Hareides røde wonderboy vendte ham ryggen: Var den som sikret blått KrF-flertall

GARDERMOEN (VG) I et høydramatisk og tårevått landsstyremøte i KrF snudde fire røde medlemmer ryggen til partileder Knut Arild Hareide og sikret Erna Solbergs flertallsregjering. En av dem er Hareides yndling: stortingsrepresentant Tore Storehaug (26) fra Sogn og Fjordane.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eirik Mosveen
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Med dramatiske to stemmers overvekt sikret nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad avgangen til Hareide som leder og KrFs inntreden.

les også

Stemmedrama i KrF: Inn i regjering med to knappe stemmers overvekt

Men det flertallet i landsstyret ville de ikke fått om ikke fire av de røde medlemmene av landsstyret ikke hadde skiftet mening.

Ifølge VGs kilder er de fire som snudde:

 • stortingsrepresentant Tore Storehaug
 • fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland
 • fylkesleder Espen Hasle fra Oslo
 • KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland

Bekkevold og Hareide stemte mot

Og dermed endte landsstyrets avstemning med 19 stemmer for og 17 stemte mot regjeringsplattformen. I stortingsgruppen var det kun Geir Jørgen Bekkevold og Hareide selv som stemte mot.

– Denne regjeringen har ikke et sterkt mandat i ryggen. Det blir en lekestue for Støre frem til 2021, dette, sier en kilde på rød side til VG.

Mest oppsikt vekker det at nettopp Tore Storehaug, som er en nær alliert av Hareide, valgte å gå mot partilederen. Storehaug er KrFs yngste og mest fremadstormende stortingsrepresentant.

Etter det VG erfarer hadde ikke Storehaug på forhånd signalisert at han var villig til å støtte Ropstads regjeringsplattform. Under møtet tok han ordet og sa at han var i tvil om hva han skulle stemme, men han forklarte ikke hvorfor han til slutt valgte å stemme for plattformen.

KrFs partisekretær Hilde Frafjord Johnson, en av kampgeneralene på rød side i fjor høst, sier dette på spørsmål om hva hun synes om Storehaugs snuoperasjon:

– Ingen kommentar.

NÆRE ALLIERTE: Tore Storehaug og Knut Arild Hareide, her i forbindelse med den høytidelige åpningen av det 162. Storting i 2017. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Møte i syv timer

Under KrFs dramatiske retningsvalg i høst var han en av de mest sentrale strategene i Hareides team, og han var en av Hareides fremste våpendragere på fylkesårsmøtene i partiet.

VG forsøkte å få en kommentar fra Storehaug på vei ut av møtet, men han avviste bestemt å gi noen uttalelser.

Møtet i KrFs landsstyre startet klokken 14 og varte i over syv timer før det til slutt valgte å godkjenne regjeringsplattformen. Underveis i møtet skal flere ha grått åpenlyst, særlig da Knut Arild Hareide tok ordet og sa at han gikk av som partileder.

I sin tale fortalte Hareide at hans avgang var den selvbestemte konsekvensen av det retningsvalget han i høst valgte å be partiet om å ta.

Les også

 1. Hareide går av som partileder

  Knut Arild Hareide har gått av som partileder i Kristelig Folkeparti.

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Solberg-regjeringen
 3. Knut Arild Hareide
 4. Politikk

Flere artikler

 1. Storehaug bestemte seg i siste øyeblikk

 2. Kilder til VG: Ropstad hyrer inn KrF-veteran for å hjelpe ham med regjeringsforhandlingene

 3. Hareide nærmere å bli leder for KrFs stortingsgruppe

 4. KrF blør medlemmer: 500 færre enn i 2018

 5. VG avslører: Ropstad sa han ønsket rød seier internt, men startet abort-hardkjør og rå maktkamp mot Hareide etter superhemmelig møte med Solberg

Fra andre aviser

 1. Hareides nære allierte bidro til å felle ham: – En av de dagene jeg må grunne over helt til jeg sitter på gamlehjemmet

  Aftenposten
 2. KrF går inn i regjeringen med én stemmes overvekt: – En historisk dag

  Bergens Tidende
 3. Grøvan taus om Hareides rolle

  Fædrelandsvennen
 4. Knut Arild Hareide kjente på blandede følelser da han gikk av

  Bergens Tidende
 5. Han kan ha avgjort regjeringsspørsmålet: – Det vil jeg tenke mye på

  Bergens Tidende
 6. – Håpet Knut Arild skulle stemme for

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no