BORTE PÅ SEKUNDER: Dyringsbrua ved Liavassosen i Skjåk forsvant på sekunder etter at den ble tatt av de store vannmassene. Foto: Spestad, Kåre / NTB scanpix

Vegvesenet jobber på spreng for berge utsatte broer

Statens vegvesen og Mesta har alt mannskap ute for å håndtere flom på riksvei 15 og fylkesveier i Lom og Skjåk. En bro er stengt etter at de ekstreme vannmassene tok med seg en av bro pilarene og flere andre broer er kritisk utsatt. Publikum advares mot å oppholde seg på broene.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over ett år gammel

Søndag ble Dyringsbrua i Skjåk tatt av vannmassene, og det er fare for at flere bruer kan lide samme skjebne. Marlo bro nord for Lom på fylkesvei 483 har allerede fått store skader.

– Broen er helt stengt etter at en av bro pilarene ble tatt av de voldsomme vannmassene som utgjør en ekstrem påkjenning for flere av broene i området, sier Fossen.

les også

Her reddes Grete (38) fra flommen i Skjåk

Han forteller at Statens vegvesen jobber for fullt med å begrense skadene på andre broer på riks- og fylkesveger i Ottadalen.

TRUET: Vollungsbru på rv. 15 øst for Bismo er truet av vannmassene. Broinspektør Jacob Jacobsen, Statens vegvesen, anleggsleder Vidar Sanden, Mesta AS og byggeleder Ole Egil Hagen, Statens vegvesen følger med på utviklingen. Foto: STATENS VEGVESEN

– Det er en ekstrem påkjenning på flere av broene og situasjonen er kritisk sier Ole Einar Fossen.

Søndag ettermiddag er status som følger:

Kraftig snøsmelting og regn har ført til flom på store deler av vegnettet i Lom og Skjåk. Den store vannføringen i Otta-vassdraget har blant annet satt alle fylkesveger i Skjåk under vann.

– Vannmassene er større enn i en vanlig vårflom, og utgjør en ekstrem påkjenning for broene våre. Vi jobber nå for fullt med å begrense skadene på broene, sier Fossen.

les også

Skjåk oversvømt og isolert

Han opplyser at riksvei 15 er helt stengt mellom Bismo og Nordberg. Skansar bro er stabil og er sikret med betongklosser og stein og det jobbes kontinuerlig med sikring.

Ved Vollung bro på riksvei 15 er vannstanden høy og stigende.

– Her er det en risiko og vi følger nøye hele tiden. Fylkesvei 484 er stengt og vi fyller på med stein ved broene for utgå utgravinger ved landkarene. sier Fossen.

les også

Takplatene på kommunehuset traff vogntog

I en pressemelding fra Statens vegvesen heter det at vegvesenets avdelinger i øst, Midt-Norge og Vestlandet samarbeider om skilting, varsling og informasjon til publikum. Det er ingen øst-vest-forbindelse gjennom Ottadalen nå, i og med at fylkesveg 55 over Sognefjellet også er stengt, i tillegg til riksveg 15. Alternativ rute er E136 gjennom Romsdalen eller E16 Valdres via fylkesveg 51 over Valdresflye.

Mer om

 1. Flom
 2. Vær
 3. Skjåk
 4. Lom

Flere artikler

 1. Skjåk oversvømt og isolert

 2. Titalls millioner i skader for Skjåk kommune – vil søke staten om hjelp

 3. Uvær på vei innover Norge: – Det blir verre

 4. Kraftig vind flere steder

 5. Skummelt dårlig vær

Fra andre aviser

 1. Skjåk-ordfører: – Jeg har aldri opplevd noe liknende

  Bergens Tidende
 2. Skjåk kommune: Advarer folk mot å reise hjem

  Aftenposten
 3. Slik har været påvirket trafikken – se hvilke veier som er stengt

  Bergens Tidende
 4. Hver femte ansatte skal ut av Statens vegvesen

  Aftenposten
 5. Vågsbygdporten stengt i over et døgn: – Ingen ønskelig situasjon

  Fædrelandsvennen
 6. Statens vegvesen: Mulig å kutte 100 milliarder kroner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder