Norske politikere om Thorvald Stoltenberg: – En klok og hyggelig mann

Politikere fra alle partier er i sorg over nyheten om Thorvald Stoltenbergs død.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den profilerte tidligere Ap-politikeren og diplomaten Thorvald Stoltenberg gikk bort fredag formiddag.

Hvordan minnes du Stoltenberg? Send inn din siste hilsen her.

les også

Thorvald Stoltenberg er død

JOBBET SAMMEN: Gro Harlem Brundtland mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang med stor sorg. Her er de to foran Slottet i 1990. Foto: Per Fronth Nygaard

«Gro, jeg har levd et fantastisk liv»

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mottok budskapet om Stoltenbergs bortgang med sorg.

– Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv. Jeg forsto på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham, skriver hun i sitt minneord.

Brundtland beskriver Stoltenberg som en person som hadde en «helt usedvanlig evne til å nå inntil de mennesker han møtte og de han arbeidet sammen med».

– Jeg har vært utrolig imponert over energien og pågangsmotet, stå på humøret, også helt opp til de aller siste månedene og årene. Ingen oppgave for liten, ingen for stor. Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år.

– Jeg takker Thorvald for alt han har stått for, ute og hjemme, hans evne og vilje til å representere Arbeiderpartiet, Regjeringen og vårt land på en så overbevisende måte, i tiår etter tiår, skriver hun.

Brundtland og Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsmøte i 1989. Foto: Christian Fougner

– Han var nyttig for Norge

Tidligere Høyre-politiker og statsminister, Kåre Willoch, beskriver nyheten som tragisk, og forteller at han satte veldig stor pris på Stoltenberg.

Han beskriver Stoltenberg som en meget klok og hyggelig mann, og en erfaren og kunnskapsrik politiker som har vært nyttig for Norge.

– Jeg hadde stort utbytte av våre politiske samtaler. Sist jeg snakket med han var for et år siden da vi diskuterte utformingen av det nye regjeringskvartalet, sier han.

– En betydningsfull mann

Carl I. Hagen beskriver nyheten som trist:

– Det er alltid trist å høre når en betydningsfull mann som Thorvald går bort. Jeg hadde gleden og æren av å møte han i flere debatter og valgkamper. Vi var ofte rykende uenig men jeg hadde stor respekt for han og vi kom godt overens, sier han, og legger til at de to hadde svært like synspunkter og meninger om ruspolitikken.

Sist de møttes var under boklanseringen til den norske aktivisten Arild Knutsen, som har markert seg særlig i kampen for stoffbrukeres rettigheter.

– En bauta har gått bort

Kort tid etter at familien kunngjorde dødsfallet, begynte kondolansene, minneordene og hyllestene å strømme inn på sosiale medier.

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på Twitter vi «husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske».

– Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge, skriver hun videre.

Venstre-leder Trine Skei Grande skriver at det var en utrolig trist beskjed å få.

– Nå mistet vi et menneske som har forstått at diplomatiet handlet om mennesker og at politikk handler om å se både de store og de små.

Stortingspolitiker Abid Raja (V) skriver at en meget stor norsk politisk bauta har gått bort.

– Thorvald Stoltenberg var alltid hyggelig å møte, både vis, omtenksom og solidarisk. Mine dypeste kondolanser til familien. Hvil i fred, twitrer han.

– Har formet norsk utenrikspolitikk

Kjell Magne Bondevik har mange gode minner å se tilbake på med den tidligere utenriksministeren.

– Han var alltid veldig raus og oppmuntrende, og ikke minst varm og nær som person. Et par dager før jeg skulle ta over som utenriksminister, inviterte han meg hjem til leiligheten sin på Frogner for å gi meg en innføring i jobben. Det viser at han var omtenksom overfor meg som var ny i jobben, selv om vi tilhørte forskjellige parti, forteller Bondevik til VG.

Stoltenberg var også en mann med humor:

– Da jeg leverte nøklene til utenriksdepartementet til ham, sa han spøkefullt: «Takk for at jeg får kontoret mitt tilbake».

Den erfarne politikeren satte sine spor i norsk utenrikspolitikk, mener Bondevik.

– Han har vært med på å forme norsk utenrikspolitikk i lang tid. Det vil stå igjen etter ham.

– Et varmt medmenneske

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, sier at Stoltenberg var et menneske som betydde mye for mange.

– Thorvald Stoltenberg var en betydningsfull utenrikspolitiker gjennom mange år, men mest av alt var han et varmt medmenneske som mange var glad i. Han behandlet alle mennesker med samme respekt, og jeg tror ikke han hadde noen uvenner, sier hun.

Skartveit sier at frokostene hans var velkjente.

– Han hadde en rekke statsledere, deriblant Nelson Mandela ved sitt bord. Thorvald innførte på sett og vis frokostdiplomatiet. Han brukte ofte sjarmen og medmenneskeligheten sin til å oppnå resultater i politikken.

– Vi følte alle at vi var hans nærmeste venn

Thorvald Stoltenberg blir ikke bare beskrevet som en bauta innenfor politikken, men også innenfor Røde Kors-arbeidet i Norge. Han satt som president i den frivillige hjelpeorganisasjonen i tre perioder fra 1999 til 2008.

– Han var en markant president, og har betydd utrolig mye for utviklingen av organisasjonen, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors Norge.

NÆR VENN: Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors minnes Thorvald Stoltenberg med dyp takknemlighet. – Han var en person som var veldig nær med alle. Vi følte alle at vi var hans nærmeste venn, sier Apeland. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Stoltenberg hadde flere saker han jobbet for å fremme i organisasjonen. Blant annet sto han på for frivilligheten i lokalsamfunnene, og reiste hver eneste uke rundt omkring i landet for å snakke med de frivillige. Det fortsatte Stoltenberg med lenge etter at han gikk av som president i Røde Kors.

– Han var også en sterk forkjemper for å skape gode aktiviteter for mennesker som faller utenfor samfunnet, enten som følge av rus, psykiske lidelser, soning eller andre årsaker. Han hjalp dem tilbake til samfunnet, og med å etablere et A4-liv.

– Thorvald påpekte ofte at det er mange av oss som klager over at vi har så kjedelige A4-liv, mens det for andre er en uoppnåelig drøm.

Apeland beskriver Stoltenbergs bortgang som et stort tap for mange.

– Han var en person som var veldig nær med alle. Vi følte alle at vi var hans nærmeste venn. Nå minnes vi ham med dyp takknemlighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder