15 av 16 delegater på Rogalandsbenken er forespeilet å stemme blått på landsmøtet fredag. VGs runde mandag, tyder på at de ikke vil endre oppfatning. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

VG-gjennomgang: De blå i Rogaland lar seg ikke presse

De blå delegatene i Rogaland svarer nei på kravet om å stemme rødt for å tekkes mindretallet.

Fylkeslederen i Hedmark gikk mandag morgen ut i Stavanger Aftenblad og ba blå delegater i Rogaland om å stemme rødt. Røde lokallagsledere har samtidig i et opprop bedt blå delegater melde forfall, melder Adresseavisen.

Fra Rogaland er det bare en av 16 delegater som har sagt at hun vil stemme rødt. VG har mandag ettermiddag snakket med 14 av de 15 blå delegatene. Og alle bortsett fra én understreker sterkt at de ikke vil gi de røde sin stemme.

les også

Demonstrerer mot endring i abortloven: – Blir brukt som lokkemiddel for KrF

– Nei. Jeg har lovet både lokallag og fylkesårsmøtet å stemme blått, sier delegat Geir Toskedal til VG.

– Nei, det er ikke aktuelt, svarer delegat Henrik Halleland.

– Nei, det er helt uaktuelt, er beskjeden fra Jonas Andersen Sayed.

Det samme budskapet kom de frem til i et hastemøte mandag kveld: Det blir 15 blå og én rød fra Rogaland.

les også

KrF-delegater i Rogaland blir bedt om å «ta en for laget»

Det ligger an til å bli en kamp til målstreken i KrF. Blå side leder før kveldens møter i Oslo, Akershus og Vestfold, men rød side ventes å ta flest av de 23 delegatene:

– Uryddig å endre standpunkt nå

Avstemningen i Rogaland var så kontroversiell fordi det er det eneste delegatvalget hvor «vinnerne tok alt». Det eneste stedet hvor fylkesårsmøtet ikke lyttet til avstemningen om hvor mange representanter som ville ha røde eller blå delegater.

les også

Hareides røde helg ble enda rødere: Sterk støtte i Nordland KrF

Delegat Odd Kristian Nybø sier likevel det er merkelig å komme med dette nå. Fylkesleder Odny Helen Turøy sier til VG at hun ikke har mandat til å be sine delegater stemme mot sin overbevisning.

– Jeg redegjorde i forkant av delegatvalget hva jeg mener, og sannsynligvis var det en del av grunnlaget for hvorfor flere stemte på meg. Da vil det være uryddig av meg å endre standpunkt nå, sier delegat Håkon Faarlund Hetland.

– Skal bli spennende å følge debatten

– Jeg har sagt hva jeg mener og står på det, er beskjeden fra delegat Jonas Skrettingsland.

Vi skal alltid lytte til argumenter og kommer det veldig gode argumenter, kan jeg vurdere en gul løsning, men ikke noen rød løsning, sier ordfører Trond Arne Pedersen.

les også

Hareide-alliansen håper hemmelig votering gir seier

De fleste sier ingen har kontaktet dem direkte og bedt dem bytte side eller melde frafall.

– Det er aktivitet, det er det, svarer Unni Sirevåg Lende på det spørsmålet.

Marie Ljones Brekke er den eneste blant de 15 blå i Rogaland, som ikke stenger døren for å lytte til argumenter og eventuelt ende på et annet standpunkt:

– Jeg er en ganske solid blå kandidat. Men det er ikke bundne mandat og det skal bli spennende å følge debatten.

– Du vil kunne la deg påvirke?

– Jeg sier at jeg foreløpig ligger an til å stemme blått.

Men så intenst som det er i KrF for tiden, skal man trå varsomt: Disse forsiktige uttalelsene gjorde at Brekke fikk masse spørsmål om hun har snudd. Hun presiserer overfor VG mandag kveld at hun mener at landsmøtet blir spennende, og at det eneste eventuelle for henne å vurdere, er Grøvan-alternativet om å forbli utenfor regjering. 

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder