Politiet kobler forsvinningssaker

Tror savnet 19-åring har vært utsatt for noe straffbart

SANDVIKA (VG) Politiet i Asker og Bærum og lensmannen i Gol og Hemsedal vil utveksle opplysninger om de mystiske forsvinningssakene til Jonas Fredbo (16) og Magnus Stangeby Hasleto (19).

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Begge steder har tenåringsgutter forsvunnet sporløst. Begge hadde vært på fest med mange ungdommer.

- Det er naturlig å utveksle opplysninger. Da vil det være interessant å se på persongalleriet i begge sakene, sier lensmann Per Egil Garborg i Gol og Hemsedal, som foreløpig ikke ser noen direkte sammenheng til forsvinningen i Sandvika.

Lensmannen trapper opp etterforskningen igjen over nyttår etter en roligere periode i julen.

Like saker

Jonas Fredbo (16) forsvant etter en fest i Hemsedal 2. desember i år. Magnus Stangeby Hasleto (19) forsvant sporløst i Sandvika i Bærum natt til lørdag.

- Sakene er veldig like, medgir etterforskningsleder Tom Søreide ved Asker og Bærum politidistrikt.

Heller ikke Søreide ser noen foreløpig sammenheng mellom sakene, men han mener det er naturlig å se på etterforskningen i Hemsedal.

Politiet i Asker og Bærum blir stadig mer overbevist om at den savnede 19-åringen Magnus Stangeby Hasleto fra Bærum er blitt utsatt for noe kriminelt.

- Etterforskningen rettes mer inn mot at dette dreier seg om en straffesak, bekreftet Søreide overfor VG i går kveld. Politiet startet med fire mulige årsaker til forsvinningen i Sandvika sentrum natt til lørdag: drap, selvmord, ulykke, eller at han frivillig har stukket av.

Gikk uten jakke

- Vi jobber fortsatt bredt, men det blir mindre og mindre sannsynlig at forsvinningen skyldes andre forhold enn at noe kriminelt har tilstøtt ham, sier Søreide.

Søreide mener det ikke er noe i 19-åringens forhistorie som skulle tilsi selvmord. Siden han ikke er funnet i de omfattende søkene, svinner også ulykkesteorien hen.

Politiet tror heller ikke 19-åringen, som for tiden tjenestegjør som militærpoliti på Haakonsvern utenfor Bergen, har stukket av frivillig: Han lot genser og jakke henge igjen i festlokalet, han hadde lite med penger og lånte 300 kroner av en kamerat tidlig på kvelden.

Han har heller ikke tatt ut noen penger, eller brukt mobiltelefonen etter at han ringte en kamerat klokken 03.51. Kameraten tok ikke telefonen, slik at telefonsvareren ble slått på. Denne telefonsamtalen er logget inn på basestasjonen i Sandvika sentrum.

19-åringen la ikke igjen noen beskjed, og telefonen hans har vært avslått siden.

19-åringen har ikke noe kriminelt rulleblad, men har ifølge politiet vært i flere ungdommelige slagsmål enn de oppfatter som vanlig. Dette er noe som styrker politiets tro på at noe kriminelt kan ha tilstøtt ham.

Verdifulle CD'er

Vennene hans har forklart politiet at Magnus Stangeby Hasleto hadde «hjem i blikket» da han sist ble sett på dørstokken på vei ut fra festlokalet mellom klokken 03.15 og 03.30. Festen sluttet kl. 02.30, og det var bare rundt 40 personer igjen i lokalene da 19-åringen forlot stedet.

Han hadde på seg sort T-skjorte, mørke bukser og vanlige sko. Det var mellom 12 og 14 minusgrader ute, og han hadde en snau kilometer å gå hjem.

På ryggen hadde han en sort bag med Pepsi-logo som inneholdt rundt 400 CD-plater til en verdi av rundt 50 000 kroner. Bagen var så tung at han ikke fikk den på seg uten hjelp.

Politiet kan heller ikke utelukke at noen har visst at 19-åringen bar på store verdier, og derfor har bestemt seg for å rane ham. Etter at han sto i døren på vei ut fra festen som han arrangerte sammen med rundt 20 andre, har politiet ingen spor etter ham.

Venners venner-festen hadde et sted mellom 300 og 500 deltagere. Så vidt politiet vet, var det ingen slåsskamper under festen.

Sikret videospor

Den savnede 19-åringens PC er sendt til Økokrim, som skal ettergå hvem han har hatt kontakt med. Politiet har også sikret seg videoopptak fra en døgnåpen Statoil-stasjon som ligger langs en av 19-åringens mulige veier til hjemmet og en Shell-stasjon litt utenfor hjemveien. Den savnede er ikke filmet på noen av stasjonene.

Selv om letingen trappes ned, fortsetter den taktiske etterforskningen for fullt. Politiet vil forsøke å kartlegge hvem som oppholdt seg i Sandvika sentrum natt til lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder