Utbyttefest i kraftbransjen

(VG Nett) Av hver krone norske kraftselskaper tjente i fjor, gikk 80 øre til utbytte til eierne.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Av et resultat på 2,8 milliarder kroner i Statkraft fjor, ble 2,6 milliarder kroner - eller 95 prosent av årsresultatet - betalt i utbytte. Statnett hadde et årsresultat på 570 millioner kroner, hvorav 518 millioner ble betalt i utbytte.

Utenlandske eiere

Kommunikasjonsdirektør Kristian M. Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL)bekrefter overfor NTB at stat og kommuner eier 85 prosent av kraftbransjen i Norge.

Resten eies av private investorer og utlendinger, i hovedsak finske Fortum. Dermed forsvinner en god del av de fem milliarder kronene i baklomma på private investorer - eller til utlandet. Vanlige skattebetalere kunne sikkert også ha tenkt seg en noe lavere strømpris i fjor, i stedet for å bidra til milliardutbytte til blant annet staten og kommunene gjennom skyhøye strømpriser.

Paradoks

Seksjonssjef Magne Eek hos Forbrukerombudet sier til NTB at Forbrukerombudet ikke har noen oppfatninger om det overordnet politiske når det gjelder kraftbransjen.

-Men dersom forbrukerne har oppfatninger om bransjen, kan de reagere ved å kjøpe strømmen sin der den er billigst. Det er gjerne en sammenheng mellom prisen selskapene tar for strømmen og overskuddet selskapene sitter igjen med, sier han.

Eek er kritisk til påstanden om at forbrukerne indirekte får utbyttet tilbake gjennom bedre tjenestetilbud i kommunene. Han sier at det i tillegg er et paradoks at kun kjøp av strøm er konkurranseutsatt. Forbrukerne har ingen innflytelse på nettselskapene, og heller ikke på Statkrafts virksomhet - annet enn gjennom valg av politikere. Forbrukerrådet ønsker ikke å kommentere utbyttefesten i kraftbransjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder