AVVISER DEPARTEMENTSBYTTE: Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi vil ikke flytte justisminister Sylvi Listhaug til et annet departement. Foto: Mattis Sandblad

Frp-topp: - Ikke akseptabelt at Listhaug bytter departement

Frps parlamentariske leder hans Andreas Limi anklager Arbeiderpartiet for å ha satt igang et spill som kan føre til regjeringskrise. De vil ikke akseptere at Sylvvi Listhaug flyttes fra Justisdepartementet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag åpnet både nemlig både Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti for at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug kan fortsette i regjeringen hvis hun bytter departement.

Med andre ord: Om hun flyttes vil de ikke stemme for mistillitsforslaget som skal opp i Stortinget tirsdag til uken.

Men dette er ikke et alternativ for Frp, sier partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi:

– Det er ikke Ap eller Støre som styrer sammensetning i vår regjering. Listhaug gjør en utmerket jobb og har ikke gjort noe feil i forhold til Stortinget. Hun har beklaget og beklagelsen burde vært akseptert. Ap har skjønt hva de har satt i gang. Et spill som i ytterste konsekvens kan føre til en regjeringskrise, sier Frp-toppen til VG.

les også

Frp har innkalt til krisemøte

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre slår tilbake mot Limis beskrivelse av situasjonen.

– Ap har ikke tillit til justis- og beredskapsministeren etter Listhaugs usanne og grove anklager og hennes oppførsel i Stortinget der en uforbeholden unskyldning først kom etter kraftige reaksjoner fra hele opposisjonen, skriver Ap-lederen i en SMS til VG.

– Om Erna Solberg fjerner henne fra denne posten har hun hørt budskapet. hvem hun for øvrig har i sin regjering er hennes ansvar, skriver Støre.

Bekkevold (KrF): En god løsning

Rødts mistillitsforslag fikk støtte av SV, Ap, MDG og Sp etter at justisministeren beklaget Facebook-innlegget om Arbeiderpartiet og terrorbekjempelse.

– Har dere noen slagplan om mistillitsforslaget får flertall?

– Ja, det må vi ha, sier Limi

– Men i første omgang vil vi avvente og se hva KrF gjør. Vi er selvfølgelig forberedt på begge utfallene, men vi håper at KrF konkluderer med at den beklagelsen som er gitt og den kritikken KrF har vært med på å uttrykke , er nok.

Krf-leder Knut Arild Hareide sa til Aftenposten at det ville være en fordel om Listhaug får et nytt departement før mistillitsforslaget behandles på tirsdag. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterlige. Partiet bestemmer seg for hva de skal gjøre på mandag.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) understreker overfor VG at det ikke er tatt en avgjørelse i partiet enda, men mener selv at statsministeren har en gyllen anledning til å sette punktum for en vanskeligsituasjon om Listhaug flyttes.

– Limi og Frp bør også bidra med å finne en god og konstruktiv løsning Stortinget kan leve med, men først og fremst er det statsministeren som utnevner statsråder, sier han.

Han mener det er et godt alternativ, fordi kritikken mot Listhaug går på rollen som justis- og beredskapsminister, heller enn på hennes person.

– Hun har det øverste ansvaret for å sikre trygghet. Når hun anklager ikke bare Ap, men også KrF, for å være mer opptatte av terroristers rettigheter enn nasjonens trygghet, viser hun i hvert fall for meg at hun er satt til å løse en oppgave hun ikke er i stand til å løse på en måte som forener, sier han.

les også

Erna Solberg vil ikke svare på om regjeringen går av

– Uakseptabelt at opposisjonen skal diktere

Opposisjonens åpning for at Listhaug bytter departement blir heller ikke godt mottatt blant Frps stortingsrepresentanter.

– Dette er jo en uthuling av bruken av mistillitsforslag, mener Bengt Rune Strifeldt. Han viser til at mistilliten er bygget på en Facebook-post, ikke en feil justisministeren har gjort overfor Stortinget.

– Det er uaktuelt at opposisjonen skal diktere oss om hvilke personer som skal være statsråd i departementene. Sylvi gjør en meget god jobb som justisminister. Hun er også en meget populær statsråd, sier Tor André Johnsen, som sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen til VG. Han viser til de mange blomsterbukettene som ble sendt til Listhaugs kontor fredag.

– Jeg kan ikke huske at noen statsråd har skapt så sterkt engasjement blant folket før, sier han.

Hans partikollega Kari Kjønaas Kjos i kommunal- og forvaltningskomiteen mener heller ikke at Listhaug skal bytte departement.

– De andre partiene får ha sine folk på sine plasser. Så har vi våre folk på våre plasser. Jeg har ikke tenkt på departementsbytte som et alternativ. Listhaug jobber med justis og innvandring.

Også Hanne Dyveke Søttar, som sitter i Frps gruppestyre mener at å flytte statsråden til et annet departement ikke er opp til opposisjonen.

– Hvem regjeringen skal bestå av må vi få lov til å bestemme selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder