Politiet mener Skofterud manøvrerte feil i mørket

Arendal-politiet avventer rapport fra obduksjonen og kriminaltekniske undersøkelser, men er stort sett ferdig med etterforskningen av Vibeke Skofteruds ulykke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Alt tyder på at ulykken skjedde da Skofterud traff skjæret med vannscooteren.

– Det er svært vanskelig å manøvrere på sjøen i mørket. Det kan være forskjellig fra gang til gang, selv om man kjører den samme ruta, sier etterforskningsleder Torbjørn Trommestad i Agder politidistrikt til VG.

De mener at mørket og dårlig sikt kan ha bidratt til at hun manøvrerte feil og krasjet.

– Vi har en helt sikker observasjon av henne på et sted som ligger ganske nær ulykkesstedet. Ting tyder på at hun har kjørt i retning av hytta og beklageligvis manøvrert feil i mørket og truffet fjellet, sier Trommestad til NTB.

Politiet antar at sammenstøtet skjedde rundt midnatt.

– Vi har en helt sikker observasjon av Skofterud rundt midnatt, sier Trommestad.

Det er kort avstand fra der observasjonen ble gjort til ulykkesstedet.

OMKOM: Søndag formiddag ble den tidligere skiløperen Vibeke Skofterud funnet omkommet på en holme utenfor Arendal. 38-åringen var på vei hjem fra en konsert i Pollen da hun krasjet i Hovekilen, ikke så langt fra hytta hun ferierte på med kjæresten. Foto: Line Møller, VG

Savnet i ti timer

Den tidligere skiløperen ble funnet omkommet på en holme i Hovekilen ved Tromøya i Arendal søndag formiddag, ti timer etter at 38-åringen ble meldt savnet.

MINNEORD: Derfor satte hun ekstra dype spor etter seg

En av politiets største utfordringer har vært å finne ut av når Skofterud krasjet. For å finne ut av dette har de avhørt venner, nære, bekjente og vitner.

KRASJET: Vannscooteren til Skofterud ble liggende i en liten bukt mellom to holmer på øya St. Helena i Hovekilen på Tromøya i Arendal. Skofterud ble funnet på land. Foto: Frode Hansen

Politiet har ikke ønsket å gå ut med tidsrammen de tror ulykken skjedde før alle avhørene var gjennomført.

– Det er mange som har kontaktet oss og sier at de er mulige vitner, sier Trommestad.

POLITIMARKERING: Her er en av politiets markeringer etter ulykken. Foto: Frode Hansen

Kjørte hjem fra konsert

Det var kjæresten til Vibeke Skofterud som meldte henne savnet ved 01-tiden natt til søndag. Kjæresten Marit Stenshorne meldte ifra etter at 38-åringen ikke kom hjem igjen til hytta. Da Stenshorne meldte Skofterud savnet, var det dårlig vær og kraftige regnskyll i området.

les også

Skofteruds kjæreste: – Vi skulle jo bli gamle sammen

Lørdag kveld var Skofterud på konsert i Arendal. På sin Instagram-konto la hun like før klokken 20 ut en såkalt «story» hvor hun og kjæresten kjører vannscooter på vei til Pollen i sentrum av byen. Der spilte blant andre Julie Bergan, Madcon og Hkeem under festivalen Canal Street.

Hun var på festival i Arendal, forlot hun den alene?

– Hun har nok forlatt festivalen sammen med en av sine nære, og så har hun på et tidspunkt kjørt videre på scooteren alene. Det er det vi har funnet fram til, sier Trommestad.

Flere undersøkelser

Som en del av etterforskningen vurderer politiet å ta en nærmere kikk på vannscooteren Skofterud krasjet med.

– Vi vurderer å sjekke om den var funksjonell og at alt var i orden, sier Trommestad.

les også

Det siste VG-intervjuet: - Bare fornøyd hvis jeg har gjort mitt aller beste

Pluss content

I løpet av uken får politiet svar på den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsfallet.

– Utover det jobber vi med å følge opp pårørende og familie.

Politiet er også i dialog med Statens havarikommisjon for transport, som skal undersøke ulykken.

Vannscooteren ble liggende i en liten bukt mellom to holmer på øya St. Helena. Øya ligger i Hovekilen på Tromøya. Skofterud ble funnet på land.

les også

Kjæresten meldte Vibeke Skofterud savnet: – Hun har det veldig tøft

Ble funnet på land

Politiet mente søndag formiddag at siste observasjon av Skofterud var på vannscooteren klokken 01. Sent søndag kveld presiserte imidlertid Agder-politiet at de ikke kan slå fast dette.

Idretts-Norge i sorg

Vibeke Skofterud kommer fra Slitu i Østfold og har gjort stor suksess både nasjonalt og internasjonalt som langrennsløper.

Hun gikk blant annet på Norges gull-lag i stafett i 2010-OL, og både i 2005 og 2011 var hun med på Norges vinnende lag i VM over 4 x 5 km.

LES OGSÅ: – En jente som aldri vil bli glemt

I 2012 vant hun det tradisjonsrike Vasaloppet, og satte ny løyperekord i kvinneklassen med 4.08,24. Dette var første gangen en norsk kvinne vant Vasaloppet etter at det ble en offisiell kvinneklasse i 1997.

les også

Bjørgen om Skofteruds bortgang: – Jeg skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått

Skofterud var med i verdenseliten i mer enn ti år. I 2015 kom meldingen om at hun la opp karrieren som langrennsløper på toppnivå. I april i år ble hun nevnt som en av flere aktuelle kandidater for en trenerrolle på damelandslaget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder