SLO SEG INN: De ukjente gjerningspersonene slo seg inn i huset, og deretter inn på soverommet med denne sleggen. Foto: Politiet

Ektepar opplevde marerittet: Lever i frykt etter sleggeangrep

ASKER (VG) Sleggeangrepet, som påtalemyndigheten mener at Christer Tromsdal står bak, fikk store konsekvenser for ekteparets liv.

I det møblerte hjemmet, med utsikt til fjorden, tok de ukjente gjerningsmennene seg inn en hagedør sent om kvelden 17. juni 2012.

Ektemannen gikk ut i stuen, hvor han så de maskerte personene som hamret løs mot verandadøren med en slegge.

– Jeg så to figurer med finlandshetter. Jeg skjønte at dette ikke var noen ungdommer, sier mannen.

På befaring

I fjor sommer ble finansakrobaten Christer Tromsdal (50) og et tidligere gjengmedlem (33) fra Oslos kriminelle underverden tiltalt i straffesaken – seks år etter angrepet mot det eldre ekteparet på Vollen i Asker i 2012. De nekter straffskyld.

Påtalemyndigheten mener at finansakrobaten ga eks-gjengmedlemmet oppdraget med å hyre inn torpedoer til anslaget.

les også

Politiet: Skjult opptak viser at Tromsdal sto bak torpedoer

Naboen til ekteparet var nemlig meddommer i en straffesak mot Tromsdal, og politiet mener at anslaget egentlig skulle ha blitt begått mot denne meddommeren.

Tirsdag, samme dag som rettssaken mot Tromsdal og 33-åringen startet, var retten på befaring i huset til ekteparet på Vollen.

ÅSTEDET: Retten var på befaring på åstedet tirsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– De skulle ikke stjele

Både på soverommet og i stua sto ekteparet og forklarte seg om den dramatiske hendelsen og følgene den han fått for dem.

Særlig kona forteller at anslaget har fått store innvirkninger på hennes liv.

les også

Tromsdal-offer siktet for million-heleri: Skjuler seg i Spania

– Jeg kan ikke gå på besøk til folk hvis det er blitt mørkt, ikke hvis ektemannen min er borte. Hvis han er borte, sover jeg på hemsen. Når jeg har gått opp, synes jeg det fryktelig vanskelig å komme meg ned igjen, sier kona.

– Jeg skyter!

Ektemannen forteller at han den junikvelden i 2012, etter å ha sett de maskerte mennene slå mot verandadøren, løp tilbake på soverommet for å søke tilflukt, der også kona gjemte seg.

Ektemannen låste døren til soverommet bak seg, og fant deretter frem en pistol som han tok med seg til et tilstøtende baderom. Der monterte han våpenet.

I mellomtiden hamret gjerningspersonene løs på den låste soveromsdøren, og kom seg inn. En av dem slo mot en gardin, fordi de trodde ektemannen gjemte seg bak den. Det gjorde han ikke.

I RETTEN: Stein Vale fører saken for påtalemyndigheten, her sammen med Tromsdal-forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Isteden kom ektemannen ut av baderommet, rettet pistolen mot dem og sa:

«Jeg skyter!»

Våpenet virket avskrekkende og gjerningspersonene løp ut av soverommet. Ektemannen løp etter, og da kastet gjerningspersonene pyntegjenstander mot ham, forteller han.

– Jeg ropte igjen at «jeg skyter», sier ektemannen.

Den ene gjerningspersonen skal ha sagt noen ord, på et østeuropeisk språk antar ektemannen, før begge forsvant ut av boligen.

TILTALT: Christer Tromsdal er tiltalt for å ha bestilt sleggeangrepet. Foto: Marte Vike Arnesen

– Sleggen ble lagt igjen, den lå oppi hundesengen, sier ektemannen i dag.

– Hva ble ødelagt?

– Døren og vinduet på soverommet. De hadde også dratt sleggen langs veggen, og de kastet den fra seg på stuegulvet, sier kona.

– Var de ute etter noe, spør en av aktørene om.

– Vi trodde jo at det var en ran, men dette var ikke noe innbrudd, sier ektemannen.

– De skulle ikke stjele noe. Lommebøker og PC-er lå fremme. Det samme gjorde sølvtøyet, sier kona.

Sover med luftpistol

– Hvilke endringer har dere gjort etter hendelsen, spør en av aktørene.

– Alle vinduene i planhøyde og på soverommene har innbruddssikkert glass. Vi låser alle dørene i gangen. Vi låser døren til stua hver kveld. Jeg har også voldsalarm. Den gir meg en trygghet. Jeg sover også der oppe når ikke han (ektemannen) er hjemme, sier kvinnen og peker opp på en hems, sier kona.

Et skjulested.

– Jeg har også med meg en luftpistol når jeg skal sove.

– Slik var det ikke før. Da låste vi ikke døren en gang, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder