FULL STORM: Det blåser fremdeles full storm enkelte steder på Nordlands-kysten. Her fra orkanen i Trøndelag for to år siden. Foto: SCANPIX.

Ekstremværet «Mona» herjer

(VG Nett) Vind opp mot orkans styrke er målt i Nordland og lavtrykket merkes så langt sør som Røros. En rekke veier og ferjestrekninger er stengt.

Roar Dalmo Moltubak
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det skjer ikke ofte at et stormsenter får navn her til lands, men lavtrykket som nå befinner seg over Lofoten, er så kraftig at Meteorologisk Institutt i går utstedte ekstremvarsel for ekstremværet «Mona».

- Det blåser fortsatt full storm flere steder, og vinden har vært oppe i 31-32 m/sekund, som ligger tett opp mot orkans styrke, sier meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center til VG Nett.

Trafikken lammet

I går kveld ble Europaveien over Saltfjellet stengt på grunn av uvær. Vegen er hovedfartsåre i Nordland.

- Saltfjellet er stengt og fergetrafikken langs kyststamveien er også stoppet på flere strekninger, sier vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen for Nord-Norge Vigdis Lorentzen til VG Nett.

- Vi håper vinden løyer slik at vi kan få i gang kolonnekjøring i løpet av ettermiddagen, men akkurat nå er nordlige deler av Nord-Norge avskåret fra resten av landet, sier Lorentzen.

Her finner du oppdatert oversikt over stengte veier

Mange små skader

I Myken i Nordland ble det målt 32.0 m/sekund - orkan er 32.8 m/sekund. Hele natten det blåst full storm, dvs. 25 m/s. langs hele Nordlands-kysten.

- Det blir skikkelig dårlig vær sør for Lofoten i alle fall frem til kvelden, sier Grønnevet.

I Bodø blåser det akkurat nå full storm, men ifølge politiet er det kun meldt om små skader som følge av uværet.

- Vi har fått inn cirka 20 meldinger om mindre skader etter uværet. Det dreier seg i hovedsak om stillaser som har blåst over ende og båter som har slitt seg. Ingen personer er kommet til skade, og nå har vinden stilnet noe, sier operasjonsleder Arve Westgaard i Salten politidistrikt til NTB.

Nytt uvær på vei

Selv om den verste vinden vil gi seg i løpet av kvelden, er det grunn til å være forberedt på mer uvær. Et nytt lavtrykk er nemlig i ferd med å danne seg utenfor Norges-kysten.

- Vi vil få et nytt kraftig lavtrykk på onsdag. Hvor det vil danne seg er vanskelig å si i dag, men for å si det sånn: Hvis naustet ditt blåser ned i dag, ville jeg ikke bygd det opp før onsdagens uvær, sier meteorolog Martin Grønnevet til VG Nett.

Sjekk været der du bor!

For sørlige deler av Østlandet, Sørlandet og Vestlandet vil det fremdeles være kaldt, men begrenset med nedbør. Likevel - i fjellområdene vil det blåse godt.

- På fjelltoppene i nordlige deler av østlandet vil man merke vinden fra «Mona», mens resten av Sør-Norge ligger skjermet for de verste vindstyrkene, sier Grønnevet.

I dag er riksvei 51 Valdresflye midlertidig stengt på grunn av uvær - og over Hardangervidda blåser det stiv kuling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder