Naboer fikk munnkurv: – Dette skulle legges lokk på, selv ektefeller imellom

LØRENSKOG (VG) – Sjokkerende, sier nærmeste nabo av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) til VG om forsvinningen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er jo egentlig sjokkerende, de opplysningene vi har fått. Jeg tenker at vi ikke har tradisjon med den type kriminalitet i Norge, sier Rolf A. Letvik til VG.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært savnet fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog siden 31. oktober i fjor. Hun er gift med en av Norges rikeste menn, Tom Hagen.

Letvik har kjent ekteparet i nabohuset siden midten av 1970-tallet og beskriver det som et nært naboforhold.

– Vi bygde samtidig i Sloraveien i 1980, helt parallelt, og hjalp hverandre mye under byggeprosessen, sier han.

– Hundehold er en felles interesse, sier Letvik om forholdet til forsvunne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Foto: Jørgen Braastad, VG

– Har du snakket med Tom Hagen i det siste?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Jeg har ikke hatt kontakt med Tom direkte.

For noen uker siden fikk Letvik en telefon fra politiet om saken. De lurte på om han hadde sett noe spesielt. Han hadde ikke det, men meldte senere om det han anså som et mistenkelig kjøretøy på naboeiendommen, der registrering av bilen og skiltet ikke samsvarte. Han vil ikke gå nærmere inn på informasjon han har gitt politiet.

Les også: Politiet brukte falske skilt

Naboer med munnkurv

Flere naboer VG har snakket med forteller til VG at nabolaget har fått streng beskjed om å ikke snakke om forsvinningssaken de siste ukene.

– For å si det mildt, kom politiet med en sterk anmodning om at dette skulle legges lokk på, selv ektefeller imellom. Etter som tiden gikk er det jo naturlig at naboer snakker sammen, så etter hvert var det kontakt mellom oss, sier Letvik.

les også

Krav om løsepenger: Ni millioner euro i kryptovaluta

Pratet sist om ny valp

Han har bare positive ting å si om 68-åringen, som han omtaler som «Lisbeth», navnet hun bruker i det daglige.

– Hun er en veldig hyggelig person, utadvendt og en familieperson. Veldig opptatt av familien sin og barnebarn og en dyrekjær person, sier han.

VED HUSET: Politiet har onsdag satt opp en mobil politipost ved huset der de mener at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant. Politiet stopper forbipasserende og spør etter mulige observasjoner. Foto: Jorgen Braastad

Hundeinteressen var ifølge Letvik et naturlig kontaktpunkt mellom ham og Hagen, og den siste samtalen han hadde med Hagen, handlet også om hund.

les også

Opplysninger til VG: Ektemannen skal ha funnet trusselbrev

– Noen få dager før jeg dro på hytta, i siste halvdel av oktober, ropte hun på meg, for da hadde hun kjøpt seg ny whippet-valp. Den var kanskje en åtte-ni uker, så hun ville veldig gjerne vise frem den. Vi hadde en koselig prat, sier han.

Han har vært svært bekymret for at det kan ha skjedd 68-åringen noe.

– Håpet er selvfølgelig at hun er ivaretatt der hun er og at hun skal komme til rette i god behold.

GODE NABOER: – Vi har kjent hverandre i mange tiår, og det har vært veldig mye kontakt familiene mellom, sier Rolf A. Letvik til VG. Foto: Jørgen Braastad, VG

Nabo: – Skjer det sånt her?

– Blid, rolig, hyggelig.

Slik beskriver en annen av de nærmeste naboene den savnede 68-åringen. Kvinnen klarer ikke å tro at naboen trolig er bortført.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Dette er saken

– Du blir bare stum. Skjer det sånt her? Bortført. Jeg klarte nesten ikke å ta inn over meg at det er sant.

Få med deg fortløpende oppdateringer om Lørenskog-forsvinningen i VGs direktestudio her.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, forteller at hun fikk vite om forsvinningen først onsdag morgen. Hun har ikke reagert på lite aktivitet fra naboen.

– Det er et veldig stille og rolig hjem, det skjer ikke mye. Jeg ser veldig sjelden sjefen selv. Men kona går tur med en hund som de har.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Slik bygget Tom Hagen opp milliardformuen

Sperret av tomten

Onsdag morgen har politiet sperret av tomten rundt boligen til ekteparet Anne-Elisabeth Falkevik Hagen og Tom Hagen.

Flere naboer forteller til VG at de har merket økt biltrafikk i området den siste tiden, men ellers ingenting mistenkelig. De forteller at de bor i et stille og rolig område.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Foto: Privat

Nærmeste nabo har kun reagert på at det ikke var måket på eiendommen.

– Det snødde jo nå de siste dagene, og der var det ikke måket, men det sto en bil der – det var noen spor innpå der, forteller hun.

– Hatt det helt forferdelig

En annen nabo på 83 år forteller til VG på telefon at hun ble kontaktet av politiet for en stund siden.

– De spurte om jeg hadde sett noe unormalt, men det hadde jeg ikke. Det er bare to hus mellom oss, sier hun.

Hun forteller at hun kjenner familien, og at hun har omgang med den forsvunne naboen.

– Jeg satt på med henne (Anne-Elisabeth Falkevik Hagen red.anm.) til seniordans en uke eller to før hun forsvant. Jeg har hatt det helt forferdelig. Jeg synes det er veldig vanskelig, og begriper ikke at dette har skjedd, sier hun.

Kjent familien i 40 år

En annen nabo og venn av familien ble kontaktet av et familiemedlem med beskjed om å videreformidle den alvorlige nyheten til de nærmeste naboene.

– Det er utrolig at noe sånt kan skje. Det er helt uvirkelig. Jeg har kjent dem i 40 år og vi kan ikke tro det, sier han til VG.

En annen venn av familien sier at forsvinningen var helt ukjent for ham.

– Det er helt forferdelig, jeg har ikke noe annet å si. Det er helt ubegripelig. Alle jeg har snakket med i kretsen rundt familien er i sjokk, sier han.

les også

Jørn Lier Horst om mulig kidnapping: – Unikt i norsk sammenheng

En av Norges rikeste

Falkevik Hagen, opprinnelig fra Gran på Hadeland, giftet seg som 19-åring med jevnaldrende Tom Hagen. Sammen har de tre voksne barn og flere barnebarn.

Tom Hagen innehar i dag plass nummer 172 på finansbladet Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Hagen driver stort innen kjøp og salg av strøm, i tillegg til eiendomsutvikling.

Den anslåtte nettoformuen var i 2018 på 1,7 milliarder kroner, ifølge Kapital.

les også

Dette er Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

VG får opplyst at det er stilt krav om løsepenger – ni millioner euro i kryptovaluta – for 68-åringen. Kravet, som tilsvarte 85,9 millioner kroner da 68-åringen forsvant, gjør at politiet mener de står overfor en kidnappingssak.

Etter det VG får opplyst mener politiet at motivet for den antatte kidnappingen er økonomisk vinning.

Polititeori: Tatt hjemme

Den 68 år gamle hjemmeværende trebarnsmoren og bestemoren skal ha forsvunnet fra hjemmet i Sloraveien på Fjellhamar onsdag 31. oktober i fjor.

Politiet mener at eneboligen er åstedet for den antatte bortføringen. Det skal ikke ha vært spor etter innbrudd i boligen – og det skal heller ikke ha vært videoovervåkning i eller utenfor huset som har kunnet hjelpe politiet.

Etter det VG får opplyst er politiets teori at hun ble angrepet på badet. Det skal ha blitt funnet spor inne i huset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder