Høyesterett har avsagt dom i striden mellom Sauherad kommune og en katolsk lege som av samvittighetsgrunner ikke ville sette inn spiral på sine pasienter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Fastlege som nektet å sette inn spiral, vant fram i Høyesterett

En katolsk fastlege i Telemark mistet jobben fordi hun av samvittighetsgrunner nekter å sette inn spiral på kvinner. Høyesterett sier oppsigelsen var ugyldig. - En stor dag, mener KrF-nestleder.

  • NTB

I november i fjor kom Agder lagmannsrett fram til at oppsigelsen var ugyldig, men frifant Sauherad kommunen for erstatningsansvar overfor fastlege Katarzyna Jachimowicz.

Torsdag sa en enstemmig Høyesterett seg enig i det første punktet, men kom fram til at kommunen er erstatningsansvarlig for tap Jachimowicz har lidd som følge av oppsigelsen.

I tillegg må kommunene betale 2,5 millioner kroner i sakskostnader for behandling i tre rettsinstanser.

Torsdagens dom fastsetter ikke noen størrelse på erstatningsbeløpet.

LES OGSÅ: Leger som nekter spiral får ikke være fastleger

Jachimowicz var fastlege og kommunalt ansatt lege i Sauherad i Telemark i 20 prosents stilling. Hun fikk fastlegejobben i mai 2011. I intervjurundene hadde hun opplyst om samvittighetsforbeholdet som innebærer at hun reserverer seg mot å sette inn spiral på kvinner.

LES OGSÅ: Fortvilet sørlandskvinne til VG: Lurelegen fjernet spiralen min

Fylkesmannen i Telemark opprettet tilsynssak mot Jachimowicz i februar 2014, og i januar året etter fastslo Helsetilsynet at hun ikke hadde adgang til å reservere seg.

Hun gikk ut i permisjon 1. april 2015 og har siden jobbet som lege ved Sykehuset Telemark.

Kommunen sa opp fastlegeavtalen hennes 3. desember samme år.

– En stor dag

KrF-nestleder Olaug Bollestad er svært fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

– Dette er utrolig viktig for menneskeverdet, trosfriheten og samvittighetsfriheten, sier Bollestad til NTB.

Hun mener saken må få konsekvenser for lovverket.

– Vi vil nå ta initiativ til å endre fastlegeforskriften. Kvinnene skal bli ivaretatt, men det må legges til rette for legenes samvittighet, sier KrF-nestlederen.

Da Jachimowicz ble ansatt, inneholdt fastlegeforskriften ingen uttrykkelige regler om samvittighetsforbehold, påpeker Høyesterett i den ferske dommen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder