Raymond Johansen og Sylvi Listhaug er blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Foto: Frode Hansen

31 pågrepet på Holmlia i november og desember

HOLMLIA (VG) Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) var blant de som tirsdag kveld deltok på et folkemøte på Holmlia. Møtet handlet om problemer med gjengkriminalitet i området.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Skal vi lykkes, må vi jobbe sammen over tid. Hele Oslo politidistrikt står sammen om den innsatsen vi gjør for dere, sa politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold til forsamlingen på Holmlia.

Det var flere hundre oppmøtte under folkemøtet i Holmliahallen tirsdag kveld. Møtet kom i stand etter at Silje Kivle Andreassen, sogneprest i Holmlia kirke, før helgen sendte et åpent brev til politileder øst og Oslos byrådsleder.

les også

Politiet: To siktet etter drapsforsøk på Holmlia

I brevet krever hun svar fra politikerne på hva de har tenkt å gjøre med en situasjon som gjør at folk ifølge Andreassen føler seg utrygge.

Justisminister Sylvi Listhaug var én av seks talere under møtet. Etterpå deltok hun i en 90 minutter lang paneldebatt.

les også

Politiet om Holmlia-skytingen: Flere personer var til stede

31 pågrepet på to måneder

Også John Roger Lund, leder for enhet øst oslopolitiet, deltok sammen med lokale politikere og bydelens administrasjon.

– I november og desember er det pågrepet 31 personer og gjort unormalt store beslag av våpen, penger og narkotika, sa han til VG.

I samme periode har politiet satt inn 20 betjenter for å jobbe målrettet med problemene i området. Han forklarte at de kriminelle stort sett er unge menn.

– Kriminelle gjenger står for mye av omsetningen av narkotika. Kjernen består av unge, voksne menn som ikke vil ta del i det miljøet vi har her. De har valgt å være kriminelle, og tror de kan tjene enkle penger på salg av narkotika, sa han.

– Det kan de også, men bare i en kort periode til de blir tatt av politiet eller sparket ut av gjengen.

Lund ønsket samtidig å vise at ikke kriminaliteten har tatt overhånd i området. Han avsluttet sitt innlegg med en gjettekonkurranse, hvorpå han selv ga fasit.

– Hvor mange innbrudd i bolig på Holmlia de siste fire årene? Fire.

– Hvor mange ran har vært meldt inn de siste fire årene? Ti.

MÅ JOBBE SAMMEN: Byrådsleder Raymond Johansen håndhilser på justisminister Sylvi Listhaug under folkemøtet på Holmlia, tirsdag kveld Foto: Hansen, Frode

– Langt unna svenske tilstander

Før møtet snakket Listhaug om problemene som har herjet i boligområdet i bydel Søndre Nordstrand. Hun mener regjeringen tar situasjonen på største alvor, men at det ikke står like dårlig til der, som hos våre naboer i sør.

– Bydelen er langt unna svenske tilstander, sa hun.

SV har varslet at de vil fremme forslag om et mykere politi på Holmlia. Under møtet forteller Listhaug at hun bare synes det er et delvis godt forslag.

– Det er et tosporet løp. Vi kan ikke ta i hardbarkede kriminelle med silkehansker. De må følges opp på annet vis. Uten at vi for vekk de hardbarkede kriminelle, som får med seg de unge ute på den kriminelle løpebanen, blir det vanskelig å få has på dette her.

Flere hendelser

Det er Oslo kommune, bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt som sammen inviterer til folkemøtet. Hensikten er å informere om politiets, bydelens og kommunens arbeid, heter det på kommunens hjemmesider.

Onsdag i forrige uke ble en mann truffet av flere skudd på Holmlia, og det har de siste månedene vært flere voldshendelser i det samme området.

21. januar ble to menn i 20-årene knivstukket, og i begynnelsen av oktober ble en 21 år gammel mann skutt på Holmlia. Mannen ble kritisk skadd, men tilstanden bedret seg.

Det er ikke kjent om politiet knytter skytingen sist uke til noen av disse hendelsene.

Lokal uro

I sitt åpne brev viser sogneprest Andreassen til at skytingen sist onsdag skjedde ved 21-tiden, da mange av barna i området er på vei hjem fra aktiviteter.

– Vi kan ikke utsette barna vår for slik utrygghet – vi kan ikke ha det slik, skriver hun før møtet med politiet og politikerne.

– Vi ser fram til å høre deres analyse av situasjonen på Holmlia og få høre deres løsningsforslag.

Også på Facebook-siden We love Holmlia gir lokale krefter uttrykk for uro og bekymring. De mener storsamfunnet mangler både evne og vilje til å bidra fra sin side.

– Det går på tilliten løs, heter det.

– Flere tiår med nedprioritering må rettes opp.

Holmlia tilhører bydel Søndre Nordstrand sørøst i hovedstaden.

Vil ha gjengpoliti

Flere politikere har allerede meldt seg på debatten i kjølvannet av skytingen sist uke.

Ap-politiker Jan Bøhler har lenge fulgt oslopolitiets arbeid mot gjenger, og han vil nå ha en politienhet som utelukkende jobber med gjengkriminalitet.

– Så lenge politiet ikke klarer å jobbe tett på for å avdekke selve gjengstrukturen, ta bakmenn og avverge hendelser, risikerer vi hevnspiraler. For gjengene handler det om å gjenopprette ære og status, samt kontroll over områder og narkotikaomsetning, sa Bøhler nylig til Klassekampen.

Fungerende SV-leder Kari Elisabeth Kaski mener det er uholdbart at beboerne på Holmlia har opplevd skyting i sitt nabolag flere ganger i løpet av de siste to-tre siste månedene.

– Det er et nasjonalt ansvar å bidra til å redusere forskjellene i Oslo, men regjeringa går dessverre i motsatt retning. Holmlia er et godt sted å bo, men for at det skal bli enda bedre og for å bygge sterkere fellesskap må et områdeløft nå prioriteres. Her har regjeringa svikta, sier hun til VG.

Hun trekker frem en rekke tiltak hun mener bør iverksettes for å løfte området.

– Både Holmlia og Groruddalen har behov for flere fritidsklubber, idrettshaller, kulturtilbud og jobbmuligheter til ungdommen. Det rødgrønne byrådet i Oslo er i gang, men uten statlige bidrag får vi ikke til de nødvendige løftene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder