Praljak døde av kaliumcyanid

Krigsforbryteren Slobodan Praljak døde etter å ha inntatt kaliumcyanid, opplyser nederlandsk påtalemyndighet.

Den foreløpige obduksjonen av 72-åringen viser at han hadde en konsentrasjon av kaliumcyanid i blodet. Stoffet, som han drakk på direktesendt TV fra retten onsdag, førte til en hjertestans, melder den nederlandske påtalemyndigheten.

Kaliumcyanid er et ekstremt giftig stoff som rammer ånderettsfunksjonen. En dose på 50 milligram er dødelig, ifølge Store norske leksion.

I 2013 Praljak dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet. Onsdag ettermiddag ble anken avvist av FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Landsbyen som ble Praljaks ofre: – Han fikk som fortjent

Dramatikken oppsto da dommen ble forkynt:

Praljak ropte selv «Praljak er ingen krigsforbryter, jeg motsetter meg dommen» mens han drakk innholdet fra en brun flaske. Like etter ropte advokaten at klienten hadde drukket gift.

FNs krigsforbryterdomstol i Haag bekreftet senere i en pressemelding at Praljak døde som følge av at han drakk gift.

Bakgrunn: Han var Europas mest ettersøkte

Praljaks forsvarer Nika Pinter har ifølge AP uttalt at hun kun snakket med sin klient på telefon før de møttes i rettssalen, og at hun ikke vet hvordan han fikk med seg giften inn.. Ifølge forsvareren var sikkerhetsregimet i retten svært strengt.

Etter hendelsen har nederlandske myndigheter igangsatt en uavhengig etterforskning.

Praljak hadde sittet i varetekt i Haag siden 2004 og hadde derfor alt sonet 13 år av dommen på 20.

PÅ TV: Krigsforbryteren Slobodan Praljak døde etter å ha inntatt kaliumcyanid, opplyser nederlandsk påtalemyndighet. Foto: Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder