Foto: Odin Jæger VG

Kontrollkomiteen enig om høring i SSB-saken

Etter nok et møte, har Kontrollkomiteen på Stortinget blitt enige om at det blir høring i SSB-saken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På et møte tirsdag ble medlemmene i kontrollkomiteen på Stortinget enige om å innkalle til høring i Statistisk sentralbyrå-saken. Det ble enstemmig vedtatt, altså er både Høyre og Fremskrittspartiets representanter med.

HØRING: Siv Jensen vil redegjøre for saken til kontrollkomiteen i en eventuell høring. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Begrunnelsen for at det er enstemmig er at etter det siste svaret fra finansministeren står det påstand mot påstand i deler av hendelsesforløpet. Den eneste måten å finne ut det på er på en høring, sier leder Dag Terje Andersen (Ap).

Bakgrunn: Det går mot høring i SSB-saken

Kjernen i saken for komiteen er grunnen til at Meyer mistet tillit, forklarer han.

– Det spriker i forklaringene på hvorvidt Meyer har følt at hun har hatt støtte til en betydelig omstillingsprosess, for at bremsene så har blitt slått på senere, eller om det er som Jensen sier at det har blitt varslet bekymringer, sier Andersen.

Christine Meyer sier til VG at høringen blir viktig for å få belyst saken.

– Jeg synes det er fint at det blir høring slik at begge parter kan forklare seg overfor Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Denne høringen er viktig for å få belyst SSBs uavhengighet og betydningen av å ha eiernes støtte i omstilling av offentlig sektor. Jeg håper også at Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil invitere andre personer i SSB som har vært sentrale i omstillingen av forskningsavdelingen for å få opplyst saken best mulig.

Hun ser frem til å fortelle komiteen om hvordan hun har opplevd saken.

Flere er aktuelle

Komiteen skal ha et saksforberedende møte neste tirsdag, hvor de diskuterer hvem som skal hentes inn og når høringen blir. Andersen sier at den ikke blir før i 2018.

Andersen bekrefter til VG at forskningsdirektør Kjetil Telle og ekspedisjonssjef Amund Holmsen er aktuelle å kalle inn – i tillegg til Jensen og Meyer. Holmsen har hatt nær kontakt med Meyer, mens Telle har vært en viktig del av omorganiseringen i SSB.

STØTTER HØRING: Torgeir Knag Fylkesnes mener det er mye å se nærmere på i saken. Foto: Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix

Professor: Dette vil høring i SSB-saken innebære

– Det virker å være bred enighet om at sentrale aktører som LO og NHO er aktuelle, sier Andersen. De to har vært sentrale aktører i saken, og støttet Jensens avgjørelse.

Det er frivillig å møte for komiteen, men Meyer har allerede sagt at hun vil gjøre det.

Lurer på om Stortinget har blitt feilinformert

– Det er for mange forhold som er uklare med ulike beretninger fra Meyer og Jensen som gjør at vi må stille spørsmål om Stortinget har vær feilinformert eller ikke. Og så er det spørsmål om man har brutt Statistikkloven ved å gå over streken og utfordre SSB sin uavhengighet, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes om hvorfor det blir høring.

Han sier at begge deler vil være uakseptabelt, men vil ikke uttale seg noe om mulige konsekvenser enda.

Christine Meyer: LO ba SSB flytte forskere

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari savner mer dokumentasjon fra Christine Meyer, og mener det derfor er behov for høring.

– Vi er en situasjon hvor vi har fått veldig mye dokumentasjon og beskrivelse av prosessen som har vært fra Finansdepartementet, samtidig som vi har en motpart som ikke har lagt til grunn noe som helst dokumentasjon, men kommet med personlige oppfatninger, vist til private samtaler og så videre gjennom mediene, sier han.

Han mener at det ikke har manglet på advarsler fra departementet gjennom prosessen.

Hard konflikt

Bakgrunnen for høringen er konflikten mellom Meyer og Jensen den siste måneden. Uenigheter om omorganiseringen av byråets forskningsavdeling endte med en offentlig ordkrig på to pressekonferanser 10. november. To dager senere gikk Meyer av.

Samme dag snakket hun ut om saken i VG.

Les også: Meyer: Ble bedt om å gi innvandringsforsker spesialbehandling

Da sa Meyer blant annet at Finansdepartementet ba henne gi spesialbehandling til Erling Holmøy, den såkalte innvandringsregnskapets far. Meyer tror flyttingen av Holmøy og uenighet om innvandringsstatistikk kostet henne Jensens støtte.

ÅPEN FOR HØRING: Christine Meyer vil redegjøre for sin versjon av saken i en eventuell høring. Foto: Tore Kristiansen VG

Dette har finansministeren hardnakket avvist. Jensen har i flere svar til kontrollkomiteen sagt at Meyer gikk for fort frem med omleggingen av forskningsavdelingen, på tross av advarsler fra departementet.

Komiteen stilte en rekke spørsmål til finansminister Siv Jensen i november, men ønsker nå en nærmere avklaring. Jensen og tidligere SSB-sjef Christine Meyer har vært i kraftig konflikt om den planlagte omorganiseringen av byråets forskningsavdeling.

Den er nå vraket.

VG har gått gjennom dokumenter og åpne kilder i SSB-saken og laget en tidslinje:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder