BLÅ HJEMMEBANE: Knut Arild Hareide besøkte lørdag årsmøtet til sitt eget fylkeslag, Hordaland KrF, som ble avholdt på Straume Forum på Sotra. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Hareide-alliansen håper hemmelig votering gir seier

VESTNES/BERGEN (VG) Det er trolig første gang i norsk historie: Fredag kan skjebnen til Norges regjering bli avgjort i et hemmelig og anonymt valg på KrFs landsmøte. Det gir håp til Knut Arild Hareides støttespillere.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er ingen som sender bundne delegater til landsmøtet der det vil være skriftlig votering, så det er ingen som vet hvordan dette går før 2.november, sier Knut Arild Hareide til VG.

Lørdag gjorde hans røde allianse storeslem da fem fylkeslag i KrF hadde årsmøter og valgte 52 delegater til partiets ekstraordinære landsmøte førstkommende fredag.

Mot blått flertall

Av disse ble det valgt hele 28 som støtter Hareides «røde linje», 20 som støtter høyresiden og fem som støtter forslaget om at KrF skal fortsette i opposisjon.

les også

Hareide holdt møte med eks-statsråder skjult for KrF-nestlederne

VGs delegatoversikt viser i øyeblikket at blå side leder med 82 mot rød sides 75 delegater. Det kreves 96 delegater for å ha flertall.

Kilder med innsikt i de interne delegatberegningene på begge sider forteller til VG at de tror det går mot en knepent flertall av delegater som sier de vil stemme KrF inn i dagens regjering ledet av Erna Solberg (H) på fredagens landsmøte.

Men Hareide-leiren har et ess i ermet: at avstemningene skal skje ved hemmelig, skriftlig valg.

Blå kan bli rød

På alle fylkesårsmøtene så langt har de som har villet bli delegater til landsmøtet blitt avkrevd svar på hva de vil stemme for på landsmøtet.

Men på landsmøtet førstkommende fredag, kan situasjonen bli helt annerledes:

les også

Måtte ha fem stemmer i Rogaland: Her kan Hareide ha tapt KrF-slaget

I motsetning til hvordan avstemninger skjer i Stortinget (utenom valg av stortingspresident, red. anm.), så har partiledelsen innstilt på at landsmøtet fredag skal gjennomføre alle valg skriftlig, og dermed ikke ved bruk av stemmetegn.

På den måten vil ingen kunne vite om delegatene faktisk avgir stemmer på landsmøtet i tråd med hva de har lovet fylkesårsmøtene som valgte dem.

– Dette kommer til å være jevnt helt frem til 2.november, og de som sendes som delegater har ikke bundet mandat, og det gjennomføres skriftlig votering på vårt landsmøte, så det eneste vi kan være enige om på begge sider er at det er jevnt, sier Hareide til VG.

les også

Hør forskjellen på Hareides Erna-løfter selv: Er dette samme mannen?

Gjør unntaket til hovedregel

Ved KrFs to siste landsmøter, i 2015 og 2017, står det i landsmøtereglementet at avstemningene på landsmøtet som hovedregel skal skje åpent og ved bruk av stemmetegn, der delegatene må vise med stemmekort i salen hva de stemmer på.

«Avstemning skjer skriftlig der det er naturlig, eller dersom minst 5 medlemmer krever det, for øvrig ved stemmetegn», står det i reglementet fra fjorårets landsmøte.

Men i forkant av partiets ekstraordinære landsmøte har partiledelsen foreslått endringer. I forslaget (side 6) til landsmøtereglement er teksten en helt annen:

«Avstemning skjer skriftlig», står det i forslaget.

HAREIDES HØYRE HÅND: Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, her i et møterom på Stortinget i Oslo mens hun lytter til Knut Arild Hareides tale til landsstyret i KrF 28. september i år. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kan bli omgjort

Blant Hareides støttespillere er det klare forventninger om at flere delegater som nå sier de vil stemme blått eller på å forbli i opposisjon, likevel vil stemme på Hareides alternativ fordi ingen vil kunne vite hvem som har stemt hva når voteringen er skriftlig.

Lederne for KrFs to største fylkeslag på landsmøtet, Rogaland (16 delegater) og Agder (18 delegater), er usikre på om det er lurt med skriftlig, hemmelig avstemning på landsmøtet.

les også

Olaug Bollestads dramatiske historie: – Tenkte «nå blir han ødelagt i hjernen, han får ikke oksygen»

Pluss content

– Dette har jeg ikke tenkt på før du nevner det nå. Jeg må nesten tenke litt på det. Hvis det blir en problemstilling, så får vi diskutere det, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF.

les også

Anklager Hareide og Johnson for rigging: – Styrer prosessen til fordel for Hareide

– Jeg synes dette er betimelige spørsmål, som vi må diskutere. Jeg utelukker ikke at vi må ta opp dette på landsstyremøtet torsdag. Jeg er i utgangspunktet spørrende til hva som er argumentet for hvorfor det skal være skriftlig votering, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder KrF, og legger til:

– Særlig fordi vi har lagt mye arbeid ned i å sikre at delegasjonene nettopp skal representere fylkets syn, sier han.

STØRST: Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug på årsmøtet til Agder KrF i Lillesand fredag kveld. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Hareides trussel

I tillegg er det én viktig x-faktor som kan få delegater som har lovet å stemme blått til å endre standpunkt:

Dersom Knut Arild Hareide under landsmøtet truer med å gå av.

VG har fått bekreftet fra flere kilder, uavhengig av hverandre, at partilederen, på direkte spørsmål fra medlemmer i sitt eget sentralstyre, har sagt at han ikke vil være riktig mann til å føre KrF inn i dagens regjering, slik NRK meldte forrige uke. Hareide har så langt nektet å avklare offentlig at han vil gjøre dette.

Etter at denne saken ble publisert tok kommunikasjonsrådgiver for Knut Arild Hareide, Dag Fedøy, kontakt med VG. I en tekstmelding skriver han:

«Et samlet sentralstyre og et samlet landsstyre var enige om at voteringen på landsmøtet var så viktig at den måtte foregå skriftlig, ikke minst av hensyn til mindretallet i fylker på begge sider. En måtte unngå at delegater presses av flertallet på begge sider. Alle har vært opptatt av at folk skal kunne stemme i tråd med sin egen overbevisning i et så viktig spørsmål», skriver Fedøy til VG.

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Knut Arild Hareide
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Advarer mot åpent KrF-valg: – Et spørsmål om partilederens fremtid

 2. Hareide håper blå KrF-ere sentralt skal snu i hemmelig valg

 3. KrF-drama i kulissene: Jobber for å snu åtte blå delegater til rødt

 4. Ropstad åpner for å skrote hemmelig valg

 5. Måtte ha fem stemmer i Rogaland: Her kan Hareide ha tapt KrF-slaget

Fra andre aviser

 1. KrF-topper: – Uaktuelt med kabinettsspørsmål fra Hareide

  Aftenposten
 2. KrFs nestledere: Uaktuelt av Hareide å stille kabinettsspørsmål

  Bergens Tidende
 3. Hareide nekter å gi opp før landsmøtet har sagt sitt

  Bergens Tidende
 4. Hareide kan juble etter første runde. Nå har han større grunn til å håpe på seier.

  Aftenposten
 5. Hareide vil ikke endre spillereglene før landsmøtet

  Bergens Tidende
 6. KrF-topper ber Hareide gi beskjed før landsmøtet hvis han vil trekke seg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder