NÆRE ALLIERTE: Anniken Huitfeldt var Trond Giskes nestleder da han ledet AUF, og hans etterfølger i lederstolen. Siden har de vært tette både politisk og personlig. Foto: Trond Solberg VG

Ble oppfattet som et forsøk på å påvirke: Huitfeldt tok opp VG-intervju om Giske-SMS-er med Raymond Johansen

Raymond Johansen bekreftet til VG at han hadde kalt inn Trond Giske på teppet etter SMS-er til en AUF-kvinne (19). Før saken kom på trykk, tok Anniken Huitfeldt intervjuet opp med Johansen.

 • Eirik Mosveen
 • Marie Melgård
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Situasjonen i Ap beskrives nå som kritisk, og klokken sent torsdag kveld ble det avholdt ekstraordinært sentralstyremøte på telefon.

Samtalen mellom Huitfeldt og Johansen fant sted halvannen uke før VG publiserte sin sak om Giske og tekstmeldingene den 14. desember.

I 2011 kalte daværende partisekretær Johansen Giske inn til et møte etter at Giske hadde sendt SMS-er til en 19 år gammel AUF-politiker. I intervjuet med VG bekreftet Johansen saksgangen.

I samtalen med Johansen opplyste Huitfeldt om at det andre intervjuobjektet i VGs sak, tidligere generalsekretær i AUF Tonje Brenna, hadde bedt om å få sitt intervju trukket.

Selv om VG på dette tidspunktet ikke hadde tatt kontakt med henne om saken, kjente Huitfeldt til Tonje Brennas begrunnelse for å trekke et intervju hun hadde skriftlig godkjent kort tid i forveien.

Huitfeldt skal i samtalen ha forklart Raymond Johansen at Brennas begrunnelse var at den da 19 år gamle jenta ikke ønsket offentlig omtale. Johansen skal etter det VG forstår ha svart at han ikke gjorde noe annet enn å beskrive de faktiske hendelsene fra 2011.

Det skal ikke på noe tidspunkt ha vært aktuelt for Johansen å trekke eller forandre sitatene i intervjuet med VG. VG lot heller ikke Brenna få trekke sitt intervju.

Bakgrunn: Bitter konflikt etter Giskes sms-er

Tok opp saken i Lisboa

Samtalen skal ha funnet sted 2. desember, da Johansen var på et møte i det europeiske sosialistpartiet PES i Lisboa. Blant de øvrige deltakerne var Huitfeldt, som blir regnet som en av Giskes nære allierte i Ap.

Huitfeldt, som har vært leder av Aps kvinnenettverk siden 2007, skal ikke ha kommet med noe eksplisitt krav, eller ønske, til Raymond Johansen om at han fulgte Brennas eksempel.

Etter det VG erfarer, skal Johansen og hans følge likevel ha oppfattet det som om Huitfeldt forsøkte å legge et press på ham om, eller forsøke å påvirke ham til, å trekke eller forandre sitatene, slik at VGs sak ikke kunne publiseres.

Man tolket hendelsen som at det kunne være fornuftig å ta hensyn til den unge kvinnens ønske, selv om dette ikke skal ha blitt fulgt opp av Huitfeldt ved å spørre Johansen om han burde vurdere å gjøre det samme.

Raymond Johansen ønsker ikke kommentere denne saken. VG har de siste ukene fått bekreftet historien fra en rekke kilder i Ap.

Interne maktkamper

Som VG har omtalt, utløste VG og andre mediers undersøkelser av SMS-saken rundt Giske en intens stemning i Arbeiderpartiet:

Intensiteten i denne saken steg flere hakk etter at Anniken Huitfeldt onsdag etter møtet i Lisboa, den 6. desember, advarte partiets stortingsgruppe mot faren for at rykter om trakassering kunne bli brukt i interne maktkamper.

«I mindre alvorlige saker sa jeg at det måtte være mulig å gå på en smell, få en irettesettelse, be om unnskyldning, for så å gå videre», forklarte Huitfeldt på sin egen Facebook-side. Saken ble først kjent i Dagens Næringsliv.

VG snakket den gang med flere kilder som har oppfattet at det Huitfeldt sikter til i sine innlegg, blant annet handler om saken om Giskes tekstmeldinger fra 2011.

VG har prøvd å få en kommentar fra Anniken Huitfeldt om denne saken, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Huitfeldt har de siste ukene ikke på på noe tidspunkt ønsket å la seg intervjue av VG.

Se Støre kommentere krisen rundt Trond Giske:

Ikke aktuelt

Saken den gang begynte med at kvinnen på 19 år tok kontakt med sin overordnede, generalsekretær Tonje Brenna i AUF. Hun lurte, ifølge Brenna, på om det var normalt at hun hadde mottatt tekstmeldingene, som skal ha handlet om hvor det var fest. Brennas konklusjon, etter å ha hørt kvinnens historie og selv sett tekstmeldingene, var at dette «ikke var ålreit».

Trond Giske var på dette tidspunktet 44 år og næringsminister. Han var hovedgjesten på partiarrangementet, etter at statsminister og partileder Jens Stoltenberg måtte melde avbud.

VG har spurt Brenna om hun har vært i kontakt med Huitfeldt eller Giske om saken i forkant av at hun ba om å få trekke intervjuet sitt. Brenna har ikke villet svare på dette.

Flere artikler

 1. Bitter Ap-konflikt etter Giskes SMS-er

 2. Ville at referanser til «maktkamp» skulle fjernes: Huitfeldt forlangte endringer i Oslo Aps #metoo-opprop for å støtte det

 3. Støre om Giske: Har oppført seg uforenlig med partiets regelverk

 4. Kilder til VG: Giske går av som nestleder etter gjentatt press fra Støre

 5. Giske-varsler trakk NRK-intervju etter reaksjon fra mektige Ap-kvinner

Fra andre aviser

 1. Dette er Giske-saken dag for dag

  Aftenposten
 2. Støre kaller Trond Giske inn på teppet etter nye varsler

  Aftenposten
 3. Trond Giske vil kjempe for å beholde nestledervervet

  Fædrelandsvennen
 4. Trond Giske trekker seg som Ap-nestleder

  Fædrelandsvennen
 5. Giske mener flere av varslene mot ham er «grunnløse og falske»

  Aftenposten
 6. Trond Giske trekker seg som Ap-nestleder

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no