MÅ SVARE FOR SEG: Byråd for utdanning Inga Marte Thorkildsen (SV) måtte torsdag kveld svare på en rekke kritiske spørsmål i komitémøtet til kultur- og utdanningskomiteen i Oslo. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Thorkildsen om sms til Oslo-rektor: – Idiotisk formulering

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) måtte svare på en rekke spørsmål om en sms sendt til en rektor i Oslo-skolen, samt hennes beskrivelser av samarbeidsutfordringer, da utdanningskomiteen i bystyret møttes torsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det ble tidvis høy temperatur da byråd for kunnskap og oppvekst, Inga Marte Thorkildsen (SV) måtte svare på spørsmål om en sms hun skal ha sendt til en Oslo-rektor for å be om innspill via partiet hennes, SV.

les også

Thorkildsen om varslersak: – Trist at vi har kommet i en slik situasjon

Sms-en ble kjent gjennom et varsel mot byråden tirsdag:

«Vi har jo et utviklingsarbeid nå kalt "barnehjernevernet". I første omgang sterkt fokusert mot 0–6 årsgruppen, men målet er at skolene skal være en del av dette etter hvert. Da er det lett å glemme spesialskolene, og det må vi ikke! Kunne et alternativ være at du sender meg eller SV (så slipper vi å journalføre noe) et notat med viktige innspill fra deg?», skriver hun i sms-en.

– Aldri en hensikt å omgå offentlighetsloven

– Jeg er glad for at dette kommer opp. Det er en klønete og idiotisk formulering av meg i sms-en, og det har aldri vært hensikt å omgå offentlighetsloven, sier Thorkildsen.

– Noen ganger kan det være vanskelig for ansatte i kommunen å gå til byrådet eller å bli identifisert i slike saker, utdyper hun.

SPØRSMÅL: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) under en høring torsdag. Nicolay Langfeldt (i blå skjorte) og Bård Folke Fredriksen fra Høyre er blant de som stilte spørsmål til byråden. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bård Folke Fredriksen i Høyre spør en rekke ganger om byråden har oppfordret personer til å omgå offentlighetsloven også i andre tilfeller, og får til slutt svaret;

– Nei. Poenget her er at det er en sak som ikke trenger journalføres. Og det er vel ikke feil av en byråd å oppfordre enkeltmennesker til å ta kontakt med partiene, som utvikler politikk, spør hun retorisk tilbake.

Står for uttalelsene og har ikke planer om å gå

Saida Begum i Høyre stilte spørsmål om uttalelsene Thorkildsen har kommet med i mediene, der hun beskriver en utfordrende samarbeidssituasjon mellom henne og utdanningsetaten i Oslo.

Til VG onsdag sa Thorkildsen at det har vært vanskelig å samarbeide med Utdanningsetaten over flere år, der Astrid Søgnen sitter som direktør.

les også

Tidligere utdanningsbyråd med støtte til Thorkildsen etter omfattende varsel

– Mine uttalelser i går står jeg for. Det er naturlig å orientere om et vanskelig samarbeidforhold som har pågått over tid, noe som også er bekreftet av min forgjenger.

FRAVÆRENDE: Direktør for utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, var ikke tilstede på møtet torsdag, noe som flere av komitémedlemmene stilte spørsmål ved. Foto: Hallgeir Vågenes

Søgnen var ikke tilstede på møtet og Thorkildsen sier de to ikke har hatt kontakt siden varselet vart kjent.

– Kan begge dere fortsette om det er en konflikt som må løses opp i?

les også

Statsråd om striden i Oslo-skolen: Varselet må tas på alvor

– Det er ikke naturlig for meg å kommentere på eventuelle endringer av arbeidsforhold nå, men jeg har i alle fall tenkt å sitte, sier Thorkildsen på spørsmål fra VG.

Må redgjøre for komiteen nok en gang

Odd Einar Dørum (V) i komiteen reagerer på Thorkildsens antydninger om at politiske føringer er trenert eller motarbeidet av etaten, uten at hun til komiteen vil redegjøre for hva eller hvordan.

– Det er ikke alt i samhandling mellom politisk ledelse og underordnet etat som trenger å tilflyte offentligheten til en hver tid, derfor forsøker man å løse dette forløpende, svarer Thorkildsen.

les også

Statsråd om striden i Oslo-skolen: Varselet må tas på alvor

– Jeg forventer faglig motstand, men til syvende og sist er det politisk ledelse, som er demokratisk valgt, som gir styringssignalene og motstanden må stoppe i tide, legger byråden til.

Dørum fikk flertall for et forslag om at byråden på et senere tidspunkt kommer tilbake til komiteen og redgjør for det vanskelige samarbeidsforholdet.

Får støtte fra byrådslederen

Det var tirsdag at deler av ledergruppen i Oslo-skolens administrasjon sendte inn et varsel mot Thorkildsen, der de blant annet beskriver hennes oppførsel som «trakasserende og utilbørlig», «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Byrådsleder Raymond Johansen vil ikke kommentere varselet, men sier at;

– Administrasjonen har startet en grundig vurdering av hvordan saken skal behandles. De vil om noe tid komme tilbake med sine vurderinger, sier han.

TILLIT: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier han har tillit til at Thorkildsen håndterer saken på en god måte. Foto: Frode Hansen

Til VG bekrefter byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han er kjent med at det over tid har vært utfordringer i styringsdialogen med Utdanningsetaten.

– Jeg har tillit til at dette håndteres på en god måte av byrådsavdelingen og fagbyråd Inga Marte Thorkildsen, sier Johansen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder